Connect with us

Naši u svijetu

Predsjednica u SAD-u na druženju s Hrvatima

Objavljeno

-

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ovogodišnja međunarodna putovanja otvara posjetom američkom Srednjem zapadu, području koje naseljava veliki broj hrvatske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama.

[ad id=”93788″]

Predsjednica će tijekom posjeta SAD-u boraviti u Chicagu na druženju s hrvatskom dijasporom te će 3. siječnja sudjelovati na donatorskom ručku za Udrugu osoba s invaliditetom “Bubamara” iz Vinkovaca. Koliko je veliki interes hrvatske zajednice govori činjenica kako su ulaznice za svečani ručak s humanitarnom namjenom u potpunosti rasprodane.

Chicago, grad u kojem se osjeća utjecaj Hrvata

Hrvatska zajednica u Chicagu kao i drugdje najviše je povezana putem katoličke misije pa će tako i predsjednica u nedjelju nazočiti svetoj misi u hrvatskoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca.

Chicago je grad koji uz hrvatsku kulturnu, gastronomsku i sportsku povijest ima svog političara hrvatskog podrijetla. Taj veliki američki grad vodio je od 1976. do 1979. američki Hrvat Michael Anthony Bilandic.

Jedan od znamena grada su i Meštrovićevi kipovi “Streličar” i “Kopljanik”, poznati i kao “Indijanci”.

Među brojnim uvaženim američkim znanstvenicima hrvatskog porijekla je i dr. sc. Jacob Matijevic. Odrastao i školovan u Chicagu ovaj inženjer uvelike je pomogao razvoju NASA-inih rovera “Sojourner”, “Spirit”, “Opportunity” i “Curiosity”. Slabo je poznat u Hrvatskoj iako je njegov doprinos NASA-inim visokotehnološkim projektima toliko značajan da je njemu u čast, posmrtno, Američka svemirska agencija na Marsu imenovala brdo “Matijevic” te dosta poznatu piramidalnu stijenu “Jake Matijevic” na koju je naišao rover “Curiosity”.

Kolinda Grabar-Kitarović će u ponedjeljak, 4. siječnja posjetiti Minnesotu te tamošnjeg guvernera Marka Daytona. Suradnja između te američke države i Hrvatske najznačajnija je u vojnom pogledu s obzirom da Nacionalna garda Minnesote obilježava 20 godina suradnje s Oružanim snagama RH.

Hrvati koji su obilježili Minnesotu

U Hrvatskoj se zaboravilo na najdugovječnijeg guvernera Minnesote, Rudolpha Georgea “Rudy” Perpicha, porijeklom Hrvata, koji je iako rođenjem Amerikanac iz Minnesote, engleski jezik naučio tek krenuvši u osnovnu školu.

Sadašnji guverner Mark Dayton radio je za guvernera Perpicha kada je 1990. ugostio predsjednika Franju Tuđmana tijekom njegovog prvog državničkog prekooceanskog međunarodnog puta.

Perpich je ujedno i nesuđeni hrvatski ministar vanjskih poslova. Iako je ponudu prihvatio, nakon što mu je istekao guvernerski mandat 1991., do realizacije te ideje nije došlo.

Perpich je ostavio dubok trag u Minnesoti. Izabran je u skupštinu te savezne države 1963. gdje je služio do 1971. kada je postao zamjenik guvernera, da bi 1976. postao guverner.

Minnesota je dala i jednog od kongresmena hrvatskog porijekla. Naime Nicholas Joseph “Nick” Begich čiji roditelji su u Minnesotu doselili iz Like (kao i otac guvernera Perpicha) izabran je 1971. u Američki kongres kao predstavnik Aljaske. Međutim kongresmen Begich je 1972. nestao u vjerojatnom padu zrakoplova koji nikada nije pronađen.

Osim u politici još jedan pomalo zaboravljeni Hrvat obilježio je ne samo Minnesotu i američki Srednji zapad nego cjelokupnu američku košarku. Radi se o Georgeu Lawrenceu Mikanu koji je bio prva velika košarkaška zvijezda u doba kada ona nije bila toliko komercijalna. Lakerse koji su svojedobno bili smješteni u Minnesoti, doveo je do čak šest naslova prvaka. Radio je i kao trener Minnesota Lakersa, a njegov brončani kip u punoj veličini nalazi se u Target centru u Minneapolisu, hramu košarke u toj američkoj državi.

Minnesota, mjesto zanimljive pobjede predsjednice Grabar-Kitarović

U Minnesotu je iz Hrvatske emigrirao i jedna on najživotopisnijih ličnosti u povijesti američke vojske. Louis Cukela, odnosno Vjekoslav Lujo-Čukela je jedan od samo 19 dvostrukih primatelja američkog najvišeg vojnog odlikovanja, Medalje časti ali i primatelj najvišeg francuskog vojnog odlikovanja, Legije časti.

Vjerojatno je uz veličinu Nacionalne garde Minnesote i mnoštvo povijesno-emigrantskih veza uvjetovalo početku 20-godišnjeg partnerstva tamošnje garde sa Oružanim snagama RH.

Suradnja dvaju snaga okrunjena je aktivnim partnerstvom u Afganistanu u sklopu multinacionalnih jedinica CS OMLT u kojima su i američkim pripadnicima zapovijedali hrvatski časnici.

Uz brojne zajedničke vježbe i humanitarne akcije u Hrvatskoj, dvije snage su se često međusobno posjećivale i na političko-zapovjednoj razini. Tijekom jedne od takvih posjeta, 2008. godine, u kampu Ripley organizirana je i prigodna vježba gađanja američkom jurišnom puškom M16. Kolinda Grabar-Kitarović, tada veleposlanica RH u SAD-u, natjecala se s američkim časnikom i hrvatskim generalima Slavkom Barićem, Mladenom Kruljcem i Matom Pađenom. Predsjednica je pobijedila hrvatske sudionike gađanja, a bolji od nje bio je američki časnik koji je svoju vojnu obuku završio na spomenutoj pušci.

Upravo ta pobjeda možda je i sjajan uvod u predavanje koje će predsjednica održati 5. siječnja u Saint Paulu na skupu posvećenom ženama vođama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari