Pratite nas

Naši u svijetu

Predsjednica u SAD-u na druženju s Hrvatima

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ovogodišnja međunarodna putovanja otvara posjetom američkom Srednjem zapadu, području koje naseljava veliki broj hrvatske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama.

[ad id=”93788″]

Predsjednica će tijekom posjeta SAD-u boraviti u Chicagu na druženju s hrvatskom dijasporom te će 3. siječnja sudjelovati na donatorskom ručku za Udrugu osoba s invaliditetom “Bubamara” iz Vinkovaca. Koliko je veliki interes hrvatske zajednice govori činjenica kako su ulaznice za svečani ručak s humanitarnom namjenom u potpunosti rasprodane.

Chicago, grad u kojem se osjeća utjecaj Hrvata

Hrvatska zajednica u Chicagu kao i drugdje najviše je povezana putem katoličke misije pa će tako i predsjednica u nedjelju nazočiti svetoj misi u hrvatskoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca.

Chicago je grad koji uz hrvatsku kulturnu, gastronomsku i sportsku povijest ima svog političara hrvatskog podrijetla. Taj veliki američki grad vodio je od 1976. do 1979. američki Hrvat Michael Anthony Bilandic.

Jedan od znamena grada su i Meštrovićevi kipovi “Streličar” i “Kopljanik”, poznati i kao “Indijanci”.

Među brojnim uvaženim američkim znanstvenicima hrvatskog porijekla je i dr. sc. Jacob Matijevic. Odrastao i školovan u Chicagu ovaj inženjer uvelike je pomogao razvoju NASA-inih rovera “Sojourner”, “Spirit”, “Opportunity” i “Curiosity”. Slabo je poznat u Hrvatskoj iako je njegov doprinos NASA-inim visokotehnološkim projektima toliko značajan da je njemu u čast, posmrtno, Američka svemirska agencija na Marsu imenovala brdo “Matijevic” te dosta poznatu piramidalnu stijenu “Jake Matijevic” na koju je naišao rover “Curiosity”.

Kolinda Grabar-Kitarović će u ponedjeljak, 4. siječnja posjetiti Minnesotu te tamošnjeg guvernera Marka Daytona. Suradnja između te američke države i Hrvatske najznačajnija je u vojnom pogledu s obzirom da Nacionalna garda Minnesote obilježava 20 godina suradnje s Oružanim snagama RH.

Hrvati koji su obilježili Minnesotu

U Hrvatskoj se zaboravilo na najdugovječnijeg guvernera Minnesote, Rudolpha Georgea “Rudy” Perpicha, porijeklom Hrvata, koji je iako rođenjem Amerikanac iz Minnesote, engleski jezik naučio tek krenuvši u osnovnu školu.

Sadašnji guverner Mark Dayton radio je za guvernera Perpicha kada je 1990. ugostio predsjednika Franju Tuđmana tijekom njegovog prvog državničkog prekooceanskog međunarodnog puta.

Perpich je ujedno i nesuđeni hrvatski ministar vanjskih poslova. Iako je ponudu prihvatio, nakon što mu je istekao guvernerski mandat 1991., do realizacije te ideje nije došlo.

Perpich je ostavio dubok trag u Minnesoti. Izabran je u skupštinu te savezne države 1963. gdje je služio do 1971. kada je postao zamjenik guvernera, da bi 1976. postao guverner.

Minnesota je dala i jednog od kongresmena hrvatskog porijekla. Naime Nicholas Joseph “Nick” Begich čiji roditelji su u Minnesotu doselili iz Like (kao i otac guvernera Perpicha) izabran je 1971. u Američki kongres kao predstavnik Aljaske. Međutim kongresmen Begich je 1972. nestao u vjerojatnom padu zrakoplova koji nikada nije pronađen.

Osim u politici još jedan pomalo zaboravljeni Hrvat obilježio je ne samo Minnesotu i američki Srednji zapad nego cjelokupnu američku košarku. Radi se o Georgeu Lawrenceu Mikanu koji je bio prva velika košarkaška zvijezda u doba kada ona nije bila toliko komercijalna. Lakerse koji su svojedobno bili smješteni u Minnesoti, doveo je do čak šest naslova prvaka. Radio je i kao trener Minnesota Lakersa, a njegov brončani kip u punoj veličini nalazi se u Target centru u Minneapolisu, hramu košarke u toj američkoj državi.

Minnesota, mjesto zanimljive pobjede predsjednice Grabar-Kitarović

U Minnesotu je iz Hrvatske emigrirao i jedna on najživotopisnijih ličnosti u povijesti američke vojske. Louis Cukela, odnosno Vjekoslav Lujo-Čukela je jedan od samo 19 dvostrukih primatelja američkog najvišeg vojnog odlikovanja, Medalje časti ali i primatelj najvišeg francuskog vojnog odlikovanja, Legije časti.

Vjerojatno je uz veličinu Nacionalne garde Minnesote i mnoštvo povijesno-emigrantskih veza uvjetovalo početku 20-godišnjeg partnerstva tamošnje garde sa Oružanim snagama RH.

Suradnja dvaju snaga okrunjena je aktivnim partnerstvom u Afganistanu u sklopu multinacionalnih jedinica CS OMLT u kojima su i američkim pripadnicima zapovijedali hrvatski časnici.

Uz brojne zajedničke vježbe i humanitarne akcije u Hrvatskoj, dvije snage su se često međusobno posjećivale i na političko-zapovjednoj razini. Tijekom jedne od takvih posjeta, 2008. godine, u kampu Ripley organizirana je i prigodna vježba gađanja američkom jurišnom puškom M16. Kolinda Grabar-Kitarović, tada veleposlanica RH u SAD-u, natjecala se s američkim časnikom i hrvatskim generalima Slavkom Barićem, Mladenom Kruljcem i Matom Pađenom. Predsjednica je pobijedila hrvatske sudionike gađanja, a bolji od nje bio je američki časnik koji je svoju vojnu obuku završio na spomenutoj pušci.

Upravo ta pobjeda možda je i sjajan uvod u predavanje koje će predsjednica održati 5. siječnja u Saint Paulu na skupu posvećenom ženama vođama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Čak četiri hrvatske obitelji na popisu 250 najbogatijih Australaca

Objavljeno

na

Objavio

Tony Perich
Hrvatske obitelji na ljestvicama najbogatijih Australaca – Forbes i The Australian

Najveći australski dnevni list, The Australian je uvrstio četiri hrvatskih obitelji na svoj popis 250 najbogatijih Australaca dok se na Forbesovom popisu 50 najbogatijih Australaca nalaze tri hrvatske obitelji. Riječ je o obitelji Perich iz Sydneya, Sarich iz Pertha te Domazet iz Canberre. Obitelj Domazet u svom vlasništvu posjeduje nekoliko nekretnina i zemljišta na jugu RH. Za poticanje ozbiljnih investicija od strane obitelj Domazeti je potreban angažman na najvišim razinama u RH.

Najugledniji australski dnevnik, The Australian je na svojoj ljestvici 250 najbogatijih Australki i Australaca uvrstio tri obitelji australskih Hrvata: Tony i Ron Perich iz Sydneya na 49. mjestu s kapitalom od 1,59 milijardi dolara; Ralph Sarich iz Pertha na 97. mjestu s 978 milijuna dolara te obitelj Domazet – sin Jure Domazet na 180. i otac Ivan Domazet na 181. mjestu, svaki po 560 milijuna dolara.Popis predvodi Anthony Pratt i obitelj s 13,14 milijardi dolara. Pratt je predsjednik VisyIndustries i Pratt Industries, najveće svjetske tvrtke za pakiranje i recikliranje. Tvrtku je osnovao njegov djed davne 1948. u Melbourneu i proširio ga je njegov pokojni otac Richard te je Anthony, zajedno sa sestrama Heloise Pratt i Fionom Geminder, umnogostručio postojeće bogatstvo širenjem poslova na SAD (vlasnik je tvrtke Atlanta Pratt Industries, najvećeg američkog proizvođača kartonskih proizvoda).

Uz bogatstvo od 13,12 milijardi dolara, Gina Rinehart (65), nasljednica rudnika Hancock i najbogatija žena svijeta, ima nešto manje novca od Pratta i nalazi se na 2. mjestu najbogatijih Australaca za 2019. Osim bogatog rudnika, posjeduje i dionice u jednoj od tri vodeće australijske komercijalne TV stanice, Channel Ten, a postala je i najveći pojedinačni dioničar u drugoj po veličini novinskoj grupi u Australiji, Fairfax Media. Ta grupa izdaje tri poznata dnevna lista – The Age, Sydney Morning Herald i Australian Financial Review. Australska priča najbogatijih australskih Hrvata s kapitalom od 1,59 milijardi dolara Tonija (79) i Rona Pericha (76) iz Sydneya, započela je 1938. kada su im roditelji Kolombo i Julia Perich emigrirali iz Hrvatske. Njihovi sinovi Ron i Tony naslijedili su obiteljsko carstvo bazirano na uzgoju voća i povrća, mljekarstvu te prodavanjem na tržnici. Inače, Hrvati su bili pioniri u prodaji voća i povrća na tržnicama – a ne Grci ili Talijani – kao što misli većina Australaca. Danas su Perichi ponosni vlasnici (većinski dioničari) velike tvrtke Freedom Foods, 12.500 zemljišta u zapadnom Sydneyju, 50 posto udjela u Narellan Town Centru te 1100 hektara gradskog projekta Oran Park.

Investitor i trgovac nekretninama iz Pertha, Ralph Sarich (80), spada među sto najbogatijih ljudi u Australiji, a imovina mu se procjenjuje na 978 milijuna dolara. Ralph Sarich je sin hrvatskih doseljenika i postao je poznat u Australiji i svijetu 1972. g. kada je konstruirao novi tip motora (tzv. orbital engine koji je nedavno proglašen za jedan od 60 najvećih australskih izuma ikad). Pobudivši veliki interes stručnjaka ali i značajnu primjenu svoga izuma u automobilskoj industriji, Sarich je godinama uspješno vodio svoju Orbital Engine Company.

Prodao ju je 1992. g. i započeo ulagati u nekretnine diljem Australije s naglaskom na područje Melbournea i Pertha te na obalama rijeke Swan u zapadnoj Australiji (Sarbuild) i tehnologiju za proizvodnju baterija za električne automobile (Cape Boulevard Investments).

Ivan Domazet (73) i njegov sin Jure Domazet stoje iza jedne od najjačih građevinskih tvrtki u Canberri i Australiji, “Doma Group.” U posljednjih četrdesetak godina izgradili su mnoge stambene blokove, komercijalne urede, hotele, maloprodajne zgrade i parkirališta. “Doma Group” je također izgradila komercijalne zgrade u Newcastleu i Sydneyu, posjeduje poslovne prostore u Canberri, Alburyu i Newcastleu te nekoliko renomiranih hotela u Canberri te uskoro i u Sydneyu. Ivan Domazet se 1964. doselio u Australiju iz Bijelog Vira. Nakon kratkog vremena u logoru u Sydneyu, spas je našao kad je regrutiran kao član nogometne momčadi u Canberri. U Canberri je karijeru počeo kao staklar, zatim kao soboslikar/ličilac prije nego što se 1974. prebacio na građevinske poslove. Ušao je u Australiju sa samo 20 dolara u džepu da bi danas on i sin imali kapital od 560 milijuna dolara svaki, tj. ukupno 1,12 milijarde dolara.

Prema našim informacijama, Ivan Domazet je investirao dio svog bogatstva i u RH te posjeduje 16,000 m2 zemljište u Dubrovniku, 8,000 m2 na Babinom Kuku, dvanaest apartmana u Komarni u blizini Pelješkog Mosta, zemljište u Zatonu gdje je nakon devet godina konačno dobio građevinsku dozvolu za izgradnju nekoliko luksuznih apartmana, te zemljište od 20,000 m2 u Jelsi na otoku Hvar. U razgovoru s vlp Pavelich g. Domazet je napomenuo kako je dugih niz godina razmišljao o izgradnji luksuznog wellness kompleksa u Jelsi. Međutim, nakon višegodišnjih frustracija i prepreka u pokretanju projekta, je odustao.

Veleposlanica Betty Pavelich Sirois je u nekoliko navrata razgovarala s g. Domazetom kako bi ga potaknula da ipak pokrene projekt. Napomenula mu je kako je razvoj zdravstvenog turizma jedan od prioriteta razvoja hrvatskog turizma te mu je uručila Strategiju razvoja turizma kao i Akcijski plan Ministarstva turizma. Naglasila je važnost privatnih ulaganja u zdravstveni turizam te izvijestila o potpori koju Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrata nudi potencijalnim investitorima. Mišljenje VRH Canberre je da će realizacija investicije g. Domazeta u Jelsi teško biti moguća bez snažnijeg angažmana na najvišim razinama u RH.

Prema najnovijem popisu uglednog časopisa Forbesa s 50 najbogatijih Australaca za 2019. godinu, na ljestvici se nalaze dvije obitelji australskih Hrvata (Tony & Ron Perich na 22. mjestu s kapitalom od 1,75 milijardi dolara i Ralph Sarich na 46. mjestu s 810 milijuna dolara).

Zaključno, gore navedeni podaci o Perichima, Sarichima i Domazetima su samo “kap u moru” koji svjedoče o uspješnosti hrvatske zajednice u Australiji te postoje još mnogi pojedinci koji su se dokazali kao izvrsni poduzetnici ili izumitelji na teškom putu od siromašnih početnika na dnu društva do samog vrha ugledne australske elite.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Tomislav Žigmanov dobio u BiH nagradu ‘Hrvatski stećak’

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov dobio je u četvrtak u BiH nagradu “Hrvatski stećak” koja se dodjeljuje za osobit doprinos hrvatskoj književnosti, priopćili su iz općine Stolac.

Žigmanov, hrvatski književnik i publicist iz Vojvodine, dobio je priznanje zbog dosljednosti u očuvanju hrvatske književnosti i kulture na području Srbije.

“Ovogodišnji nagrađeni veliki je borac za prava Hrvata u Vojvodini, kulturni djelatnik, urednik, predavač, zastupnik, književnik i pisac. Autor je šesnaest knjiga, i kroz svoj rad svakako njeguje hrvatsku riječ što je osobito teško ondje gdje živi i stvara”, rekao je tom prigodom predsjednik Matice hrvatske Stolac Mladen Bošković.

Pojasnio je kako je jako važno osnaživati veze između Hrvata u regiji i na kulturnoj razini.

U obraćanju Žigmanov je istaknuo kako ga to priznanje ohrabruje da nastavi sa svojim djelovanjem.

“Ovo priznanje, za nas koji živimo u prostoru koji nam nije naklonjen, u ambijentu gdje smo stigmatizirani.. dodatni je znak da ono što činimo ima smisla, da to netko prati i na koncu odaje priznanje”, rekao je Žigmanov.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari