Početna Vijesti Predsjednica uručila Plenkoviću mandat za sastavljanje vlade

Predsjednica uručila Plenkoviću mandat za sastavljanje vlade

0

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću mandat za sastavljanje 14. Vlade Republike Hrvatske. Plenković je predsjednici donio 91 potpis izabranih saborskih zastupnika. “Želim vam da što prije sastavite vladu i dobijete povjerenje Sabora”, poručila je predsjednica Plenkoviću. Izrazila je uvjerenje da Hrvatska ulazi u novu fazu političkog života.

“Prioritet nove vlade odnosit će se na budućnost i gospodarstvo ali i na vanjske čimbenike u vezi čega očekujem tijesnu suradnju s predsjednicom Republike”, kazao je Andrej Plenković. Poručio je kako je vrijeme za novu, modernu Hrvatsku u kojoj će se svi građani osjećati jednakopravnima i sigurnima. Predsjednici je zahvalio na povjerenju i poručio kako kreću angažirano raditi za bolju Hrvatsku.Plenković je u roku od 30 dana dužan program vlade i njezine članove predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Konstituirajuća sjednica 9. saziva Hrvatskog sabora održat će se u petak 14. listopada.

Uoči odlaska na Pantovčak Andrej Plenković je potvrdio je da bi se vlada mogla formirati već u ponedjeljak. “Tijekom jutra stižu potpisi, čini mi se da će ih biti više od 90”, rekao je. Nije htio govoriti o imenima budućih ministara, ali je demantirao da u Vladi neće biti žena. “Žaloste me procjene da ne bi bilo žena – to ne bih bio ja kad ne bi bilo nekoliko kolegica u vladi”, rekao je. Upitan o hoće li biti promjena u Ovršnom zakonu i hoće li jedina nekretnina biti zaštićena šef HDZ-a je kazao da se na tome još uvijek radi.

Politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier potvrdio je da je stranka iz Mosta dobila 14 potpisa potpore čelniku HDZ-a Andreju Plenkoviću. “Imamo 61 potpis HDZ-a, 14 Mostovih, potpise svih zastupnika nacionalnih manjina. Bit će ih više od 90”, kazao je Stier novinarima, ulazeći u središnjicu HDZ-a s potpisima zastupnika Mosta.

 

facebook komentari