Pratite nas

Hrvatska

Predsjednica: Velikosrpska agresija zadala je RH mnogo rana, ali rana nestalih najveća je od sviju

Objavljeno

na

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u Karlovcu se obratila obiteljima nestalih povodom Međunarodnog dana nestalih osoba.

“Ovaj dan u Hrvatskoj nije samo jedan od stotina raznih međunarodnih dana, nego je dan koji nas bolno podsjeća na brojne naše nestale branitelje i civile, za kojima još tragamo.

Stoga ovo nije tek prigodni skup nego skup koji ima zadaću podsjetiti da u Hrvatskoj imamo veliki neriješen životni, humanitarni i politički problem i skup koji ujedno ima zadaću potaknuti na još veću odgovornost sve koji su nadležni za njegovo rješavanje”, rekla je predsjednica na početku naglasivši kako joj je drago da se skup održava upravo u Karlovcu koji je bio jedan od stupova obrane Hrvatske u Domovinskom ratu.

“Velikosrpska agresija zadala je Republici Hrvatskoj mnogo rana, ali rana nestalih najveća je od sviju. Materijalne štete smo obnovili, žrtve smo dostojno pokopali i možemo im s poštovanjem iskazivati počast, ali sudbinu nestalih još nismo razriješili. Taj moralni dug našim nestalima i njihovim obiteljima kao država još nismo ispunili”, rekla je Grabar-Kitarović dodavši kako je od početka preuzimanja predsjedničke dužnosti rješavanje pitanja pronalaska nestalih osoba uvrstila među svoje prioritetne zadaće.

“Posebice sam inzistirala na obnovi političkog dijaloga s Republikom Srbijom, što je preduvjet za željeni napredak prema konačnom rješavanju tog teškog humanitarnog, ali i političkog pitanja. To je bio ključan razlog mojega poziva u Hrvatsku srbijanskom predsjedniku Vučiću u veljači ove godine.

Bilo je određenih malih pomaka nakon toga sastanka u kontekstu otvaranja boljeg međusobnog dijaloga, ali potrebno je učiniti puno više, to više što nema nijednog opravdanog razloga da se odugovlači s rješavanjem ovog problema. Stoga ću na njegovu rješavanju i dalje inzistirati kao na ključnom elementu našeg daljnjeg dijaloga i pune normalizacije odnosa, kao i naše potpore ulasku Srbije u Europsku uniju”, rekla je predsjednica.

“Držim da je to politički minimum ispod kojega nitko u Hrvatskoj ne smije ići, a ujedno humanitarni maksimum, na koji imamo pravo kao država koja traži svoje građane, na koji imaju pravo sve obitelji koje još tragaju za svojim najmilijima.

Bez ostvarivanja prava na dostojanstven ukop i obilježen grob ne možemo govoriti o pravdi, moralu, europskim vrijednostima niti o bilo kakvim civilizacijskim dosezima. Želim vjerovati kako u Republici Srbiji postoji dobra volja za konačno rješavanje tog pitanja i nadam se da ćemo sljedećih dana i mjeseci postići napredak.

Kako bih ne samo politički nego i operativno dala potporu tom procesu, imenovala sam gospodina Ivicu Vrkića, gradonačelnika Osijeka, svojim povjerenikom za nestale u Domovinskom ratu. On ima veliko iskustvo u pregovorima o zatočenima i nestalima i o normalizaciji međudržavnih odnosa”.

“Znam da je vama svako čekanje predugo, ali nemamo drugog načina osim strpljivog dijaloga i istraživanja potencijalnih grobišta na temelju svake indicije i svake informacije. I ovom prigodom apeliram na savjest svih onih koji imaju informacije o nestalima: Otkrijte ih kako biste pomogli, prije svih obiteljima nestalih. To je vaša ljudska i moralna obveza.

Koliko je pronalazak nestalih zahtjevan posao, najbolje znaju oni koji se s tim pitanjem suočavaju svakodnevno, od kojih svaki put s nadom očekujete pozitivnu vijest o mogućem pronalasku neke osobe s popisa nestalih. Vi zajedno s njima težinu toga najviše osjećate.

Želim stoga i ovdje izraziti svoje poštovanje i zahvalu za uloženi trud Ministarstvu hrvatskih branitelja, a vama obiteljima nestalih posebno poštovanje što strpljivo čekate i aktivno sudjelujete u rješavanju ovoga za sve, a za vas posebno, bolnoga pitanja”.

“Znam da niste zadovoljni djelovanjem države u nalaženju vaših bližnjih i s pravom tražite više. Znam isto tako da se bolne rane u srcima nikada do kraja ne mogu izliječiti, ali mogu se bar ublažiti.

Moramo stoga i dalje odlučno i zajedno raditi kako bismo našli sve vaše i naše nestale. U tome ću vam i dalje pružati svu moguću potporu”, zaključila je predsjednica, prenosi N1

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović: Zadarska županija i Zadar su od strateškog značenja za Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je u srijedu Dan Zadarske županije te istaknula kako grad Zadar i Županija imaju strateško značenje za Hrvatsku, što se posebice vidjelo u Domovinskom ratu.

“Posebice se to pokazalo u Domovinskom ratu obranom Zadra i prostora današnje županije te Masleničkom operacijom, koja je navijestila našu konačnu pobjedu”, kazala je predsjednica na svečanoj sjednici Županijske skupštine zahvalivši svim braniteljima na doprinosu u obrani i oslobođenju Hrvatske.

Upravo ovaj prostor, napomenula je, dao je dva građevinska simbola obnove i integracije Hrvatske – Tunel Sv. Rok i Maslenički most. Naglasila je i kako se prvi hrvatsku predsjednik Franjo Tuđman usred rata nije bojao neuspjeha već je otvorio radove vjerujući u hrvatsku državu, vojsku i hrvatski narod, “u našu pamet i u našega radnika”.

Predsjednica Republike svečane sjednice otvorila je novi putnički terminala u luci Gaženica.

Longin: Gaženica projekt  koji su sanjale generacije Zadrana

Zadarski župan Božidar Longin kazao je da je luka Gaženica projekt  kojeg su sanjale generacije Zadrana.

“Gaženica je plod zajedništva, kvalitetne vizije, ali i plod političke stabilnosti i kontinuiteta i na nju smo iznimno ponosni. Dovršetkom Luke Gaženica gospodarstvo naše županije dobilo je točku na ‘i'”, naglasio je je.

Podsjetio je da će uz turizam, koji je najjača gospodarska grana, profitirati će i brojne druge grane u Zadarskoj županiji poput poljoprivrede, raznih obrta, poduzetnika i trgovine.

“To će biti posebno vidljivo nakon što Zadar uskoro postane home port za kruzere koji će ploviti diljem svijeta. S obzirom na to da u našoj županiji već imamo odlično riješeno pitanje cestovne i pomorske infrastrukture, sada trebamo potaknuti investicije u modernizaciju željeznice i proširenje kapaciteta Zračne luke Zadar, što je projekt na kojem već vrlo ozbiljno i temeljito radimo.

U ovome trenutku u Zadarskoj županiji provodimo projekte, kako infrastrukturne tako i gospodarske, vrijedne gotovo milijardu i pol kuna”, istaknuo je župan Longin te napomenuo da je u prošloj godini zabilježen kontinuirani rast zaposlenosti od gotovo pet posto, a prvi put od osnutka županije dosegnuta je brojka od 60.000 zaposlenih.

Osvrnuo se i na gradnju kvalitetne ribarske infrastrukture, radove u ribarskoj luci Vela Lamjana u Kalima na otoku Ugljanu, a uskoro bi trebala početi gradnja ribarske luke u Gaženici. Ukupna vrijednost ta dva projekta je 60 milijuna kuna.

Stephen Xuereb, izvršni direktor Global Ports Holdinga, koncesionara luke Gaženica, rekao je kako im je Zadar važan dodatak ponudi na Mediteranu, nakon Venecije i Crne Gore to će upotpuniti ponudu na kruzing tržištu.

“Nastavljamo raditi i nadamo se da ćemo pomoći Zadru u razvoju, kao i cijeloj Hrvatskoj. Posvećeni smo donošenju izvrsnosti u ovom poslu. Zadar je veličanstven projekt, ima dobru infrastrukturu i sve preduvjete za dodatni rast”, poručio je Xuereb.

Nogometni reprezentativci počasni građani 

U povodu Dana županije, dodijeljene su i godišnje nagrade. Četvorica hrvatskih nogometnih reprezentativaca – Luka Modrić, Danijel Subašić, Šime Vrsaljko i Dominik Livaković tako su postali počasni građani Zadarske županije.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je dr. Vladimiru Skračiću i posmrtno msgr. Pavlu Keri.

Godišnje nagrade za postignuća u 2018. godini dobili su Dragan Župan (područje sporta), Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Zadarske županije (područje zdravstvenog, humanitarnog rada i socijalne skrbi), Julija Brkić (područje karitativne djelatnosti i humanitarnog rada), Davor Vidaković (područje odgoja, obrazovanja, kulture, športa, tjelesne kulture, zdravstvenog i humanitarnog rada), Košarkaški klub osoba s invaliditetom Zadar (područje sporta osoba s invaliditetom), Kazalište lutaka Zadar (područje kulture i umjetnosti), Davor Pešić, Mladen Pešić i Petar Pešić (područje humanosti) te Zvonimir Vlatković (područje poljoprivrede).

Terminal u Gaženici jedan je od najmodernijih

Novi putnički terminal u Gaženici jedan je od najmodernijih terminala za putnike na kružnim putovanjima na Mediteranu.  Riječ je o dvoetažnoj zgradi koja se prostire na više od 20.000 četvornih metara u kojoj će biti smještene sve mjerodavne službe za potrebe domaćeg i međunarodnog prometa.

Gradnja terminala, vrijednog 27 milijuna eura, počela je 2016. godine. Za potrebe prihvata putnika sagrađen je i nadzemni pješački prolaz koji vodi izravno do broda. Odlukom Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar koncesija za Gaženicu na 20 godina dodijeljena je turskom operateru, tvrtki Zadar International Port Operations (ZIPO).

Koncesija obuhvaća zgradu putničkoga terminala i obavljanja lučkih djelatnosti u međunarodnom dijelu luke, uz obvezu da Zadar postane matična luka za kruzere.

(Hina)

 

Predsjednica otvorila novu zgradu putničkog terminala u zadarskoj luci Gaženici

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U vukovarskom prigradskom naselju Lipovača ponovno poderana hrvatska zastava

Objavljeno

na

Objavio

U vukovarskom prigradskom naselju Lipovača, na nogometnom igralištu, u petak navečer poderana je hrvatska zastava. U subotu je zamijenjena, a u nedjelju je i ta nova uništena.

Taj slučaj nije jedini – prošli su tjedan na gradskom stadionu u Borovu naselju na ćirilici ispisani grafiti neprimjerena sadržaja. Iz MUP-a su za HRT potvrdili da su izvidi u tijeku.

– Mislili smo da je djelo pijanih osoba, stavili smo drugu zastavu i nismo htjeli zvati policiju, ali nakon dva dana druga zastava je isto uništena i zaključili samo da bi bilo najbolje obavijestiti policiju jer se radi o osobama kojima ta zastava smeta, izjavio je tajnik NK Lipovača Hrvoje Budimir.

 

Na tribinama stadiona u Borovu naselju osvanuli grafiti koji vrijeđaju hrvatsku policiju i veličaju Srbiju

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari