Connect with us

Komentar

PREDSJEDNIČKE SANDALE

Objavljeno

on

Navodno sam poznat kao odmjeren kritičar rada Predsjednice. U tom svjetlu ovdje moram odustati od kritike, jer ne nalazim niti jednog suvislog razloga za nju, a kritizerstvo prepuštam senzacionalistima. Za odustajanje imam nekoliko razloga, piše Kristijan Krkač.

[ad id=”68099″]

Nacija je zgrožena. Vijest glasi kako je Predsjednica RH obukla ni manje ni više nego SANDALE. Ostali smo paf. Kakvo kršenje kodeksa! Protokola! Neprihvatljivo! Kakav užaš! Te sandale! Na koncu, ni nisu bogzna što. I ti prstići koji iz njih vire! Fuj! Bljak! Odurno!

Nacija je izvan sebe. Šokirana. Užasnuta. Frapirana. Fakat mrzim i sebe i svijet kad mi tema padne u krilo ničim izazvana „ko sekira u med“. Navodno sam poznat kao odmjeren kritičar rada Predsjednice. U tom svjetlu ovdje moram odustati od kritike, jer ne nalazim niti jednog suvislog razloga za nju, a kritizerstvo prepuštam senzacionalistima. Za odustajanje imam nekoliko razloga:

Redom. Kršenje bilo kakvog protokola i kodeksa bitno je punkerski čin (npr. Papa Franjo kao punker) i kao takav je čin anti-preseravanja koje je u današnjem moru preseravanja, čijim se čarima svi predajemo, pravo ljetno osvježenje.

untitled2 Svaki odmak od preseravanja u politici koja je, barem u Hrvata, bitno preseratorska u tom je svjetlu više nego dobrodošao, pa tako i predsjedničine sandale. Štoviše, držim otvorenim za raspravu uvođenje „predsjedničkih sandala“ u kodeks odijevanja, iako bi to bila neka vrsta institucionalizacije punkerije što je samo po sebi licemjerno.

Sljedeće. Moja stara teza glasi kako su odore uglavnom važne mnogim službama, napose javnim, ali ona poznaje iznimku (njihovo rabljenje u privatnosti trenutno nije iznimka). Dok je odora vatrogasca važna, odora redarstvenika, vojnika, liječnika, pa čak i suca, iako ovdje prelazimo u sivu zonu, dotle su neke odore toliko besmislene da sam sklon tezi da postoje, ne zato da POKAZUJU, nego samo zato da PRIKRIVAJU. Među njih ubrajam prije svega odijela i kompletiće političara i političarki, zatim poslovnih ljudi, itd. Njihove nazovi odore i kodeksi odijevanja uglavnom služe kako bi se nešto prikrilo. Svucite liječnika, vojnika, redarstvenika, ili vatrogasca. Oni i dalje ostaju to što jesu, a to dokazuju već samim gestama i načinom govora, a svakako postupcima koje mogu izvesti samo takvi uvježbani službenici. Svucite, nasuprot tome, političare. Oni odjednom postaju sasvim prosječni ljudi za koje je podosta mutno što zaista čine. Postavite ih tako nage povrh toga u atipičan okoliš i teza će postati sasvim bjelodana.

Posljednje. Za razliku od vrlo velike većine predsjednika i premijera svjetskih država, koje je teško gledati čak i u odjelima i kompletićima (što smo nedavno isto tako imali prilike vidijeti), Predsjednica RH, koliko mi je poznato sasvim pristojno izgleda u kupaćem kostimu. Neki drže kako je ljepuškasta, a neki čak da je vrlo lijepa. U tom svjetlu, ne samo da nemam prigovora sandalama, nego, što se mene tiče, može hodati unaokolo u kupaćem kostimu, barem ljeti i na primjerenim mjestima poput plaža. O tome bi li bilo primjereno da hoda naga ako bi posjetila primjerice nudističku plažu može se raspravljati, ali poznavajući anatomiju posjetitelja takovih plaža, držim kako bi predstavljala pravo osvježenje. Iako ovo nije vrijednosni, nego činjenični stav i iako me slobodno možete proglasiti šovinistom, ipak ću reći da je lijepima dopušteno ono što ružnima nije. To je prije svega činjenica, a ako i je vrijednost, onda je prije svega estetska, a ne moralna.

Namjesto zaključka sad bih se, kakav već jesam, rado predao čarima izlaganja o povijesti sandala. Najradije bih počeo pričati o spilji Fort Rock u Oregonu (SAD) gdje su pronađeni ostaci najstarijih poznatih sandala (10.000 godina). O tome kako su carevi, kraljevi, svećenici i drugi tisućljećima nosili sandale i još k tome vrlo lijepe. Zatim bih nježno prešao na temu Nijemaca na našem Jadranu i njihovom morbidnom običaju nošenja tzv. „sandala za ježeve“ u najkričavijim bojama. Na koncu bih rekao možda nešto i o tome kako su spomenute kodekse odijevanja oblikovali narodi sjevernih hladnijih krajeva i kako su cipele odnjele pobjedu nad sandalama južnijih krajeva i kako su sve što danas gledamo samo „obućaste“ posljedice te pobjede. No, neću. Ovaj put to istraživanje prepuštam vama.

Kristijan Krkač/À Propos

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari