Pratite nas

Politika

Predsjednički izbori: neugodno iznenađenje za Ivu Josipovića

Objavljeno

na

Neočekivano izjednačena s aktualnim predsjednikom Josipovićem u drugi krug ulazi HDZ-ova kandidatkinja Grabar-Kitarović. Slijedi bitka za biračke apstinente, ali i za simpatizere do jučer nepoznatog kandidata Sinčića.

Aktualni predsjednik Ivo Josipović osvojio je 38,46 posto glasova birača, a njegova protukandidatkinja HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović 37,22 posto. Jednako veliko iznenađenje je donedavno anonimni Ivan Vilibor Sinčić, kandidat Živoga zida, kojemu je povjerenje dalo čak 16,42 posto birača, čime je izazvao brojne usporedbe s Borisom Mikšićem koji je na predsjedničkim izborima 2005. godine u prvom krugu osvojio 17,79 posto glasova, no nije ostvario političku karijeru. Milan Kujundžić, kandidat naglašenog nacionalnog patosa, demonstrirao je još jednom da rascjepkana hrvatska desnica nema potencijala za ozbiljnije političke zahvate. Osvojio je tek 6,3 posto glasova.

Kolinda Grabar-Kitarović daje svoj glas Kolinda Grabar-Kitarović daje svoj glas

Predviđanja kako će izuzetno loše vrijeme smanjiti izlaznost u odnosu na prošle predsjedničke izbore nisu se ostvarila pa je lako zaključiti da su hrvatski birači spremni na promjene, čak i kada im kandidati obećavaju ono što ne mogu ispuniti. Naime, kampanju su ispunila nerealna obećanja i najava poteza koji nisu u skladu s ustavnim ovlastima predsjednika, od kojih se je suzdržavao jedino Josipović. HDZ-ova je kandidatkinja tako najavljivala upravljanje vladom, Kujundžić je desno populistički obećavao osobni obračun sa svime što u državi ne valja, a Sinčić rušenje bankarskog sustava i tržišta uz pomoć tajnih službi. Izborni su rezultati stoga i odličan materijal za dijagnosticiranje političke i građanske pismenosti u Hrvatskoj. Možda je to najbolje sažela bivša premijerka i bivša HDZ-ovka Jadranka Kosor. “Kaže birač u Dnevniku da od predsjednika očekuje da bude aktivniji u Saboru i Vladi?! E, pa ne može”, napisala je na svom Twitter profilu.

Sinčić – povučeni heroj ovršenih građana

No spomenuti Sinčić nije se, iako se tako čini, pojavio iz vakuuma, već iz propalog sloja hrvatskih građana pritisnutih ovrhama i deložacijama te onih očajnika koje slična sudbina tek očekuju. Svoje je birače dobro upoznao kroz aktivizam u organizaciji Živi zid koja pokušava fizički spriječiti izbacivanje građana na ulice, a zbog dugova koje više ne mogu otplaćivati. Ne može se reći da je ovaj 25-godišnji student svojim nastupima oduševio mahom razočarane građane; svojim je izjavama pokazao da ne razlikuje bivšeg ministra financija Šukera od bivšeg nogometaša istog prezimena, ali i da ne zna kako je Osama bin Laden mrtav. Pokazalo se da mu ni izravna komunikacija s građanima nije ugodna pa se u susretima s njima činilo kao da bi želio biti predsjednikom koji vlada “iz kuta” ili preko Skypea. Napadao je banke kao generator zla koji valja demontirati, pri tome zaboravljajući da građani u istim tim bankama drže više od 160 milijardi kuna oročenih i štednih depozita. Uz sve to Sinčićevi simpatizeri predstavljaju veliku biračku rezervu za koju je teško reći hoće li se u drugom krugu prikloniti nekom predsjedničkom kandidatu ili kandidatkinji te hoće li uopće za dva tjedna izaći na birališta. “Iz moralnih razloga ne mogu svojim glasačima reći da biraju između Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović, prepuštam to njihovoj savjesti“, rekao je ovaj kandidat najavljujući da će stečeni kapital aktivirati u skorim parlamentarnim izborima. I njegova je djevojka, aktivistica Vladimira Palfi, dobila svojih ‘pet minuta slave’ pa je, za razliku od samog Sinčića, birače pozvala da ne izlaze na drugi izborni krug. “Kad nemate za koga, ne idite na izbore. To nisu kandidati, nego ljudi koji su postavljeni od sustava da ga štite”, izjavila je nesuđena prva dama. A Sinčićev kapital ne sastoji se samo od iskustva i znanja, već će dobiti i svoju konkretnu potvrdu u novcu. Sinčić je tako skromnih 100 tisuća kuna uloženih u kampanju uspješno oplodio pa će iz državnog proračuna dobiti višestruko veću naknadu.

Rascjepkana desnica i dalje impotentna

Predizborni plakat Milana KujundžićaNeuspjeh Milana Kujundžića mnogi su pripisali načinu na koji je vodio kampanju – agresivno ponižavajući i vrijeđajući protukandidate. Umjesto da ih je povezivao, dijelio je birače, a pritom je malo toga rekao o svom programu i načinu na koji ga misli ostvariti. “Sjeme je bačeno, novi predsjednik dolazi za 2 tjedna na Pantovčak”, izjavio je neizravno pozivajući svoje birače da u drugom krugu glasuju za Kolindu Grabar-Kitarović nazivajući je prirodnim izborom. Poza gorljivog domoljuba koji do podne spašava živote u operacijskog dvorani, a poslijepodne brine o nacionalnim interesima, na ovim izborima nije polučila značajniji rezultat, no za očekivati je kako ovo nije njegov izlazak iz politike, već upravo priprema za ulazak u parlament.
Slavlje u stožeru HDZ-a Slavlje u stožeru HDZ-a

Jedina koja jučerašnje izbore može proglasiti neospornim uspjehom je Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja stranke koja se konsolidirala usprkos brojnim optužbama i jednoj osuđujućoj presudi za korupciju. Uspjela je unatoč nezgrapnom ulasku u predsjedničku arenu izjavama kako siromasima ostavlja hranu kraj kontejnera, ali i obmanjujući javnost da se “zbog Hrvatske i izbora” odrekla posla u NATO savezu i plaće o kakvoj hrvatski građani, pa čak i predsjednik, mogu samo sanjati. Postignuti rezultat je iznad svih očekivanja, reći će neslužbeno HDZ-ovci koji su računali na drugi krug, ali ne i na ovako uvjerljiv ulazak u njega. Istovremeno će SDP-ovci, također neslužbeno, pohvaliti njezin sinoćnji govor u kojemu je najavila ujedinjavanje biračkog tijela. “Cijenim vaš izbor, ali vi zaslužujete bolje. Cijeli hrvatski narod zaslužuje bolju i prosperitetniju Hrvatsku koja vjeruje u svoje resurse i svoje ljude”, poručila je biračima Ive Josipovića.

Predsjednik u problemu

Neugodno iznenađeni Josipović Neugodno iznenađeni Josipović

A izborna je noć aktualnom predsjedniku Josipoviću donijela neugodnu spoznaju da bi mogao postati prvi predsjednik koji je vladao tek jedan mandat. Nije mu pomogla ni SDP-ova ministrica socijalne politike Milanka Opačić koja je iz njegovog stožera Sinčića i Živi zid nazvala “šarenom lažom”, zaboravljajući pri tome da bi upravo birači Zida mogli odlučivati u drugom krugu. Josipovićev formalno pobjednički govor najavljuje dvotjednu kampanju tijekom koje će pozivati na jedinstvo, ali i ukazati na brojne korupcijske skandale HDZ-a. “Nedopustivo je da se zaboravi da oni koji su još jučer krali u Hrvatskoj misle da danas mogu predstavljati poštenje”, izjavio je ponavljajući kako će ukloniti nepravde i društvo učiniti pravednim i uspješnim.

Josipović poziva na birači izaberu pravi put Josipović poziva na birači izaberu “pravi put”

Prema viđenom u izbornoj noći, neugodan i agresivniji dio kampanje mogao bi preuzeti šef SDP-a i premijer Zoran Milanović koji je naglasio kako je Josipoviću potpora njegove, mnogi bi rekli neuspješne, vlade bio i svojevrstan teret s kojim će se morati nositi i u drugom krugu. “Što se tiče zastava kojima mašu u HDZ-u, to ne mijenja činjenicu da se radi o stranci koja je okarakterizirana kao ‘zločinačka organizacija’, bez obzira tko im je u kojem trenutku maskota”, rekao je najavljujući da su pred hrvatskim građanima dva uzbudljiva tjedna tijekom kojih trebaju donijeti važnu odluku. “Ili mi, ili oni”, oštro je zaključio premijer svjestan da će ovi izbori utjecati i na parlamentarne izbore na koje će birači izaći iduće godine. Poruku nezadovoljnih građana je, u svakom slučaju, primio. (DW.de)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Sisak postaje „groblje slonova“ za islužene i nezbrinute SDP-ove kadrove!

Objavljeno

na

Objavio

Nekoć Grad hrvatskih pobjeda, Sisak, danas postaje Grad hrvatskih apsurda. Grad koji je kroz povijest uvijek bio zadnja linija obrane nacionalnog teritorija i kršćanstva u europskom kontekstu, danas se opet našao na granici legalnog, legitimnog i civiliziranog djelovanja.

U nizu neodgovorenih pitanja gradskim vijećnicima, provedbe nepotrebnih i neobjašnjivih projekata, a posebice njihovog financiranja, gradonačelnica Siska Kristina Ikić-Baniček evidentno ne podnosi transparentan rad kao i javno traženje odgovornosti za niz nezakonitih radnji.

Da je rad Gradskog vijeća sveden na manipulaciju informacijama, a na što opetovano upozoravamo, dokaz je slučaj zabrane ulaska HTV-ovom dopisniku Igoru Ahmetoviću na sjednicu sisačkog Gradskog vijeća dana 22.02.2018. Naši apeli o jednoumlju, o manipulaciji, o blokadi medija, danas su poprimili svoj završni čin u ovoj drami apsurda. Već duže vremena traje favoriziranje određenih novinarskih struktura, dok dio novinara koji gradonačelnici ni po čemu „nije dobrodošao“ trpi informacijsku blokadu i sve oblike šikaniranja i diskriminacije.

Model upravljanja po principu „kruha i igara“ doživljava devijaciju pameti u Sisku, a dobar ukazatelj na to kako Kristina Ikić-Baniček ne vodi gradsku već partijsku politiku je i činjenica da su od nedavno direktori tvrtki i ravnatelji ustanova u Sisku nekada istaknuti, potrošeni i nezbrinuti SDP-ovi „ne sisački kadrovi“. Imenovanje Igora Rađenovića na mjesto direktora „Sisačkog vodovoda“ dobilo je nastavak imenovanjem Branka Ištvanovića na mjesto ravnatelja sisačkog doma kulture „Kristalna kocka vedrine“. Partijski uhljebi ulog su gradonačelnice u partijski poker kojim želi steći naklonost dijela vrha stranke u koji sama nikako da dospije, a i bijeg iz grada kojeg je prezadužila u EU parlament karta je na koju igra.

I dok građani Siska već godinama moraju podnositi teror ove uvažene antifašistkinje, koja nas opetovano vraća u „bezbrižna vremena komunizma“, evocirajući otrcane projekte i propale poklonike bivšeg režima, istovremeno uhićena su trojica hrvatskih branitelja zbog navodne sumnje za ratni zločin počinjen 1991. godine. Ovakav događaj jednostavno ne smije proći bez reakcije vladajuće garniture iz pijeteta prema Domovinskom ratu i svih onih koji su se kroz njega borili i izborili za demokraciju i istinu.

Bog i Hrvati,

Dopredsjednica HSP AS i gradska vijećnica Grada Siska,

doc.dr.sc. Vlatka Vukelić

 

SKANDAL U SISKU: Novinaru HRT-a zabranjen ulaz u sisačku Gradsku vijećnicu

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

SKANDAL U SISKU: Novinaru HRT-a zabranjen ulaz u sisačku Gradsku vijećnicu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Sjednicu sisačkog Gradskog vijeća u četvrtak obilježila je zabrana ulaska HTV-ovom dopisniku Igoru Ahmetoviću, što su osudili HRT, Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i sisačka oporba, kao i predsjednica Gradskog vijeća.

Ahmetoviću su zaštitari na ulazu priopćili kako HTV nije na popisu medija koji su pozvani sjednicu, pa mu je ulaz onemogućen. Dopisnik HTV-a, koji redovno prati rad Gradskog vijeća, zatražio je obrazloženje od djelatnice gradskog protokola, ali mu je ona potvrdila da je HTV skinut s mailing liste.

Prije mjesec dana gradska je vlast raskinula ugovor o najmu gradskog prostora za dopisništvo HTV-a, koje je nedavno preselilo u novi, županijski prostor.

Iz HRT-a su reagirali oštrom osudom sisačkih vlasti jer se novinaru javnog medijskog servisa onemogućuje ulazak na sjednicu Gradskog vijeća i obavljanje izvjestiteljskog posla.

“HRT je s posebnom zabrinutošću primio vijest kako je jedino njegovu novinaru zabranjen ulazak na sjednicu, uz obrazloženje kako nije dobrodošao, dok s kolegama iz drugih redakcija to nije bio slučaj. HRT smatra da je takav postupak suprotan slobodi medija, slobodnome izvješćivanju i temeljnim demokratskim standardima”, priopćeno je s HRT-a.

Zabranu ulaska novinaru HRT-a u Gradsku vijećnicu osudio je i HND, čiji je ogranak zajedno s podružnicom SNH-a na HRT-u pozvao gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček da povuče odluku i dopusti dopisniku da radi svoj posao.

Diskriminacija i pritisak na novinare

“Gradonačelnicu upozoravamo kako je tim činom onemogućeno da izvještavanje sa sjednice bude slobodno i pod jednakim uvjetima, što predstavlja diskriminaciju i nedopustiv pritisak na novinare.

Riječ je i o kršenju Ustavnog prava na slobodu izvještavanja i pristup informaciji, te Kaznenog zakona, koji kaže da će se kazniti onaj tko naredi ili provodi cenzuru, ili novinaru protupravno uskrati i ogranički slobodu izvještavanja”, upozoravaju HND i SNH.

U reagiranju oporbenog Kluba vijećnika HDZ-a, HSLS-a, HSP AS-a i HKS-a podržavaju se svi novinari i građani koji su pokušali prisustvovati sjednici Gradskog vijeća. “Smatramo skandaloznim što je gradonačelnica zabranila novinaru HRT-a ulazak u zgradu i praćenje sjednice Gradskog vijeća, a još većim skandalom izjavu kako HRT nije dobrodošao na sva događanja u organizaciji Grada Siska”, navodi oporba.

Oglasila se i predsjednica Gradskog vijeća Ivana Krčelić (Most) koja kaže da je za tu situaciju saznala nakon sjednice i iz novinskih napisa, pa nije mogla prije reagirati.

“Baš se Most zalagao za javnost rada Gradskog vijeća, te su na našu inicijativu one javne, a njihov video i audio prijenos je dostupan na web stranici Grada Siska”, istaknula je.

Sukladno Poslovniku, samo predsjednica Gradskog vijeća može zabraniti ulazak na sjednicu ako nema dovoljno raspoloživih mjesta i tražiti udaljavanje sa sjednice ako netko remeti mir.

“Izražavam žaljenje zbog tog događaja i osobno ću se potruditi da se to u budućnosti ne ponavlja”, poručila je Krčelić.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati