Pratite nas

Politika

Predsjednički izbori: neugodno iznenađenje za Ivu Josipovića

Objavljeno

na

Neočekivano izjednačena s aktualnim predsjednikom Josipovićem u drugi krug ulazi HDZ-ova kandidatkinja Grabar-Kitarović. Slijedi bitka za biračke apstinente, ali i za simpatizere do jučer nepoznatog kandidata Sinčića.

Aktualni predsjednik Ivo Josipović osvojio je 38,46 posto glasova birača, a njegova protukandidatkinja HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović 37,22 posto. Jednako veliko iznenađenje je donedavno anonimni Ivan Vilibor Sinčić, kandidat Živoga zida, kojemu je povjerenje dalo čak 16,42 posto birača, čime je izazvao brojne usporedbe s Borisom Mikšićem koji je na predsjedničkim izborima 2005. godine u prvom krugu osvojio 17,79 posto glasova, no nije ostvario političku karijeru. Milan Kujundžić, kandidat naglašenog nacionalnog patosa, demonstrirao je još jednom da rascjepkana hrvatska desnica nema potencijala za ozbiljnije političke zahvate. Osvojio je tek 6,3 posto glasova.

Kolinda Grabar-Kitarović daje svoj glas Kolinda Grabar-Kitarović daje svoj glas

Predviđanja kako će izuzetno loše vrijeme smanjiti izlaznost u odnosu na prošle predsjedničke izbore nisu se ostvarila pa je lako zaključiti da su hrvatski birači spremni na promjene, čak i kada im kandidati obećavaju ono što ne mogu ispuniti. Naime, kampanju su ispunila nerealna obećanja i najava poteza koji nisu u skladu s ustavnim ovlastima predsjednika, od kojih se je suzdržavao jedino Josipović. HDZ-ova je kandidatkinja tako najavljivala upravljanje vladom, Kujundžić je desno populistički obećavao osobni obračun sa svime što u državi ne valja, a Sinčić rušenje bankarskog sustava i tržišta uz pomoć tajnih službi. Izborni su rezultati stoga i odličan materijal za dijagnosticiranje političke i građanske pismenosti u Hrvatskoj. Možda je to najbolje sažela bivša premijerka i bivša HDZ-ovka Jadranka Kosor. “Kaže birač u Dnevniku da od predsjednika očekuje da bude aktivniji u Saboru i Vladi?! E, pa ne može”, napisala je na svom Twitter profilu.

Sinčić – povučeni heroj ovršenih građana

No spomenuti Sinčić nije se, iako se tako čini, pojavio iz vakuuma, već iz propalog sloja hrvatskih građana pritisnutih ovrhama i deložacijama te onih očajnika koje slična sudbina tek očekuju. Svoje je birače dobro upoznao kroz aktivizam u organizaciji Živi zid koja pokušava fizički spriječiti izbacivanje građana na ulice, a zbog dugova koje više ne mogu otplaćivati. Ne može se reći da je ovaj 25-godišnji student svojim nastupima oduševio mahom razočarane građane; svojim je izjavama pokazao da ne razlikuje bivšeg ministra financija Šukera od bivšeg nogometaša istog prezimena, ali i da ne zna kako je Osama bin Laden mrtav. Pokazalo se da mu ni izravna komunikacija s građanima nije ugodna pa se u susretima s njima činilo kao da bi želio biti predsjednikom koji vlada “iz kuta” ili preko Skypea. Napadao je banke kao generator zla koji valja demontirati, pri tome zaboravljajući da građani u istim tim bankama drže više od 160 milijardi kuna oročenih i štednih depozita. Uz sve to Sinčićevi simpatizeri predstavljaju veliku biračku rezervu za koju je teško reći hoće li se u drugom krugu prikloniti nekom predsjedničkom kandidatu ili kandidatkinji te hoće li uopće za dva tjedna izaći na birališta. “Iz moralnih razloga ne mogu svojim glasačima reći da biraju između Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović, prepuštam to njihovoj savjesti“, rekao je ovaj kandidat najavljujući da će stečeni kapital aktivirati u skorim parlamentarnim izborima. I njegova je djevojka, aktivistica Vladimira Palfi, dobila svojih ‘pet minuta slave’ pa je, za razliku od samog Sinčića, birače pozvala da ne izlaze na drugi izborni krug. “Kad nemate za koga, ne idite na izbore. To nisu kandidati, nego ljudi koji su postavljeni od sustava da ga štite”, izjavila je nesuđena prva dama. A Sinčićev kapital ne sastoji se samo od iskustva i znanja, već će dobiti i svoju konkretnu potvrdu u novcu. Sinčić je tako skromnih 100 tisuća kuna uloženih u kampanju uspješno oplodio pa će iz državnog proračuna dobiti višestruko veću naknadu.

Rascjepkana desnica i dalje impotentna

Predizborni plakat Milana KujundžićaNeuspjeh Milana Kujundžića mnogi su pripisali načinu na koji je vodio kampanju – agresivno ponižavajući i vrijeđajući protukandidate. Umjesto da ih je povezivao, dijelio je birače, a pritom je malo toga rekao o svom programu i načinu na koji ga misli ostvariti. “Sjeme je bačeno, novi predsjednik dolazi za 2 tjedna na Pantovčak”, izjavio je neizravno pozivajući svoje birače da u drugom krugu glasuju za Kolindu Grabar-Kitarović nazivajući je prirodnim izborom. Poza gorljivog domoljuba koji do podne spašava živote u operacijskog dvorani, a poslijepodne brine o nacionalnim interesima, na ovim izborima nije polučila značajniji rezultat, no za očekivati je kako ovo nije njegov izlazak iz politike, već upravo priprema za ulazak u parlament.
Slavlje u stožeru HDZ-a Slavlje u stožeru HDZ-a

Jedina koja jučerašnje izbore može proglasiti neospornim uspjehom je Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja stranke koja se konsolidirala usprkos brojnim optužbama i jednoj osuđujućoj presudi za korupciju. Uspjela je unatoč nezgrapnom ulasku u predsjedničku arenu izjavama kako siromasima ostavlja hranu kraj kontejnera, ali i obmanjujući javnost da se “zbog Hrvatske i izbora” odrekla posla u NATO savezu i plaće o kakvoj hrvatski građani, pa čak i predsjednik, mogu samo sanjati. Postignuti rezultat je iznad svih očekivanja, reći će neslužbeno HDZ-ovci koji su računali na drugi krug, ali ne i na ovako uvjerljiv ulazak u njega. Istovremeno će SDP-ovci, također neslužbeno, pohvaliti njezin sinoćnji govor u kojemu je najavila ujedinjavanje biračkog tijela. “Cijenim vaš izbor, ali vi zaslužujete bolje. Cijeli hrvatski narod zaslužuje bolju i prosperitetniju Hrvatsku koja vjeruje u svoje resurse i svoje ljude”, poručila je biračima Ive Josipovića.

Predsjednik u problemu

Neugodno iznenađeni Josipović Neugodno iznenađeni Josipović

A izborna je noć aktualnom predsjedniku Josipoviću donijela neugodnu spoznaju da bi mogao postati prvi predsjednik koji je vladao tek jedan mandat. Nije mu pomogla ni SDP-ova ministrica socijalne politike Milanka Opačić koja je iz njegovog stožera Sinčića i Živi zid nazvala “šarenom lažom”, zaboravljajući pri tome da bi upravo birači Zida mogli odlučivati u drugom krugu. Josipovićev formalno pobjednički govor najavljuje dvotjednu kampanju tijekom koje će pozivati na jedinstvo, ali i ukazati na brojne korupcijske skandale HDZ-a. “Nedopustivo je da se zaboravi da oni koji su još jučer krali u Hrvatskoj misle da danas mogu predstavljati poštenje”, izjavio je ponavljajući kako će ukloniti nepravde i društvo učiniti pravednim i uspješnim.

Josipović poziva na birači izaberu pravi put Josipović poziva na birači izaberu “pravi put”

Prema viđenom u izbornoj noći, neugodan i agresivniji dio kampanje mogao bi preuzeti šef SDP-a i premijer Zoran Milanović koji je naglasio kako je Josipoviću potpora njegove, mnogi bi rekli neuspješne, vlade bio i svojevrstan teret s kojim će se morati nositi i u drugom krugu. “Što se tiče zastava kojima mašu u HDZ-u, to ne mijenja činjenicu da se radi o stranci koja je okarakterizirana kao ‘zločinačka organizacija’, bez obzira tko im je u kojem trenutku maskota”, rekao je najavljujući da su pred hrvatskim građanima dva uzbudljiva tjedna tijekom kojih trebaju donijeti važnu odluku. “Ili mi, ili oni”, oštro je zaključio premijer svjestan da će ovi izbori utjecati i na parlamentarne izbore na koje će birači izaći iduće godine. Poruku nezadovoljnih građana je, u svakom slučaju, primio. (DW.de)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Sabor: SDP-ovci napustili glasovanje, većina im odbila zakon

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Saborska većina odbila je u petak SDP-ov prijedlog da se izmjeni Zakon o sprečavanju sukoba interesa i u krug dužnosnika koje taj zakon obuhvaća uvede i izvanredne povjerenike u sistemski važnim društvima, te Mostov prijedlog da se izmjeni odluka o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor i povjerenstvu omogući nastavak rada.

SDP-ovi su zastupnici napustili glasovanje nakon što im je većina uskratila pravo amandmanom intervenirati i u zakon “uvesti” i zamjenike izvanrednog povjerenika.

Nikada nismo odbili raspravu o amandmanu predlagatelja, ustvrdio je pritom Peđa Grbin (SDP) prozivajući vladajuće da su tako postupili jer ne žele da se raspravlja o sukobu interesa, odnosno da se govori o temama zbog kojih se premijer Andrej Plenković u četvrtak “preznojavao dok je odgovarao na novinarska pitanja”.

“Vama je sukob interesa imanentan, isto je bilo i za Sanadera, Karamarka, isto je sada i za Plenkovića”, poručio je kolegama.

Zatražio je stanku kako bi se SDP-ovi zastupnici dogovorili hoće li nakon takve odluke većine sudjelovati u glasovanju ili napustiti sabornicu, a odlučili su se za ovo drugo.

Većina je odbila i Mostov prijedlog izmjena odluke o osnutku Istražnog povjerenstva za Agrokor, unatoč apelima Nikole Grmoje da se povjerenstvu omogući nastavak rada kako bi se utvrdila puta istina o nastanku i propadanju Agrokora.

Sabor je prihvatio Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017. te izvješća pravobraniteljice za djecu za prošlu i pretprošlu godinu.

Izabrao je i zamjenice pravobraniteljice za djecu, Mariju Gabelica Šupljika i Ivanu Buljan Ajelić, koje su u petak prisegnule pred Saborom.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Bačić: Izvanredne okolnosti uvjetovale su donošenje zakona, u kratkom vremenu, kada je kolaps Agrokora bio pred vratima

Objavljeno

na

Objavio

Je li se premijer Andrej Plenković sastao s članovima grupe Borg? Je li znao za okolnosti angažiranja savjetnika? Koliko je stabilna saborska većina? U Otvorenom na HRT-u o tome su govorili Branko Bačić (HDZ), Aleksandra Kolarić (SDP), Nikola Grmoja (Most), Stjepan Čuraj (HNS), Tihomir Lukanić (Živi zid), Robert Jankovics (potpredsjednik Kluba nacionalnih manjina).

Bačić je ponovio ono što je premijer danas rekao u Sofiji – da je premijer primio radnu skupinu na čelu s potpredsjednicom Martinom Dalić i upoznao se s detaljima Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, tzv. lex Agrokor. Riječ je o zakonu koji je trebalo pripremiti i iskomunicirati s koalicijskim partnerima. Most je bio upoznat s tim, rekao je i ustvrdio da je sa zakonom bila upoznata i oporba. Izvanredne okolnosti uvjetovale su donošenje zakona, u kratkom vremenu, kada je kolaps Agrokora bio pred vratima, rekao je Bačić.

Grmoja je sve nazvao manipulacijom. Podsjetio je da je prvo oformljen tim koji je trebao analizirati stanje. No, pitao je, kako je došlo do toga da su ti ljudi postali skupina koja piše zakon, jer su oni financijski stručnjaci, a ne pravnici. Most očito ima imidž boraca protiv korupcije, izjavio je Grmoja. Plenković pokušava Most dovesti u vezu s ovim događajima, ali mi smo izbačeni iz Vlade, rekao je Grmoja podsjećajući na kronologiju događaja u vrijeme kada se donosio lex Agrokor. Sve što je Plenković danas govorio da je Petrov plakao nad sudbinom Agrokora i zaposlenih je točno. Mi nismo željeli da se bilo tko okoristi kroz Agrokor, dodao je.

Bačić je na to rekao da Most nije izbačen iz koalicije zbog izbora savjetnika, nego zato što se pridružio zahtjevu SDP-a za iskazivanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

Vlada nije bila u stanju koordinirati proces donošenja zakona, a da se prilikom toga nije pogodovalo ljudima koji su ga pisali, rekla je Kolarić. Smatra da je Vlada, kada je smijenila izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka, trebala raskinuti sve konzultantske ugovore. Branili ste i branite Dalić, zakon je očito donesen s mnoštvom pogrešaka, imamo mnogo nezadovoljnih vjerovnika, nemamo stalno vjerovničko vijeće, a ključni problem je što državni proračun ne pati. Izložili ste državu ogromnom riziku od tužbi za naknadu štete, a to će građani plaćati. Ljudi koji su pisali zakon pisali su ga za sebe kako bi od toga zarađivali, a premijer i ministrica to mjesecima brane. Ovo je neviđen sukob interesa. Nije točno da proračun nije stradao. Proces je morao bitI zakonit, otvoreN, transparentan, javan i jasan. Zakon je loš, nagodba je upitna, rekla je.

Bačić je objasnio da Vlada, osim davanja suglasnosti na izbor glavnog savjetnika, nema utjecaja na izbor podizvođača.

Treba napraviti sve da taj zakon profunkcionira, da sačuvamo svako radno mjesto, proizvodnju, smatra Čuraj.

Premijer, najmoćniji čovjek zemlje, kaže da nije znao što se piše u zakonu na kojem je cijeli vladin politički kapital, čudi se Lukanić, na što je Babić rekao da ta izjava nije točna. Javnost je znala da je, kada je Ante Ramljak došao u Agrokor, sa njime došla ekipa stručnjaka koju je on znao, objasnio je Bačić.
Lukanić je zatim upitao zašto je premijer cijelo vrijeme šutio, nego samo potvrđuje sadržaj objavljenih mailova. Da se to nije dogodilo, Dalić ne bi bila smijenjena, ustvrdio je i istaknuo da je i Most bio upoznat sa svim okolnostima angažiranja savjetnika, kazao je.

Zakon je usvojen, a zaključak je bio da je to trenutačno jedini izlaz, rekao je Jankovics. Kriterij za taj zakon je da to državu ne košta ništa. Tada su bile dramatične okolnosti, stečaj najače hrvatske firme, vidjeli smo jezičke iz pakla koji je prijetio. Agrokor je živ i funkcionira. Pričekajmo, pa nastavi li Agrokor funkcionirati i plaćati porez, onda smo uspjeli, rekao je Jankovics.

Kolarić je pitala osjeća li vlada političku odgovornost jer su grupi ljudi omogućili bogaćenje.

Grmoja kaže da se nije smjelo dogoditi, i s time Most nema veze. Nije problem zakon, iako nije dovoljno dobar, već je problem što su ljudi angažirani i plaćeni od strane Agrokora. Je li g. Šalović autor ovog zakona, pitao je, na što mu je Bačić odgovorio da je autor Dalić. Konzultirala je Ministarstvo pravosuđa, kaže. Grmoja je od Bačića zatražio da ne zavarava javnost. Most je otvorio sve oko Agrokora, bez obzira na to što “uštimani Macanov orkestar” ponavlja, rekao je.

Po meni nije sporno to je pisao zakon, pitanje je je li dobar ili nije, rekao je Čuraj.

Lukanić smatra neprimjerenim da se bivši partneri – HDZ i Most svađaju pred javnošću. Pitanje je hoće li izaći još neki mail. Hrvatska se u Europi sramoti, mi tu imamo udruženi zločinački pothvat, tako se to zove u kaznenom pravu, izjavio je.

Bačić podržava poziv predsjednice premijeru na sastanak sljedećeg tjedna te pohvaljuje njezinu potporu Vladi u vezi s Agrokorom.

 

Ivan Hrstić: Mailovi s nečim što ‘budi najniže strasti’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati