Connect with us

Događaji

Predsjednicu u Pazinu dočekala Titova bista!

Objavljeno

-

Na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u pazinskom Spomen domu organizatori su u dvoranu postavili Titovu bistu.

Zanimljivo je da je bista postavljena na sjednici na kojoj je prisustvovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Sjednica se održala povodom 70. obljetnice pobjede nad fašizmom, a na njoj je bio i premijer Zoran Milanović.

kolinda milanović

Položili vijence i zapalili svijeće

“Susret” predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i biste Josipa Broza Tita je zanimljiv jer je predsjednica iz svog ureda izbacila Titovu bistu i predala je na korištenje Muzejima Hrvatskog zagorja te je smještena u  u kumrovečki Muzej “Staro selo”.Kolinda Grabar-Kitarović je prije seljenja biste iz Ureda isticala da je Tito bio diktator te je to razlog zbog kojeg je maknuta sa Pantovčaka.

Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović pozdravili su se tijekom polaganja vijenca i paljenja svijeća u pazinskom Parku narodnog ustanka prije svečane sjednice.

[ad id=”68099″]

U svom obraćanju predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je svim sudionicima antifašističke borbe zahvalnost na doprinosu pobjedi nad nacizmom i fašizmom te svima uputila čestitku u povodu Dana pobjede, Dana Europe i 70. obljetnice oslobođenja Istre i Hrvatske.

Predsjednica Republike istaknula je važnost činjenice da je hrvatski narod, zajedno s pripadnicima svih nacionalnih manjina u našoj domovini, dao razmjerno vrlo velik doprinos pobjedi antihitlerovske koalicije.

“Naš antifašistički pokret smatramo povijesno, politički i moralno opravdanim, s pravom uvrštenim u hrvatski Ustav kao jedan od temelja stvaranja moderne hrvatske države”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je ponosna što ponovno može istaknuti da su i “njeni nono i nona (djed i baka) dali svoj udjel toj povijesnoj baštini”.

“U Istri hrvatski antifašizam ima najdulju tradiciju”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši kako Istrijani imaju posebno pravo biti ponosni, pokazujući zajedništvo, slogu i slobodarski duh, bez obzira na nacionalne i idejne razlike.

“Znali ste prepoznati povijesni trenutak i ciljeve za koje se treba opredijeliti. Jednako ste postupili u Domovinskom ratu, u velikom broju sudjelujući u obrani i oslobađanju Hrvatske”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na kraju svog obraćanja predsjednica Republike rekla je kako smo dužni biti veliki u svemu – “kako u radosti zbog pobjede, tako i u žaljenju zbog svih nevinih žrtava rata i poraća. Dužni smo stoga reći da je bilo nepravednih i neopravdanih postupaka prema pripadnicima poraženih vojski i prema civilima. Činimo to ne umanjujući opravdanost naše antifašističke borbe, bez ikakva politiziranja, s civilizacijskom sviješću da svatko ima pravo na grobni spomen i sjećanje najbližih”, zaključila je predsjednica Republike.

Dodala je kako mlade treba učiti etici mira i nenasilja, ali ih poticati da budu osjetljivi na pojave neofašizma i svakog totalitarizma i da im se usprotive.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari