Pratite nas

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u Sarajevu

Objavljeno

na

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali su danas u Sarajevu s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović je kazao novinarima da su otvoreno razgovarali o svim pitanjima koja danas opterećuju politički i svaki drugi trenutak života u BiH i o međusobnim odnosima.

Govoreći o europskoj budućnosti BiH, Čović je kazao da Republika Hrvatska svojim iskustvima i onim što je prošla može uveliko pomoći, bez obzira na to kada ćemo biti dio europske obitelji, da bar počinjemo primjenjivati standarde koji danas vrijede u tom segmentu demokratskog svijeta.

”Hrvatska misli da je njeno iskustvo individualnog pristupa Europskoj uniji valjano i izražava nadu da to iskustvo može, u dobroj vjeri, dobroj namjeri, prenijeti Bosni i Hercegovini da bi se ostvarili politički ciljevi BiH, pristup Europskoj uniji”, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Dodao je da Hrvatska, kao članica EU ima i odgovornost članice EU da u skladu s potrebama EU, pruža potporu zemljama jugoistoka Europe na njihovom putu u euroatlantske integracije prema njihovim željama, mogućnostima i potrebama.

Dakle, kazao je, ništa ne namećemo nego samo pružamo dobra iskustva.

Leko je kazao da je današnji razgovor bio sadržajan i otvoren, prijateljski, partnerski, dobrosusjedski. Teme su bile raznovrsne, od gospodarske do političke suradnje, raznih projekata i suradnje dvaju parlamenata, posebno kad je riječ o iskustvima pristupanja EU.

”Hrvatska podupire BiH na tom putu, podupire BiH u tranziciji, u izgradnji društva i sustava primjerenog demokratskim sustavima zemalja članica EU”, kazao je Leko.

Dodao je da Hrvatska podupire također i Rezoluciju Europskog parlamenta iz veljače ove godine vezano za BiH, ali”Hrvatska svoje usluge temelji na sporazumima, dogovorima, političkim odlukama službenih predstavnika BiH“.

”To uvijek naglašavamo, to je važno, to je načelo koje vrijedi za Hrvatsku, za zemlje EU i u to načelo mogu vjerovati svi predstavnici i svi narodi u BiH”, kazao je Leko.

Upitan koji je njegov stav u vezi sa stvaranjem trećeg entiteta u BiH, Leko je kazao da ne nosi nikakve recepte.

”Mi želimo pomoći, u dobroj vjeri i dobroj namjeri, da sva tri naroda BiH nađu rješenje koje će osigurati ravnopravnost i jednakopravnost svih naroda u BiH prema standardima koji vrijede za zemlje u EU. Recepti nisu dobri saveznici”, kazao je Leko.

Na pitanje u vezi s tim da su pojedini sabornici nedavno inicirali razgovor o formiranju trećeg entiteta u BiH, Leko je kazao da je riječ o demokratskom parlamentu jedne zemlje koja svojim parlamentacima, zastupnicima ničim ne ograničava rasprave.

Oni su, dodao je, zastupnici građana Republike Hrvatske i svoja stajališta potpuno demokratski, otvoreno, jasno iznose u hrvatskom parlamentu i ”to je bogatstvo parlamenta“.

Drugo što bih rekao, dodao je, zainteresiranost za situaciju u BiH nije ilegalna ni Europske unije ni Hrvatske.

Po njegovim riječima, u Daytonskom sporazumu svoju ulogu ima i Republika Hrvatska.

”Ne samo tu ulogu nego je u BiH dio hrvatskog naroda koji čini konstitutivni dio BiH i sva demokratska rješenja koja budu definirana u BiH bit će i vrijedit će za Republiku Hrvatsku. Tu nema nikakvih kalkulacija”, kazao je Leko.

Čović je dao komentar vezano za, kako je kazao, ”treći i svaki drugi entitet“.

”Ne znam zašto se stalno spominje treći entitet u BiH. Možete govoriti o hrvatskom entitetu, možete govoriti o prvom entitetu, o petom entitetu. Suština je da evidentno BiH će funkcionirati kao normalna europska država onog trenutka kad se uredi unutar svojih granica, jedinstvenih granica, kao zemlja apsolutno ustavno, institucionalno i na svaki drugi način jednakopravna društvena zajednica hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda”, kazao je Čović.

I u tom smislu, dodao je, ”duboko sam uvjeren da upravo i Republika Hrvatska, kao samo jedan od garanta Daytonskog sporazuma, ima jednu svoju ulogu”.

Fena

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: “DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN”

Objavljeno

na

Objavio

DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN…

Dobar Srbin je branio Hrvatsku i zna da je Srbija, uz pomoć jugo-komunističke JNA i paravojnih terorističkih postrojbi (četnika) izvršila agresiju na Hrvatsku državu.

Loš Srbin već dulje vrijeme na našoj nacionalnoj televiziji napada sve što je hrvatsko, a sada bi mijenjao i karakter obrambenog Domovinskog rata.

Dobar Srbin se sa lošim Srbinom nije upuštao u detaljnije rasprave; čovjek je od velikosrpske agresije branio hrvatski Vukovar i stao je na stranu DOBRA – protiv ZLA. Pa čak i u vlastitoj obitelji.

Loš Srbin bi trebao znati da je nad Hrvatskom izvršena krvava agresija, da su sve zapovijedi tijekom te agresije stizale iz Beograda i da je to u konačnici, potvrdio – Međunarodni sud pravde u Haagu.

Međutim, loš Srbin namjerno manipulira, iako možda zna koliko je tisuća Srbijanaca u Srbiji mobilizirano za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, kasnije i BiH. Najvjerojatnije ne zna koliko Srbijanaca u Srbiji danas prima invalidnine i mirovine za sudjelovanje u agresorskim ratovima.

Lošeg Srbina svakako se ne može nazivati četnikom, ali moglo bi se reći da spada u skupinu nekadašnjih jugoslavena, sada jugonostalgičara… I zato je on loš Srbin čak i za mnoge Srbe!

Država lošeg Srbina je krepala 1990. godine – a onda je krenula agresija kojoj su se priključili mnogi loši Srbi; htjeli su živjeti u jednoj državi – zvala se ona ‘Velika Srbija’ ili ‘Jugoslavija’, svejedno.

Uglavnom, dobri Srbi su branili svoju Hrvatsku, kao hrvatski branitelji – od loših Srba svih vrsta. Izjava lošeg Srbina da se u Hrvatskoj “vodio građanski rat” slično je uvredljiva kao i izjava jednog političkog klauna da se u Vukovaru “nije dogodio genocid”… Politički klaun izjavu kojom je negirao genocid dao je lani, a loš Srbin je negirao agresiju baš danas, na dan pada Borova Naselja.

U svakom slučaju, danas je jedan dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je prije svega – loš voditelj!

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari