Connect with us

Politički rentgen

Predsjednik Milanović je dao barut bošnjačkom eksplozivnom unitarizmu!

Objavljeno

-

Milanović je inteligentan tip i vrlo dobro poznaje taj islamistički mentalitet usađen liderima bošnjačkog naroda i znao je, ili je morao znati, da nakon njegovog vulgarnog vrijeđanja Bošnjaka slijedi poslovična islamistička osvetoljubivost. Ako netko ne zna što je to, neka se sjeti drastičnog primjera odsijecanja glava, ili satiričnog tjednika Charlie Hebdo, u čijim je prostorijama nakon objavljivanja satiričnih slika Muhameda,  u terorističkom napadu ubijeno najmanje dvanaest ljudi. Milanoviću je to jako dobro poznato i čini se da je namjerno izazivao bošnjački bijes , pa ako pod njegovim pritiscima Schmidt popusti bit će heroj, a ako ne popusti opet je heroj, jer je s pravom gazio Bošnjake!

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Još prije nekoliko dana, kada smo se svi opravdano nadali da će visoki predstavnik za BiH Christian  Schmidt nametnuti optimalna rješenja promjenom izbornog zakonodavstva u BiH i time zaustaviti majorizaciju Hrvata u procesima izbora za predsjedništvo i Dom naroda, predsjednik Milanović je u svojih nekoliko izjava spočitnuo da će „na kraju on biti najzaslužniji“ za te procese.

Zapravo je htio kazati da su njegovi silini pritisci, antagoniziranje Bošnjaka, teške uvrijede koje je slao visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici, relativiziranje genocida u Srebrenici, „prvo sapun pa onda parfem“ za Bošnjake, veličanje Dodika i Republike srpske i huškanje Hrvata na treći entitet urodili plodom i da će na kraju on biti ovjenčan lovorikama kao najveći Hrvat i domoljub. Dakako od toga ništa osim čiste kozmetike visokog predstavnika i eksplozivnog bošnjačkog unitarizma.

Danas, nakon unitarističkih prosvjeda u Sarajevu i zveckanja oružjem, Milanović nastavlja s teškom retorikom, kao da hoće kazati da je bio u pravu svojom dijagnozom koju je ispostavio bošnjačkom narodu. Činjenica je da njegova štetočinska retorika za sada nije urodila plodom, ali on se ponaša kao pobjednik i tvrdi da je bio u pravu. O toj PR-ovskoj win-win strategiji njegovog tima već sam pisao, tvrdeći da će se Milanović u svakom slučaju proglasiti nacionalnim herojem i to se upravo događa. Da je kojim slučajem visoki predstavnik donio promjene izbornog zakona kako su to tražili Hrvati, Milanović bi bio nacionalni junak i iskakao bi iz svake paštete, a danas iskače iz paštete kao jedini zaštitnik Hrvata u BiH dok su svi drugi štetočine. Dakako, spašava Hrvate od Christiana Schmidta!

Malo tko je vjerovao da će Bošnjaci olako prepustiti  političke pozicije koje su stekli zahvaljujući kršenju Ustava BiH i šutke pristati na promjene izbornog zakona. Sve nade Hrvata bile su usmjerene prema međunarodnoj zajednici na čelu s SAD-om kao tvorcem Daytonskog sporazuma. U tom kontekstu, dobar dio aktera međunarodne politika s pravom su se pitali kakvu to politiku vodi Republika Hrvatska? Je li prava politika ona ratno huškačka Zorana Milanovića, koji je do jučer bio gorljivi zagovornik BiH kao građanske države, ili je prava ona politika uključivosti i suradnje Hrvata i Bošnjaka koju promovira Andrej Plenković?

U kontekstu ustavnih ovlasti koje govore o sukreiranju vanjske politike Banskih dvora i Pantovčaka, moglo se otvoreno špekulirati o tome je li hrvatska politika prema BiH doista transparentna i iskrena , a sumnje su išle tako daleko da su pojedinci tvrdili da je sukob Milanovića i Plenkovića oko BiH samo jedan dogovoreni igrokaz u kojemu ni jedan od njih ne želi promijeniti status quo u BiH. Dakle, to je isto kao kada uvaženi prof. Josip Jurčević tvrdi da su Vučićev cirkus u Jasenovcu dogovorili Plenković i Vučić osobno u četiri oka. On gotovo izrijekom tvrdi da je Plenković  pozvao Vučića da napravi cirkus, kako bi obojica mogli politički profitirati na unutarnjem političkom planu?

Bošnjački narod i njihovi politički lideri, ovakvu nekonzistentnu politiku mrkve i batine premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića, jedva su dočekali i spremno su to prikazali dogovorenim igrokazom, a Milanovićevo vulgarno vrijeđanje dalo im je barut za njihov eksplozivan, ali legitiman unitarizam kao oblik političke borbe za zadržavanje političke moći koju trenutno imaju. Danas je kristalno jasno da je Milanović znao što čini! Ako je netko mislio da će Izetbegović i Đaferović nakon silnih Milanovićevih uvrijeda šaptom pasti i prepustiti stečene političke pozicije grdno je pogriješio. Naprotiv, samo ih je dodatno unitaristički napalio!

Vulgarne metode Milanovića i uključiva diplomacija Plenkovića za njih je igra dobrog i lošeg policajca koji tuku mačku da prizna da je tigar. Jedan je tuče, a drugi miluje i donosi toplo mlijeko! Tu tezu Bošnjaci mogu legitimno provlačiti kao izgovor za svoj bijes! Dodatno su bijesni zbog veličanstvenog Pelješkog mosta!

Milanović je inteligentan tip i vrlo dobro poznaje taj islamistički mentalitet usađen liderima bošnjačkog naroda i znao je, ili je morao znati, da nakon njegovog vulgarnog vrijeđanja Bošnjaka slijedi poslovična islamistička osvetoljubivost. Ako netko ne zna što je to, neka se sjeti drastičnog primjera odsijecanja glava, ili satiričnog tjednika Charlie Hebdo, u čijim je prostorijama nakon objavljivanja satiričnih slika Muhameda,  u terorističkom napadu ubijeno najmanje dvanaest ljudi. Milanoviću je to jako poznato i čini se da je namjerno izazivao bošnjački bijes , pa ako pod njegovim pritiscima Schmidt popusti bit će heroj, a ako ne popusti opet je heroj, jer je s pravom gazio Bošnjake!

Milanović se igra politike i manipulira nacionalnim osjećajima i to sve u otvorenoj kampanji za još jedan mandat na Pantovčaku! Uvlači se u onu stvar braniteljima i Hrvatima u BiH, koje je do jučer progonio kao „vrag grješnu dušu“! A što ćemo ako se netko sjeti Francuske i tjednika Charlie Hebdo pa posegne za terorizmom, što nakon užasavajućih prijetnji Bakira Izetbegović nije nemoguća misija. Tko će zato biti odgovoran? Onaj koji je gazio Bošnjake, a Milanović tu nije jedini, ili onaj koji je iskreno promovirao političku suradnju i prijateljstvo Hrvata i Bošnjaka!?

Politika uključivosti i tihe diplomacije kakvu vodi Andrej Plenković jedina je moguća politika i najbolja politika, bez obzira što to ovog trena to nije polučilo rezultate. Diplomatska strpljivost i upornost lišena ekstremnih izjava, nepotrebnih uvrjeda bilo koga od pregovaračkih aktera, dovela nas je do Daytona i mira u BiH, a to će se dogoditi i u ovom kontekstu, jer ovakvo političko stanje na rubu sukoba jednostavno nije održivo.

Možda su ti procesi usporeni zbog međunarodne krize glede brutalne agresije Rusije na Ukrajinu i zbog bujanja inflacije i moguće recesije. Čini se da BiH ovog trena nije politički prioritet međunarodne politike? No ipak se događaju pozitivni pomaci, a donošenje zakona o BiH u Predstavničkom domu  SAD-a znak je da tiha i strpljiva hrvatska diplomacija ipak radi dobre stvari. Tu zasluga Zorana Milanovića jednostavno nema!

Nakon uzavrelog političkog bosanskog lonca donosimo i afirmativnu vijest.

Ann Wagner, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, i njena kolegica Susan Wild predstavile su prijedlog zakona kojim bi se podržao Daytonski mirovni sporazum kroz sankcije, a od kojeg se očekuje da pošalje jasan signal pred održavanje nadolazećih izbora u Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi na službenoj stranici zastupnice u Kongresu gospođe  Wagner, prijedlog zakona kaže kako je politika SAD podržavati jedinstvenu, suverenu i multietničku Bosnu i Hercegovinu, podržati napredak prema euroatlantskim integracijama, koristiti sankcije protiv onih koji podrivaju Daytonski mirovni sporazum i BiH demokraciju, te “razotkriti ulogu Rusije u raspirivanju nestabilnosti u BiH i ugrožavanju prisutnosti Ureda visokog predstavnika i mirovnih snaga EU u BiH”.

Zakon također predviđa sankcije strancima koji podrivaju Daytonski mirovni sporazum, ili na drugi način prijete stabilnosti Bosne i Hercegovine, te zahtijeva redovno izvještavanje kako bi se uspostavio snažan nadzor Kongresa nad korištenjem sankcija za pozivanje na odgovornost unutarnjih i vanjskih aktera koji podrivaju stabilnost u Bosni i Hercegovini

U izjavi povodom predstavljanja prijedloga Wagner je upozorila na ponašanje nekih zvaničnika u BiH kao i “destruktivni utjecaj Rusije”, što prijeti da potkopa naslijeđe američkog liderstva u Dejtonskom mirovnom sporazumu i podržavanju stabilnosti u ovoj zemlji.

“Propisujući sankcije za rješavanje političke krize i korupcije u Bosni i Hercegovini, ovaj zakon jasno stavlja do znanja unutrašnjim i vanjskim akterima da će biti smatrani odgovornima za ugrožavanje mira i stabilnosti u zemlji”, kazala je Wagner.

Ukazala je i na postojanje snažne BiH zajednice u američkom gradu Saint Louisu, te kako je u razgovoru s njenim predstavnicima shvatila značaj sankcija kojim bi se spriječila ozbiljna destabilizacija BiH.

“Uoči nadolazećih izbora ova poruka ne može biti neophodnija”, dodala je.

Istim povodom oglasila se i zastupnica u Kongresu gospođa Wild, koja je naglasila kako je od iznimnog značaja da Sjedinjene Države podrže napore naroda BiH u zaštiti mira i izgradnji jedinstvene, jače i reprezentativnije demokracije.

Pojasnila je i suštinu predloženog zakona.

“Između ostalih ključnih odredbi, ovaj prijedlog zakona poziva Bosnu i Hercegovinu da provede presude Europskog suda za ljudska prava, koje zahtijevaju ukidanje etničkih i vjerskih zahtjeva za izvršavanje visokih političkih dužnosti—kojim su neprihvatljivo obespravljeni mnogi pripadnici stanovništva”, rekla je Wild i dodala kako ovaj zakon može pomoći u stvaranju većih mogućnosti, uključenosti i stabilnosti u cijeloj regiji.

Kazimir Mikašek-Kazo

Plenković: Milanović minira vladinu pomoć Hrvatima u BiH

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari