Pratite nas

Iz Svijeta

Predsjednik mladeži njemačkih socijaldemokrata se založio za kolektivizaciju

Objavljeno

na

Foto: EPA

Predsjednik mladeži Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Kevin Kuehnert izazvao je u četvrtak val kritika nakon što se založio za kolektivizaciju koncerna poput BMW-a kao i za nasilno oduzimanja stanova tvrtkama koje se bave iznajmljivanjem nekretnina po uzoru na socijalizam.

„Zahtjev za kolektiviziranje tvrtki poput BMW-a pokazuje nazadno i pogrešno zastarjeli svjetonazor jednog izgubljenog sanjara“, rekao je ministar prometa Andreas Schauer iz Kršćansko-socijalne unije (CSU) za dnevnik Bild.

Kuehnert se u razgovoru za tjednik Die Zeit založio za „demokratsko kolektiviziranje“ velikih koncerna poput BMW-a. On je u intervjuu ponovio i svoj zahtjev za prisilnim otkupom stanova od tvrtki koje posjeduju više stanova.

„Trebalo bi dozvoliti samo posjed jednog stana kojeg vlasnik i sam koristi“, rekao je Kuehnert za Die Zeit.

Socijaldemokratski zastupnik i predstavnik poduzetničko-konzervativnog krila SPD-a Johannes Kahrs nije štedio kritike na račun svog stranačkog kolege.

„To prije nije bilo dogovoreno s nikim i to usred predizborne kampanje. Potpuna glupost. Pitam se samo što je Kuehner pušio prije tog intervjua“, rekao je Kahrs.

Ministrica pravosuđa i glavna kandidatkinja SPD-a na Europskim izborima, Katarina Barley je bila nešto blaža pa je izjavila kako je na mladeži SPD-a da postavlja provokantne teze.

„No oni koji su uključeni u svakodnevnu politiku moraju gledati kako izići na kraj s takvim prijedlozima“, rekla je Barley.

Kršćansko-demokratska unija (CDU) smatra da stranke SPD i Zeleni u posljednje vrijeme šire zahtjeve koji nisu u skladu s ustavnim uređenjem Njemačke.

„Očito veliki dijelovi Zelenih i SPD-a više bezuvjetno ne podržavaju slobodno državno i gospodarsko uređenje Njemačke“, rekao je potpredsjednik CDU-a Thomas Strobl.

Sam Kuehnert je obranio svoj istup tvrdeći da se zahtjevi koje je on izrekao u intervjuu za Die Zeit poklapaju s programom njegove stranke.

„Demokratski socijalizam za nas ostaje vizija slobodnog, pravednog i solidarnog društva. I njegovo ostvarenje je za nas trajna zadaća“, citirao je Kuehnast na Twitteru Hamburški program SPD-a iz 2007.

Prije nekoliko tjedana se razvila rasprava o nasilnom otkupu stanova u Berlinu od nekoliko kompanija koje se bave nekretninama. Jedna inicijativa je pokrenula referendum o tom pitanju kako bi spriječila daljnji rast stanarina u njemačkoj metropoli.

Referendum su podržale jedino stranka Ljevica i nekoliko političara Zelenih i SPD-a, između ostalog i Kuehnert.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump predlaže palestinsku državu s prijestolnicom u istočnom Jeruzalemu

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump predstavo je u utorak plan za osnutak palestinske države s prijestolnicom u istočnom Jeruzalemu, ovisno o spremnosti Palestinaca da sami upravljaju vlastitom državom, u nastojanju da se okonča njihov višedesetljetni sukob s Izraelom.

Visoki dužnosnici Trumpove vlade koji su brifirali novinare o planu što ga je predsjednik predstavio u Bijeloj kući rekli su da će mirovnim planom Sjedinjene Države priznati izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zauzvrat, Izrael će zamrznuti gradnju novih naselja na četiri godine kako bi dao vremena da se u tom razdoblju pregovara o palestinskoj državi.

“Danas je Izrael učinio orijaški korak prema miru”, rekao je Trump objavljujući plan.

Stojeći uz izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Bijeloj kući, poručio je da je njegov plan “možda posljednja prilika za Palestince”. Dodao je da je pismeno obavijestio palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Tunel povezuje Gazu i Zapadnu obalu

Trumpov plan sadrži visoke zapreke koje Palestinci moraju savladati žele li ostvariti dugo željeni cilj o vlastitoj državi.

Predložio je ostvarivo rješenje dviju država i obećao da ni Izraelci ni Palestinci neće biti istjerani iz svojih domova. Na planu se radilo u tajnosti i sastavljen je pod vodstvom Trumpova zeta Jareda Kushnera.

Trump je u ponedjeljak predstavio svoj plan Netanyahuu i njegovu protivniku na izborima Bennyju Gantzu i obojica su, kako tvrde američki dužnosnici, izrazili spremnost podržati ga i suglasili se sa zemljovidima.

Na Twitteru je Trump objavio zemljovid po kojem bi Palestinci nadzirali neka područja Zapadne obale, ali su sa svih strana okruženi Izraelom i imaju pristupne ceste za Jordan.

Židovska naselja na Zapadnoj obali bila bi pod potpunom izraelskom kontrolom kao i cijela dolina rijeke Jordana.

Neka područja južno od Gaze u pustinji Negev bila bi pod nadzorom Palestinaca, a Pojas Gaze bi tunelom bio spojen sa Zapadnom obalom.

Izrael je obećao osigurati muslimanima pristup džamiji Al Aksa u Jeruzaelmu i poštovati ulogu Jordana koji upravlja svetim mjestima, rekli su američki dužnosnici.

Palestinska državnost ovisit će o koracima koje će Palestinci poduzeti kako bi ostvariti samovladavinu, kao što su poštivanje ljudskih prava, medijske slobode te transparentne i vjerodostojne držane ustanove, ističu dužnosnici.

Naglasili su kako je važno da Palestinci “sjednu za stol i pregovaraju”.

Ako budu spremni za pregovore, postoje neka područja o kojima je moguće postići kompromis, rekao je američki dužnosnik ne navodeći pojedinosti.

Ne iznoseći detalje, kazao je da Trumpov plan predviđa “velikodušni kompenzacijski fond” za Palestince ako se vrate za pregovarački stol o budućoj državi.

“Plan se temelji na načelu da se ljudi ne moraju seliti da bi se postigao mir… Ali plan zaustavlja buduće širenje naselja i to smatramo najrealističnijim pristupom”, rekao je.

Izrael zahvalan, Palestinci odsutni

“To je povijesni plan”, rekao je Netanyahu i usporedio ga s priznanjem države Izrael 1948. što je učinio tadašnji predsjednik Harry Truman.

Plan je i ranije nazvan “dogovorom stoljeća” jer smjera okončati jedan od najdugotrajnijih svjetskih sukoba.

“S današnjim danom postali ste prvi svjetski lider koji priznaje izraelski suverenitet nad područjima u Judeji i Samariji koje su vitalne za našu sigurnost i za našu baštinu”, rekao je Netanyahu koristeći se biblijskim nazivljem za Zapadnu obalu.

Izrael je zahvalio SAD-u na prijedlozima, ali su ga Palestinci unaprijed odbacili nazivajući ga pristranim. Tisuće Palestinaca prosvjedovale su ranije u utorak u Pojasu Gaze, a izraelska vojska poslala je pojačanja na okupiranu Zapadnu obalu.

Činjenica da uz Trumpa u trenutku objave nije bilo palestinskih predstavnika vjerojatno će potaknuti kritike da je plan skrojen više prema potrebama Izraela nego Palestinaca.

Izraelsko-palestinski pregovori prekinuti su 2014. i neizvjesno je da će ih Trumpov plan oživjeti. Američki dužnosnici rekli su da su spremni na palestinski skepticizam, ali se nadaju da će Palestinci s vremenom pristati na pregovore.

Palestinci su Trumpov plan odbili i prije službene objave u utorak. Tvrde kako je američki predsjednik naklonjen Izraelu i strahuju da će se planom uništiti njihova nada za neovisnom državom na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i istočnom Jeruzalemu, područjima koje je Izrael anektirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine. (Hina)

 

Donald Trump predstavio dugoočekivani mirovni plan za Bliski istok

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Donald Trump predstavio dugoočekivani mirovni plan za Bliski istok

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump predstavio je u utorak dugoočekivani mirovni plan za Bliski istok, obećavši da će Jeruzalem ostati nepodijeljena izraelska prijestolnica.

Predložio je ono što je nazvao ostvarivim rješenjem dviju država i obećao da ni Izraelci ni Palestinci neće biti istjerani iz svojih domova.

Stojeći uz izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Bijeloj kući, Trump je rekao da je njegov plan “možda posljednja prilika za Palestince”

Dokument, na kojem se radilo u tajnosti, sastavljen je pod vodstvom Trumpova zeta Jareda Kushnera.

Nazvan “dogovorom stoljeća”, plan smjera okončati jedan od najdugotrajnijih svjetskih sukoba.

Izrael je zahvalio SAD-u na prijedlozima, ali su ga Palestinci unaprijed odbacili nazivajući ga pristranim.

Tisuće Palestinaca prosvjedovale su ranije u utorak u Pojasu Gaze, a izraelska vojska poslala je pojačanja na okupiranu Zapadnu obalu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari