Pratite nas

Vijesti

Predsjednik RH dao Plenkoviću mandat za sastavljanje Vlade

Objavljeno

na

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dao je u četvrtak u Predsjedničkim dvorima mandat za sastavljanje Vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću nakon što mu je on predao potpise 76 izabranih zastupnika koji mu daju potporu.

Prilikom prvog susreta, Milanović je premijeru pružio ruku, no on se odbio rukovati. Plenković je prvo odmahnuo rukom te onda predsjedniku pružio lakat, prema epidemiološkim protuepidemijskim preporukama. Milanović se na to nasmijao.

– A ne, ne, ne smijemo se rukovati – rekao je Plenković na što ga je Milanović upitao: ‘A ne smijemo?’ – Ti kažeš da je to karijes, ja kažem da ne smijemo – odgovorio mu je Plenković.

Prema Ustavu, predsjednik Republike, naime, dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Plenković je tako predsjedniku Milanoviću sa 76 potpisa dokazao da ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar za sastavljanje Vlade.

Potporu Plenkoviću za sastav Vlade dalo je 66 izabranih zastupnika na listi HDZ-a, 8 zastupnika nacionalnih manjina, te po jedan zastupnik HNS-a i Reformista.

Konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora, prema najavama, održat će se u srijedu, 22. srpnja.

Predsjednik Republike Zoran Milanović prethodno je primio predsjednika i članove Državnog izbornog povjerenstva (DIP) koji su mu uručili službene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor.

Odluku o dodjeli mandata uručio sam Plenkoviću gore u uredu da izbjegnemo tu ceremonijalnost. To je jedan komad papira, on je donio potpise, izborni rezultati su jasni i ja mu čestitam, rekao je Milanović nakon sastanka.

Plenković objavio ustroj nove Vlade i imena ministarstava

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari