Connect with us

Šport

Predsjednik UEFA-e demantirao pokretanje ‘Balkanske lige’

Objavljeno

on

Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Slovenac Aleksander Čeferin demantirao je tvrdnje o skorom pokretanju ‘balkanske lige’ u kojoj bi nastupali klubovi iz Srbije, BiH, Makedonije, Slovenije, Crna Gore, Mađarske i Hrvatske.

Nema istine u nedavnim tvrdnjama o pokretanju takozvane balkanske lige. Suprotno onome što je napisano u nekim člancima, niti jedno relevantno Uefino tijelo nije donijelo takvu odluku. Domaća natjecanja su temelj nogometa u Europi,” poručio je Čeferin u priopćenju.

Predsjednik UEFA-e je naglasio kako ne postoje nikakvi konkretni prijedlozi na stolu o pokretanju takve lige.

Kod Plenkovića

“UEFA će o takvim prijedlozima ili idejama raspravljati jedino ako će biti podneseni od strane nacionalnih saveza i njihovih klubova i liga i ukoliko će biti dio strateškog razvoja u nekoj europskoj regija,” naglasio je Čeferin koji u utorak, 20. prosinca dolazi u Zagreb gdje će biti gost Hrvatskog nogometnog saveza, a u okviru svoga boravka u Hrvatskoj sastat će se i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Navijači i dio klubova odlučno protiv

Vijesti o pokretanju regionalne lige uzbudile su nogometnu javnost i reakcije stižu sa svih strana ‘regije’. Dio klubova, ali i svi navijači, dakle, sve hrvatske navijačke skupine, oštro su ustale protiv takozvane balkanske lige, tek dok je mali dio pozdravio pokretanje takvog natjecanja.

‘Balkanska liga mlađih uzrasta’

Početkom prosinca u Zagrebu je održan sastanak stručnih rukovodstava sedam nogometnih saveza iz jugoistočne Europe na temu formiranja zajedničke nogometne lige za mlađe uzrasne kategorije muških i ženskih klubova. Ligu bi u početku igrale mlađe uzrasne kategorije ( U-14, U-16) muških i ženskih klubova.

“Svi prisutni složili su se oko velikog razvojnog potencijala natjecanja koje bi okupilo sedam zemalja u kojima živi 30-ak milijuna ljudi te je postignut načelni dogovor oko nekoliko ključnih parametara takvog natjecanja. Zaključno su dogovoreni konkretni idući koraci, uključujući internu analizu ovog okvirnog prijedloga u svakom savezu o čemu bi se potom dalje razgovaralo na novom sastanku početkom iduće godine”, priopćio je tada HNS koji je ugostio predstavnike nogometnih saveza BiH, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Što sada? Kako dalje, s obzirom da UEFA ne želi baciti novac u očito propali projekt i želje onih koji su forsirali tzv. jugo-ligu iz samo njima znanih interesa. Balkanska liga nikada nije bila, niti bi mogla biti, u interesu razvoja hrvatskoga nogometa.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR