Connect with us

Vijesti

Predsjednik Vlade Plenković čestitao novom slovenskom premijeru

Published

on

Slovenski parlament u četvrtak je na izvanrednoj sjednici s 45 glasova za i 34 protiv potvrdio novu koalicijsku vladu Marjana Šareca, koja će djelovati kao manjinska uz potporu krajnje ljevice.

Marjan Šarec, diplomirani glumac koji je do sada imao iskustva samo u lokalnoj politici kao gradonačelnik općine Kamnik, kao 40-godišnjak do sada je najmlađi premijer u povijesti samostalne Slovenije.

Njegovu vladu sastavlja 5 stranaka ljevice i liberalnog centra i formalno je manjinska, no potporu u parlamentu temeljem posebnog protokola o suradnji osigurava im devet glasova stranke Ljevica (L) koja se  suzdržala od glasovanja prilikom potvrde ministarske liste.

U novoj vladi sudjeluju i stranke iz prijašnje vlade Mire Cerara koji je potvrđen za novog ministra vanjskih poslova.

Šarec je prije glasovanja u parlamentu kazao da je glavni prioritet njegove vlade sređivanje stanja u javnom zdravstvu, te da poziva na konstruktivnost i odgovorno djelovanje svih resora.

Bivši premijer Janez Janša čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) na izborima početkom lipnja osvojila najviše glasova, ali nije uspjela steći parlamentarnu većinu, kazao je u raspravi pred zastupnicima i novom vladom da je legitimnost Šarecove vlade dvojbena.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku Marjanu Šarcu na imenovanju za predsjednika Vlade Republike Slovenije, zaželjevši mu svako dobro u obnašanju odgovorne dužnosti i istaknuvši važnost suradnje na dobrobit dviju susjednih zemalja. Plenković je također izrazio uvjerenje kako Hrvatska i Slovenija trebaju nastaviti trajni dijalog o svim otvorenim pitanjima.

Dodao je da to posebno vrijedi za pitanje granice koje treba riješiti na obostrano zadovoljstvo i u dobrosusjedskom duhu, upravo onako kako i priliči prijateljskim državama, saveznicama unutar Sjevernoatlantskog saveza i članicama Europske unije, te pozvao je novog slovenskog premijera u posjet Hrvatskoj.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari