Pratite nas

Balkan

Predsjednik Vučić izabrao: Srbija dobiva gay premijerku Anu Brnabić

Objavljeno

na

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić povjerio je mandat za sastav nove srbijanske vlade Ani Brnabić, dosadašnjoj ministrici državne uprave i lokalne samouprave.

“Tu odluku nije bilo lako donijeti, ali je donesena sukladno interesima i ciljevima Republike Srbije, s idejom da radom i idejama donosimo dobre rezultate za našu zemlju i njezine građane”, rekao je Aleksandar Vučić na tiskovnoj konferenciji.

Ana Brnabić je postala ministrica državne uprave i lokalne samouprave kao nestranačka osoba u kolovozu 2016., a kao donedavni premijer Vučić je dosad više puta pohvalio njezine rezultate. Brnabić, podrijetlom s Krka, rođena je 1975. godine u Beogradu, a njezin izbor za ministricu u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je pozornost u regiji i svijetu zbog neskrivene homoseksualne orijentacije.

Njezinu imenovanju za predsjednicu vlade upravo se zbog toga protivila Srpska pravoslavna crkva, a na najave njezina imenovanja za mandatarku nisu blagonaklono gledali ni pojedini koalicijski partneri vladajuće Srpske napredne stranke. Brnabić je završila Petu beogradsku gimnaziju 1994., a na sveučilištu Northwood u Michigenu završila je 1998. studij poslovne administracije, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa sveučilišta Hull u Engleskoj, navodi se u njezinom službenom životopisu.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gdje je radila za razne američke konsultantske tvrtke na projektima razvoja lokalne samouprave, koje je financirao USAID. Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom razdoblju navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vjetroparkova Continental Wind Serbia, a od siječnja 2013. i kao njezina direktorica. Objašnjavajući svoju odluku, Vučić je rekao kako je uvjeren da će će Brnabić “pridonijeti jačanju ugleda Srbije i na Zapadu i na istoku, u eurointegracijama, odnosima s Ruskom Federacijom, Kinom, s arapskim zemljama, ali i svim drugim državama u svijetu i regiji”. “Srbija mora još više popraviti sliku o sebi, a svoju neovisnost i svoju suverenost ne treba nikome dokazivati, ali mislim da Srbija zaslužuje još bolje mjesto u svijetu”, rekao je Vučić.

On je najavio da vladu Srbije “očekuje jačanje odgovornosti kako bi se sačuvala disciplina u trošenju novca, reforme donijele rezulatat, a građani boljitak osjetili kroz povećanje plaća u javnom sektoru i kroz povećanje mirovina”.

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić danas se u izjavi za “Blic” zahvalila predsjedniku Srbije na ukazanom povjerenju. – Želim se zahvaliti Predsjedniku na ukazanom ogromnom povjerenju da vodim Vladu Srbije i nastavim reforme s nesmanjenom posvećenošću i snagom. Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i s ljubavlju. Svjesna sam odgovornosti koju preuzimam jer trebam naslijediti pravog lidera, kao i obaveza prema građanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osjete kroz bolji kvalitet života – kazala je Brnabić i dodala kako kreće sastavljati Vladu. – Započeti poslovi moraju se završavati, a ja sam posljednjih mjeseci posvećeno radila na tome da Srbiju uvedemo u red modernih država u kojima državna uprava radi efikasno i u funkciji građana. Osobno ću se angažirati da svi zajedno radimo na ciljevima koji su veći i važniji od svih nas pojedinačno – rekla je Brnabić.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Balkan

Doris Pack: 90-tih smo pomogli Bošnjacima, otvorili smo vrata za mudžahedine

Objavljeno

na

Objavio

“Ovdje imate dva entiteta, a u SR Njemačkoj imate 16, s njima se može živjeti”, kazala je u večerašnjem Pressingu na N1 bivša izvjestiteljica Europskog parlamenta za BiH, Doris Pack.

Na pitanje tko je najviše nervira od političara na bh. političkoj sceni, Pack je kazala: “Mislim da oni to sami znaju. Problem je što vodeći političari iskorištavaju činjenicu da je ova zemlja sastavljena od tri naroda i rade ono što je dovelo do raspada Jugoslavije. Ograničavaju se na identitet jedne nacije i pokušavaju između tri nacije iskopati duboke procijepe. To ne može, BiH je zemlja gdje svi zajedno žive i uvijek su zajedno živjeli. Oni se ne mrze ali se pravi situacija takvom kao da su i dalje neprijatelji i to je u interesu vodećih političara koji tako vode svoje glasače. To je shvatljivo, ali nije uredu.

Hrvati, Srbi i Bošnjaci imaju zajedničku domovinu i mogu živjeti skupa. Na najmanjim nivoima nemate ovakvu mržnju, to se radi s ciljem dobivanja glasova”, kazala je Pack i dodala: “Jedinstveno je podijeljeno na dva entiteta i s tim se može živjeti, ali SR Njemačka ima 16 entiteta i s njima se može živjeti. Niti jedan od tih entiteta ne misli da je država u državi, ali jedan entitet u BiH to ovdje vjeruje. Političari znaju kako će izmanipulirati svoje glasačko tijelo i to me podsjeća na raspad Jugoslavije.

BiH će u EU ući samo kao BiH, a ne kao entitet RS ili hrvatsko-bošnjačka federacija. Ja sam također mišljenja da Daytonski sporazum jeste završio rat, ali Federacija se nalazi u poteškoćama zbog strukture koja je komplicirana”, dodala je ona.

Kazala je da ne želi otkriti koji je političar razočarao, nego je istaknula s kim sve ima dobru suradnju.

“Neću vam reći tko me najviše razočarao, to svi znaju. Ja ću vam reći s kim ovdje rado surađujem. Vrlo rado surađujem sa PDP-om, HDZ-om 1990, SDS-om koji se posebno sada okrenuo. SDA i HDZ su u našoj obitelji već duže, ali to su oni koji vladaju ovom zemljom. Tu su vodeće glave i kod tih vodećih glava imam taj osjećaj da nisu prepoznali problematiku. Ako su prepoznali, onda nisu pokušali da pomognu.

Njihov rad mora biti takav da stvarnost građana promijene na takav način da svi uživaju u jednoj pravnoj državi. Korupcija je u ovoj zemlji kao rak rana i mora se kriminal napasti, zato nam treba neovisno pravosuđe”. Na pitanje surađuje li s Čovićem i Izetbegovićem, Pack je rekla kako nema priliku surađivati s njima, ponekad ih susreće na manifestacijama i s njima razgovara. ”Suradnju i prijedloge mogu ostvariti samo sa onima koji žele sa mnom surađivati. Tu nemam dosta povratnih informacija s njihove strane. Stranke koje sam nabrojala, s njima rado surađujem.

SDA i HDZ me nisu pitali za podršku, možda misle da to nije bitno jer nemam poziciju. Ali, bilo je to tako i kada sam imala izvjesnu poziciju, u izvjesnoj mjeri sam možda persona non grata jer kažem što mislim”, ističe Pack.

Na pitanje jesu li muslimani problem na bh. putu ka EU, odgovorila je:

“Ja samo mogu reći da to nije tema. Da li je 50 posto ili 18 posto Hrvata, svejedno je. Na početku devedesetih godina, ostavili smo Sarajevo i Bošnjake same. Nisu imali oružja i nisu se mogli braniti. Bili su pod stalnom paljbom. Mi im nismo pomogli. Nismo pomogli ni Hrvatima. Mi smo tada otvorili vrata za neke mudžahedine iz Saudijske Arabije koji su došli ovamo, koji su živjeli drugačiji islam nego ljudi u BiH. Kada sam došla u Sarajevo, vidjela sam manje marama nego u kod mene u općini oko Berlina. Mi smo otvorili vrata za jednu takvu vrstu islamizacije. Ovaj islam je europski, muslimani su europski građani kao i pravoslavci i katolici. Oni nikada nisu bili opasnost za nas i to nisu danas. Ova tri naroda su na umjetan način razdvojeni i to nije smisao i suština Daytona. Narodi ovdje mogu živjeti zajedno ukoliko političari naprave najbolje”, kazala je Pack.

facebook komentari

Nastavi čitati

Balkan

ČETNICI SE TUKU U SKUPŠTINI SRBIJE

Objavljeno

na

Objavio

Nekadašnja tajnica Šešeljevog Srpskog četničkog pokreta (kasnije Srpske radikalne stranke) koja se 90-ih godina naročito isticala vrbovanjem četnika „dobrovoljaca“ za rat u Hrvatskoj i B i H, i bivša kontroverzna gradonačelnica Novog  Sada, danas predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, našla se u središtu skandala vezano za fizičke sukobe između zastupnika četničkog SNS-a (Vučićeva Srpska napredna stranka) i fašističke stranke Dveri (koju vodi Boško Obradović).

Borba za prestiž u parlamentu Srbije dostigla je takve razmjere da su zaredali fizički sukobi koji se još uvijek doduše ne vode pred kamerama – kao ranijih godina – nego se odvijaju po kabinetima, hodnicima, holovima i pomoćnim prostorijama, ali za očekivati je da će se uskoro i to događati.

Pravu buru Gojkovićka je izazvala kad je prije dva dana u svome izlaganju na sjednici optužila nekoliko zastupnika Dveri da su je fizički napali i nanijeli joj ozljede, pri čemu je zadizanjem rukava pokazala uočljive modrice na nadlaktici lijeve ruke.

Vođa srpske fašističke organizacije Dveri, održao je potom konferenciju za tisak, te optužio aktualnog predsjednika Aleksandra Vučića za teror na Dverima, a njegovu četničku stranku za organiziranu presiju. Razlog je navodno u tomu što (kako barem Obradović tvrdi), Dveri zauzimaju sve značajnije mjesto u javnom prostoru i medijima.

Što se navodnog napada na Maju Gojković tiče, Obradović je istaknuo kako ona laže i da nije istina da ju je bilo tko tukao, nego je ona naprotiv, napala njihovu zastupnicu Mariju Janjušević. Pozvao je predsjednicu parlamenta da kaže otkuda joj modrice.

Ustvrdio je također da ona „odrađuje“ posao za Vučića, koji ju je spasio od kaznenog progona zbog milijunskih pronevjera u vrijeme dok je bila gradonačelnica Novog Sada.

Na kraju je pozvao narod na izvaninstitucionalni otpor SVIM SREDSTVIMA, jer se „to gaženje i ponižavanje koje provodi Vučić više ne može trpeti.“ Vučićevu vlast nazvao je „političkom mafijom“.

Iz Dveri stižu i optužbe da se na neke od njihovih aktivista i zastupnika čak organiziraju atentati. Slučaj prometne nezgode u kojoj je ozlijeđen zastupnik Dveri Srđan Nogo, protumačen je kao novi pokušaj obračuna koji predvodi Vučić, jer ih želi ušutkati.

Temperaturu je naročito podigla odluka da se neki od zastupnika – uključujući i predsjednika stranke Obradovića – udalji sa sjednice parlamenta u sljedećih 20 radnih (skupštinskih) dana.

U Srbiji to što se događa, doduše, spada u normalu, jer tako je od 1990. godine. Nema čega u parlamentu nije bilo: od uvreda, psovki, rasističkih istupa i zagovaranja genocida i fašističkih obračuna s drugim narodima ili nacionalnim manjinama, do tuča, nasilnog uništavanja inventara i instalacija u skupštinskoj dvorani, izbacivanja i iznošenja pojedinih zastupnika itd. (Vezano za Maju Gojković vidi: https://www.youtube.com/watch?time_continue=92&v=nw793DzrduU)

Od kada je prije neki dan usred Beograda njemačka književnica i nobelovka Herta Muller otvoreno izrekla kako je Srbija kriva za ratove na području bivše SFRJ i zločine koji su se dogodili a što je izazvao njihov nacionalizam uz pomoć Srpske pravoslavne crkve, te da je bombardiranje SRJ od strane NATO-a bilo nužnost, Srbiju kao da je zahvatio cunami.

Duhovi su uznemireni, naročito iz razloga što o svemu tomu bruje i svjetski mediji.

Beograd je nalik na osinjak i čini se da mu predstoji vruća jesen.

Zlatko Pinter

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari