Pratite nas

Hrvatska

Predsjednikov PR pokušao ušutkati novinarku na pitanju o Cvetićaninu

Objavljeno

na

Time što je Srbima prenio da je izašao iz povjerenstva, Josipović je signalizirao da ne vjeruje da Hrvatska može dobiti tužbu. Nakon toga Srbija je podnijela protutužbu protiv Hrvatske.Današnji predsjednikov posjet Vukovaru bio je ugodan sve do neočekivanog novinarskog pitanja: Je li bilo pogrešno sastajati se sa srbijanskim veleposlanikom Cvetićaninom iza leđa tadašnje Vlade?

Najprije je prema novinarima sasvim neprimjereno reagirao predsjednikov protokol i PR: Gle sada nećemo … a potom ih je nervozno prekinuo i sam Predsjednik: „Ma kakva leđa, pa ja tada nisam uopće bio u Vladi. Nit sam što radio nit sam bio vlast“

Međutim, novinarka nije odustajala: „Izašle su neke informacije, pa narod zanima“

Predsjednik, Ivo Josipović: To smo već prokomentirali

Novinarka je ustrajala: „Je li bilo pogrešno, nije?“

Predsjednik Ivo Josipović ponovno je povisio ton i prijekornim glasom obratio se novinarki odgovarajući u stvari na ono što ga ona uopće nije pitala: „Što bi bilo pogrešno dati nekome knjigu. Ja mislim da su se lijepo osramotili oni koji su pričali o onim silnim dokumentima koji su kao dani, jel“

Međutim, novinarka Predsjednika nije niti pitala što je on davao srbijanskom veleposlaniku, nego je li bilo pogrešno sastati se sa srbijanskim veleposlanikom Cvetićaninom iza leđa tadašnje Vlade.

Cvetićanin je u svojim memoarima opisao svoj susret sa sadašnjim predsjednikom hrvatske države Ivom Josipovićem, a tadašnjim profesorom zagrebačkog Pravnog fakulteta u poznatom zagrebačkom restoranu Vinodol, 22. svibnja 2007. godine. Josipović mu je, kako kaže, donio svoju uobičajeno debelu hrestomatiju suđenja i presuda za ratne zločine. Tada mu je potvrdio da je izašao iz hrvatske komisije koja vodi tužbu protiv Srbije, a Cvjetičanin mu je odgovorio „Mi prirodno cenimo taj gest”.

Inače, prema pisanju Cvetićanina, Josipović mu se još na ručku 11. svibnja iste godine samoinicijativno ponudio da se oko hrvatske i bosanske tužbe protiv Srbije postigne politički sporazum što je navodno podržavao tadašnji predsjednik Stjepan Mesić.

Pojedini analitičari i dobri poznavatelji diplomatskog komuniciranje tvrde da je Josipović, time što je Srbima prenio da je izašao iz povjerenstva, signalizirao da ne vjeruje da Hrvatska može dobiti tužbu, odnosno dao im do znanja da je sve skupa na klimavim nogama. Jednako tako je činjenica da je nakon toga Srbija podnijela protutužbu protiv Hrvatske. Otuda optužbe da je Ivo Josipović srbijanskom veleposlaniku dao jasan signal, a da pri tome, što je ključno, nije imao ovlasti od Vlade pregovarati sa srbijanskim veleposlanikom.

Znakovito je i na ovoj snimci kako na pitanje je li bilo pogrešno sastajati se sa srbijanskim veleposlanikom Cvetićaninom iza leđa tadašnje Vlade? Predsjednik zbunjeno odgovara: „Ma kakva leđa, pa ja tada nisam uopće bio u Vladi. Nit sam što radio nit sam bio vlast“.

Svi znamo da Ivo Josipović nije bio član hrvatske Vlade, međutim trenutni predsjednik kao da ne razumije da netko ne mora biti u Vladi da bi radio iza leđa hrvatskoj vladi.
izvor: direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Dubrovnik: Odana počast četrnaestorici poginulih hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

U spomen na 14 hrvatskih branitelja koji su izgubili živote u obrani Dubrovnika 1991. godine u utorak je kod spomen obilježja u Komolcu i na Strinčijeri položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Počast su im odali suborci, članovi obitelji i udruga iz Domovinskog rata te predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Tri dana ranije počast je odana i kod spomen obilježja na Bosanci ponad Dubrovnika sedmorici poginulih hrvatskih branitelja, koji su izgubili živote u obrani tog dubrovačkog naselja.

Stradali branitelji bili su pripadnici HRM-a, djelatnog i pričuvnog sastava MUP-a te borbenih skupina iz splitske 4. brigade ZNG i njene 9. bojne HOS-a, kao i 3. omiške bojne 114. brigade, koje su gli­serima Odreda naoružanih brodova (ONB) prevožene u opkoljeni Grad.

Na 28. godišnjicu njihove herojske pogibije odavanje počasti organizirali su Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik i Policijska uprava Dubrovačko neretvanske županije.

Dan 12. studenog 1991. godine jedan je od najtežih dana Domovinskog rata u obrani Dubrovnika, kad je poginulo dvanaest hrvatskih branitelja i troje civila.

Napad srbocrnogorskog agresora po zapovjedi komandanta 9. VPS admirala Miodraga Jokića počeo je u 6.20 otvaranjem žestoke vatre na tvrđavu Imperial na brdu Srđ ponad grada.

Granate su padale po starom gradskom Portu, lukobranu Kaše, tvrđavama Lovrijenac i Sveti Ivan, Stradunu, gradskom zvoniku Sponzi, Prijekom. Na udaru su se našli svi dijelovi Dubrovnika, od Ploča, Pila, Gruža, Lapada i Montovjerne do Rijeke dubrovačke i Mokošice. Stradao je niz vjerskih objekata u središtu grada, turistički objekti na Babinom Kuku, kao i hoteli Excelsior, Argentina i Imperial, gorjela je i luka Gruž, a pogođena je i dubrovačka bolnica.

Neprijatelj je na koncu, uz nanesene velike gubitke dubrovačkim braniteljima, uspio zauzeti strateške točke ponad grada – Bosanku, Strinčjeru, a premda su je od 12. do 15. studenog branitelji prisilno na dva dana napustili, tvrđava Imperial ipak nije okupirana i ostala je jedina neosvojena točka otpora agresoru. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Ivan Penava: Institucije gotovo 30 godina nakon Ovčare okreću glavu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ustvrdio je u utorak, sudjelujući na okruglom stolu “Ovčara – zločin bez kazne”, da gotovo tri desetljeća od tog masovnog zločina hrvatske institucije okreću glavu od tog problema, zaključivši da u državi očito postoje strukture kojima istina ne odgovara.

“Sad već čujemo da je to stvar prošlosti, svako malo čujemo iz medija i političkih sfera da se treba okrenuti budućnosti, da je rat iza nas”, kazao je Penava na skupu u zagrebačkom hotelu Antunović, dodavši da se time pokušavaju zlorabiti izjave generala Ante Gotovine i pokojnog predsjednika Franje Tuđmana.

Penava je ustvrdio da tražiti pravdu i istinu postaje retrogradno, zaključivši kako očito postoje strukture kojima istina ne odgovara. Ipak, smatra da su to minorne strukture na koje, po njegovim riječima, ne treba trošiti puno vremena.

No, ističe da vrijeme treba trošiti na to kako bi se teme kažnjavanja ratnih zločina nametnule dužnosnicima koji vode državu, da shvate da su one prioritet. “Apsolutno ne vidim smisla da netko gradi budućnost na ovakvim trulim temeljima, gurajući ove stvari pod tepih”, kazao je vukovarski gradonačelnik, dodavši kako je jasno da se problematika Vukovara, Ovčare i drugih mjesta puno manje osjeća u Zagrebu.

Ustvrdio je također da se nikad nije dogodilo da Srbija, koja je u osvajačkom pohodu učinila tolika zla i ima jurisdikciju nad tim slučajevima, sama sebi sudi.

“Netko je te stvari potpisao, netko je te ovlasti dao, bojim se da taj netko i dan danas zauzima važna mjesta u sustavu naše države umjesto da je skriven u zadnju rupu i da se suočio s pravim konzekvencama nikakve druge nego izdajničke politike”, kazao je Penava.

Penava: Srbija sudi samo nižerangirane četnike rođene u Hrvatskoj

Ustvrdio je pritom da u Srbiji i dalje živi velikosrpska politika – od bivšeg predsjednika Nikolića koji je triput izjavio da je Vukovar srpski grad do današnjeg Vučića.

Srbiju je prozvao da, kad već mora suditi, sudi samo nižerangirane osobe, “lokalne četnike i vojnike najnižeg ranga” koji su igrom slučaja rođeni u Hrvatskoj, a sve kako bi, bude li potrebno, mogla reći to je to bio rat hrvatskih građana s kojim nemaju ništa.

Penava je poručio da želi mozgove koji su osmislili cijelu stvar, generale i zapovjednike JNA, a onda će se, dodao je, polako doći do neposrednih izvršitelja.

“Vrtim one scene na mostu, Šaljivančanina i organizirane autobuse koji su došli u bolnicu. Znači netko je napravio cijeli scenarij, blokirao most u Vukovaru, osigurao da se ranjenici izvuku na drugi izlaz, osigurao autobuse, vjerujte nisu to pijane i bradate spodobe mogle organizirati”, kazao je.

Poručio je kako je za Vukovarce ključno da Hrvatska od Srbije dobije zdravo suočavanje, priznavanje i ispriku, koja će se prepoznati kao iskrena tek kad Srbija otvori svoje arhive i ustupi dokumentaciju vezanu za Vukovar i Ovčaru, uključujući pisane zapovjedi i protokole iz bolnice.

Suspendirani policajac koji je istraživao ratne zločine i predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić rekao je da, zahvaljujući bivšoj glasnogovornici Haškog suda Florence Hartmanne i predsjednici beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataši Kandić ima korisne informacije.

Vučemilović: MUP neće odustati dok ne razriješi sve što je moguće razriješiti

Kazao je također da je u Beogradu pet sati razgovarao s Bogoljubom Kijanovićem koji je bio zadužen za Ovčaru i koji mu je argumentirao svoje izjave, većim dijelom plačući, smatrajući sebe odgovornim, iako tražeći opravdanje za ono što se dogodilo.

Ispričao je također da danas u Negoslavcima šetaju oni koji su “željeznim šipkama, lancima, oprugama i drvenim motkama tukli ljude do smrti u hangaru”.

MUP-u i tužiteljstvu kojima je, kako tvrdi, predao brojne dokumente, poručio je da se ratni zločini ne mogu istraživati “s trećeg kata već na terenu”, pri čemu kod žrtve treba steći povjerenje, a počinitelja treba ohrabriti da govori.

Voditelj Službe ratnih zločina u MUP-u Božo Vučemilović kazao je da oni neće nikad odustati dok ne razriješe sve što je razumno moguće razriješiti i ne pronađu odgovorne.

Na dovikivanja iz publike da pozovu u pomoć Kajkića, rekao je da je Kajkić bio i još je uvijek član radne skupine, bez obzira na njegov status. Dodao je i da disciplinske postupke ne može komentirati. (Hina)

 

Culej pozdravio zahtjeve HVIDR-e za smjenom glavnog državnog odvjetnika

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari