Pratite nas

Hrvatska

Predsjednikov PR pokušao ušutkati novinarku na pitanju o Cvetićaninu

Objavljeno

na

Time što je Srbima prenio da je izašao iz povjerenstva, Josipović je signalizirao da ne vjeruje da Hrvatska može dobiti tužbu. Nakon toga Srbija je podnijela protutužbu protiv Hrvatske.Današnji predsjednikov posjet Vukovaru bio je ugodan sve do neočekivanog novinarskog pitanja: Je li bilo pogrešno sastajati se sa srbijanskim veleposlanikom Cvetićaninom iza leđa tadašnje Vlade?

Najprije je prema novinarima sasvim neprimjereno reagirao predsjednikov protokol i PR: Gle sada nećemo … a potom ih je nervozno prekinuo i sam Predsjednik: „Ma kakva leđa, pa ja tada nisam uopće bio u Vladi. Nit sam što radio nit sam bio vlast“

Međutim, novinarka nije odustajala: „Izašle su neke informacije, pa narod zanima“

Predsjednik, Ivo Josipović: To smo već prokomentirali

Novinarka je ustrajala: „Je li bilo pogrešno, nije?“

Predsjednik Ivo Josipović ponovno je povisio ton i prijekornim glasom obratio se novinarki odgovarajući u stvari na ono što ga ona uopće nije pitala: „Što bi bilo pogrešno dati nekome knjigu. Ja mislim da su se lijepo osramotili oni koji su pričali o onim silnim dokumentima koji su kao dani, jel“

Međutim, novinarka Predsjednika nije niti pitala što je on davao srbijanskom veleposlaniku, nego je li bilo pogrešno sastati se sa srbijanskim veleposlanikom Cvetićaninom iza leđa tadašnje Vlade.

Cvetićanin je u svojim memoarima opisao svoj susret sa sadašnjim predsjednikom hrvatske države Ivom Josipovićem, a tadašnjim profesorom zagrebačkog Pravnog fakulteta u poznatom zagrebačkom restoranu Vinodol, 22. svibnja 2007. godine. Josipović mu je, kako kaže, donio svoju uobičajeno debelu hrestomatiju suđenja i presuda za ratne zločine. Tada mu je potvrdio da je izašao iz hrvatske komisije koja vodi tužbu protiv Srbije, a Cvjetičanin mu je odgovorio „Mi prirodno cenimo taj gest”.

Inače, prema pisanju Cvetićanina, Josipović mu se još na ručku 11. svibnja iste godine samoinicijativno ponudio da se oko hrvatske i bosanske tužbe protiv Srbije postigne politički sporazum što je navodno podržavao tadašnji predsjednik Stjepan Mesić.

Pojedini analitičari i dobri poznavatelji diplomatskog komuniciranje tvrde da je Josipović, time što je Srbima prenio da je izašao iz povjerenstva, signalizirao da ne vjeruje da Hrvatska može dobiti tužbu, odnosno dao im do znanja da je sve skupa na klimavim nogama. Jednako tako je činjenica da je nakon toga Srbija podnijela protutužbu protiv Hrvatske. Otuda optužbe da je Ivo Josipović srbijanskom veleposlaniku dao jasan signal, a da pri tome, što je ključno, nije imao ovlasti od Vlade pregovarati sa srbijanskim veleposlanikom.

Znakovito je i na ovoj snimci kako na pitanje je li bilo pogrešno sastajati se sa srbijanskim veleposlanikom Cvetićaninom iza leđa tadašnje Vlade? Predsjednik zbunjeno odgovara: „Ma kakva leđa, pa ja tada nisam uopće bio u Vladi. Nit sam što radio nit sam bio vlast“.

Svi znamo da Ivo Josipović nije bio član hrvatske Vlade, međutim trenutni predsjednik kao da ne razumije da netko ne mora biti u Vladi da bi radio iza leđa hrvatskoj vladi.
izvor: direktno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem o poticanju razvoja istočne Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Vlada RH

U Slavonskom Brodu završila je 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na koju su osim premijera Andreja Plenkovića, stigli i potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Predrag Štromar te mnogi ministri.

Na sjednici su razmatrane mogućnosti poboljšanja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine. Razgovaralo se i o izmjenama zakona o regionalnom razvoju.

“Od posljednjeg sastanka koji je bio prije četiri i pol mjeseca ubrzali smo dinamiku ugovaranja sredstava iz europskih fondova i to za 1,54 milijarde kuna, što znači da je povećano i ubrzano apsorbiranje sredstava EU.

Drugo je da ćemo u dogovoru sa Svjetskom bankom nastojati za iduću financijsku perspektivu imati poseban regionalni operativni program koji bi se odnosio isključivo na ovih pet slavonskih županija čime ćemo dati naglasak da se ovaj dio zemlje koji je po nizu parametara u ovome trenutku najmanje razvijen, podigne i dosegne ne samo druge županije u Hrvatskoj, nego da se podigne i na listi regionalnog razvoja među drugim članicama Europske unije”, kazao je nakon sjednice premijer Plenković.

“Iznos od 350 milijuna kuna koliko je bespovratnih sredstava usmjereno u županije Slavonije i Baranje predstavlja nekih 20-ak posto ukupnih nepovratnih sredstava. Ono što je važno reći da to pokazuje da slavonski gospodarstvenici pokazuju interes i da su najbrži u njihovom korištenju”, kazala je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Premijer Plenković i Vladino izaslanstvo, uoči sjednice Savjeta u Slavonskom Brodu, položili su cvijeće ispred spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” za djecu poginulu u Domovinskome ratu.

Nakon sjednice premijer će se sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, a zatim položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari