Pratite nas

BiH

Predsjednikove vjeđe

Objavljeno

na

Od mog nedavnog povratka iz Amerike 16. siječnja 2014. do trenutka kad pišem ovaj osvrt, tri su teme ili takozvana slučaja zauzimala i još uvijek zauzimaju najviše prostora u hrvatskim medijima, političkim svađama i u privatnim raspravama „uz kavu”: „Slučaj Perković”, „Slučaj Šegon” i, nazovimo ga tako, „Slučaj predsjednikovih kapaka”.

U posljednjem „slučaju” po redu, radi se, dakako, o plastičnoj operaciji obaju kapaka predsjednika Republike dr. Ive Josipovića koju je u hrvatskoj javnoj bolnici Rebro izveo strani liječnik i njegov navodni prijatelj, rođeni Sarajlija, ugledni rekonstrukcijski, plastični i estetski kirurg Milomir Ninković, predstojnik jedne od brojnih njemačkih klinika za rekonstrukcijsku i plastičnu kirurgiju: KM Bogenhausen u Minhenu.

vjedje2a

Dr. Milomir Ninković snimljen tijekom jedne operacije u Foči u Bosni i Hercegovini

Novinarka Jutarnjeg lista  Goranka Jureško obavijestila je čitatelje da je operacija trajala oko tri sata i da je bila znatno složenija nego se izvorno pretpostavljalo: . „Umjesto operacije samo desnog oka čiji je gornji kapak bio zamjetno spušten liječnici su se ipak odlučili na obostranu blefaroplastiku (ESTETSKA operativna korekcija očnih kapaka, opaska S.L.) jer je samo tako moguće postići ujednačenost oba oka pa je operacija trajala od 15 i 30 do gotovo 19 sati.

vjedje3a

vjedje4

Jedna od brojnih javnih osoba koja se podvrgla estetskoj korekciji očnih kapaka Hilarry Clinton: prije i poslije kirurške intervencije

A da je operacija, hvala Bogu, bila doista uspješna, mogli smo se prvi put uvjeriti gledajući predsjednika Josipovića tijekom intervjua s Mislavom Bagom na Novoj TV 20. siječnja 2014. godine.

Kamerman Nove TV zadovoljio je znatiželju brojnih gledatelja time što je često predsjednika snimao u gro planu, pa je bilo bjelodano da nakon uspješne operacije na Rebru naš predsjednik ima znatno jasniji i ljepši pogled na samoga sebe, ali – sadržaj je razgovora to pokazao – i na mogućnost da hrvatski građani dobiju vrhunsku zdravstvenu zaštitu.

Evo kako predsjednik Josipović gleda na vlastitu operaciju i niz kontroverzi i javnih rasprava koje je pokrenula:

Mislav Bago: Operacija vašeg oka u fokusu je javnosti. Povjerenstvo za sukob interesa će raspravljati, ne ovaj tjedan, nego možda slijedeći. Nakon dva tjedna, bi li opet napravili isto što se tiče vaše operacije?

Predsjednik Josipović: Pa bi jer smatram da je bilo sve po zakonu i da nije napravljeno ništa što nije uobičajeno ili što nije dostupno drugim građanima.

Mislav Bago: U politici sve mora biti po zakonu, ali postoji i jedna druga dimenzija, o kojoj vi često govorite, ova strana moralnosti, neka druga poruka?

Predsjednik Josipović: Tako je. Ona proizlazi iz toga je li netko dobio nešto što ga ne pripada i mogu li i drugi doći do iste usluge. Vidjet ćete iz podataka, ali ovdje ne bi želio da utječemo na Povjerenstvo (za sprječavanje sukoba interesa), kako vi kažete, da ne radimo pritisak, prema tome Povjerenstvo ima sve podatke i donijet će odluku.

Mislav Bago: Jeste li ipak možda krivu poruku poslali građanima. Ja sam predsjednik, prijatelja doktora sam angažirao da dođe me operirati u Hrvatsku?

Predsjednik Josipović: Doktor Ninković operirao je i druge građane i građanke Republike Hrvatske dakle ja nisam ni prvi ni zadnji, bar se nadam da neću biti zadnji, nakon ove pomalo i hajke koja se organizira.

Mislav Bago: Ali ste predsjednik?

Predsjednik Josipović: Upravo zato sam jednak svima, što mogu drugi mogu i ja.

Mislav Bago Ali u politici morate biti malo drugačiji?

Predsjednik Josipović: Ali jednak kao i drugi. Što je dopušteno drugima dopušteno je i meni.

Mislav Bago: Ne bi se baš složio?

Predsjednik Josipović: Posebno kada je riječ o zdravstvu, imam pravo na pristup zdravstvu kao i drugi građani.

Mislav Bago: Vi ste troškove dolaska doktora podmirili osobno?

Predsjednik Josipović: Da, operacija ne košta ništa. HZZO je podmirio to.

Mislav Bago: Čuli ste reakcije hrvatskih doktora koji kažu da se to moglo i u Hrvatskoj napraviti?

Predsjednik Josipović: Možda, ali ja imam pravo kao i svaki građanin na izbor doktora pod određenim uvjetima koji propisuju podzakonski i zakonski akti i mislim da smo se svega držali.

Mislav Bago: Vi ste izgradili svoj prvi mandat na jednakosti i pravednosti i mislite da ovo neće kod građana baciti neku mrlju na vas?

Predsjednik Josipović: Mislim da ne! Na kraju, ja susrećem vrlo često ljude i na cesti, ljudi komentiraju i zapravo mislim da imaju osjećaj da se pretjeralo u izmišljanju nekakvih strožih kriterija nego što vrijedi za druge građane.

Mislav Bago: Nažalost, vi znate naše hrvatsko iskustvo i političare se uvijek gleda s dvostrukim povećalom?

Predsjednik Josipović: Da, zato to ostavimo nadležnom tijelu. Ono će odlučiti je li bilo sukoba interesa.

Transkript cijelog intervjua i video dostupan je ovdje.

Iz citiranog razgovora vidljivo je da predsjednik Josipović misli da je ESTETSKA operacija kojoj se podvrgao i koju je izveo njemački liječnik dostupna svim i svakom građaninu Hrvatske, pa, dosljedno tome, i njemu.

Ne misli naš vrli Predsjednik ni da je poslao neku, kako je to formulirao Mislav Bago,”krivu poruku”, što znači da iskreno vjeruje ili javno glumi kako bi doista svaki hrvatski građanin mogao od HZZO-a, Rebra i njemačko-sarajevskog liječnika dr. Milomira Ninkovića zatražiti i dobiti klinički prostor i estetsku kiruršku uslugu koju je ON dobio.

Njegovu izjavu „Upravo zato sam jednak svima. Što mogu drugi mogu i ja.” mogla bi se, stoga, usporediti s izjavom kojom su pristaše Francuske revolucije demonizirali posljednju francusku kraljicu Mariju Antoanetu (izvorno: Marie Antoinette Joséphe Jeanne de Habsbourg-Lorraine: Beč 2. studenog 1755. – Pariz 16. listopada 1793.), giljotiniranu nakon svrgavanja: „Ako nemaju kruha, nek’ jedu kolače”.

Iako suvremeni povjesničari pokušavaju dokazati kako omražena kraljica socijalno bezdušne apsolutističke Francuske, žena podjednako omraženog i također za glavu skraćenoga Luja XIV. to nije uopće kazala, već da su joj pristaše Revolucije-Republike – najutjecajniji protivnici monarhije i pristaše revolucije bili su Thomas Jefferson i Jean-Jacques Rousseau – tu izjavu stavili u usta na temelju usputnog zapisa samoga Rousseaua kako je to kazala „velika princeza”.

Staložena izjava predsjednika Republike dr. Ive Josipovića kako je estetska operacija njegovih kapaka, koju je izveo njemačko-sarajevski kirurg, dostupna svim građanima države kojoj je na čelu, a koji na kirurške operacije često čekaju i preko 500 dana, pokazuje da nema problema samo s kapcima ili vjeđama, već da i pati od – Sindroma Marije Antoanete.

vjedje5avjedje6avjedje7a

Luj XVI., Marije Antoaneta i dr. Ivo Josipović

U cijeloj priči o Predsjednikovoj „novoj pravednosti”, prijateljstvu i vjeđama/kapcima, zanimljivo je i to što je dr. Ivo Josipović tu rutinsku estetsko-rekonstrukcijsku operaciju mogao povjeriti nekom od pedesetak hrvatskih estetskih i rekonstrukcijskih kirurga koji takvu operaciju rutinski i kvalitetno izvode. Odlučio se za stranca! Time nije poslao samo jednu krivu poruku – kako mu je u pitanju sugerirao Mislav Bago – već više krivih poruka.

Ne preostaje mi, dakle, ništa drugo nego da mu kao bliski rođak i podanik zaželim brzi oporavak još jednim citiranjem slavnog Notturna Tina Ujevića:

Notturno

Noćas se moje čelo žari,

noćas se moje vjeđe pote;

i moje misli san ozari,

umrijet ću noćas od ljepote.

Duša je strasna u dubini,

Ona je zublja u dnu noći;

Plačimo, plačimo u tišini,

Umrimo, umrimo u samoći.

vjedje8

Augustin Tin Ujević: blažena samoća ili prokleta usamljenost?

Slaven Letica/velecasnisudac

facebook komentari

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari