Pratite nas

Politika

Predsjednikovi spinovi: Umjesto pojašnjenja vlastitih pogodovanja srbijanskoj politici, kritike uperio prema `mračnim portalima`

Objavljeno

na

Pokušavajući umanjiti štetu od navoda nekadašnjeg srbijanskog veleposlanika u Zagrebu Radivoja Cvjetičanina, aktualni je predsjednik Ivo Josipović svoje kritike uperio prema “mračnim portalima” i onima “koji su navodnu aferu prenijeli u Sabor”.

tadi__josipovi__leksikon– Prvo su probali s aferom Barbika, a sad su valjda doći do afere Ken. To je njihov način rada, prvo su to plasirali preko mračnih portala, a onda su tu navodnu aferu prenijeli u Sabor želeći ocrniti izabranog predsjednika, koji je dobio izbore i glasovima njihovih birača, jer sam izabran uz potporu od 60 posto građana – rekao je u petak predsjednik Ivo Josipović odgovarajući na optužbe HDZ-ovih zastupnika u Saboru, zbog tvrdnji bivšeg srbijanskog veleposlanika Radivoja Cvetićanina da mu je Ivo Josipović osobno dostavljao tajne spise.

Prema Josipovićevom tumačenju nije riječ o dokumentima nego o tri njegove knjige koje je dao bivšem srpskom veleposlaniku.

-Dakle, hrestomatije tri komada – koje su u tim strašnim, tajnovitim okolnostima u (restoranu) ‘Vinodolu’ i poslije prepričano u biografiji, izručene neprijatelj. To su ti tajni dokumenti koji se bez problema mogu naručiti u bilo kojoj knjižari. Jasno je što radim ja, a radim na promjenama novog Ustava, u izradi ‘Druge Republike’, a što radi moja konkurencija i oni koji je podržavaju – zaključio je Josipović.

Međutim, zanimljivo je da u svojim memoarima Cvjetičanin ne spominje Josipovićeve knjige nego ” debelu hrestomatiju suđenja i presuda za ratne zločine”, što Josipovićevo tumačenje i dalje ostavlja iznimno neuvjerljivim.

– Ručam u Vinodolu s prof. Josipovićem. Ta renesansna pojava… ostavlja utisak jednostavnog, unekoliko hladnog čoveka. U dva sata razgovora nismo, međutim, uspeli da dopremo jedan do drugoga. Doneo mi je svoju uobičajeno debelu hrestomatiju suđenja i presuda za ratne zločine. Devedeset i pet odsto Srbi. Potvrđuje da je izašao iz hrvatske komisije koja vodi tužbu protiv Srbije. Nije od toga pravio pompu. Kazao sam da mi prirodno cenimo taj gest” – napisao je srbijanski veleposlanik u svojim memoarima.

Bez obzira što aktualni predsjednik u svojim izjavama kao izvor proziva “mračne portale” i one “koji su navodnu aferu prenijeli u Sabor”, logičan zaključak razjašnjenja ove afere i dalje vodi prema Radivoju Cvjetičaninu ali i potpunom razjašnjavanju detalja oko Josipovićevog otvorenog zagovaranja povlačenja hrvatske tužbe za genocid, koju su on osobno, Vesna Pusić i srbijanska strana zagovarali do posljednjeg trena.

R.Horvat/HRsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Hasanbegović i Esih žele ukloniti bistu Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika u zagrebačkoj skupštini Neovisni za Hrvatsku od gradonačelnika Milana Bandića traži da makne bistu Ive Lole Ribara.

Kako je na svom Twitter profilu objavila Sandra Švaljek, Hasanbegović i Esih žele ukloniti spomenik Ive Lole Ribara mjesec dana nakon što je postavljena.

Podsjetimo, bista je u parku Prilaza baruna Filipovića postavljena prije nešto više od mjesec dana, i to zato jer je Bandić, da bi zadržao vlast, popustio pod pritiscima Neovisni za Hrvatsku koji su tražili uklanjanje Trga maršala Tita. Bandić je Titovo ime maknuo iz centra Zagreba, a postavljanje biste Ive Lole Ribara poslužilo mu je kao kompromisno rješenje, piše N1

Neovisni za Hrvatsku, koje predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, s Bandićem su snage udružili nakon što je gradonačelnik pristao na uklanjanje imena Trga maršala Tita.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Škegro povjerenstvu: U sindikatima tražite glavne saveznike Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Borislav Škegro, bivši ministar financija i potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo danas je pred saborskim Istražnim povjerenstvom rekao kako je slijedom te funkcije vodio značajan dio aktivnosti vezanih uz privatizaciju.

Javnosti je poznato da sam  sudjelovao u nekim od najvećih privatizacijskih projekata te ih osobno vodio – privatizacija 35 posto dionica Hrvatskog telekoma, listanje Plive na londonskoj burzi, Ericsson Nikola Tesla te brojne druge privatizacije. Poznate su mi brojne činjenice koje interesiraju ovo povjerenstvo, rekao je Škegro.

Rekao je kako Agrokor u devedesetima nije bio nekakva posebna tema te da i njega zanima konačan odgovor na pitanje kako je nastao Agrokor i čije je ono dijete.

Škegro je ispričao kako je 1997. Todorić u pismu predsjedniku Tuđmanu tražio da mu se omogući kupnja većinskog paketa dionica Podravke. Rekao je kako je Tuđmanu iznio tri razloga zbog kojeg se tome protivi: lokalna zajednica apsolutno je protiv ne Ivice Todorića nego bilo koga tog formata tko bi pokušao preuzimati Podravku, u tom trenutku Podravka je bila potencijalnija preuzeti Agrokor nego on nju i Podravka je imala puno snažniji menadžment nego Agrokor.  Naveo je i kako nije bilo nikakvih razloga da bi se govorilo o slušanju tuđmana ili odluci o 200 obitelji.

Kao glavne saveznike Agrokora Škegro navodi sindikate. Ako doista postoji interes da se ispita ovaj slučaj pozovite tadašnje predstavnike sindikata. Uz pomoć sindikata prisiliti vladu da mu se prodaju neke dionice – to je bio obrazac, ustvrdio je Škegro.

Škegro je pozitivno odgovorio na pitanje Ante Babić (HDZ) je li mu imperativ kao potpredsjednika vlade bilo privatizirati što je moguće veći broj poduzeća. To je bio dio političkog programa vlade i predsjednika republike u tim teškim, nepovoljnim okolnostima za bilo kakvu privatizaciju. To je nama bio jedan od osnovnih zadataka. Rekao je kako transkripti saborske rasprave iz studenog 1994. godine govore o kontekstu u kojem se privatizacija odvijala.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari