Connect with us

BiH

Predsjedništvo BiH bez mogućnosti odlučivanja

Objavljeno

on

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na jučer održanoj sjednici ovoga tijela glasao je protiv svih predloženih odluka te na taj način potvrdio u praksi najavu kako će dolaziti na sjednice Predsjedništva, kako će sve odluke slati na Narodnu skupštinu RS-a, a što može u situaciji u kojoj se neka odluka, nakon što dva puta glasa protiv, šalje na odlučivanje u entitetski parlament, te kako će blokirati štetne odluke za Republiku Srpsku, piše Večernji list BiH. 

Idući potezi

– Dok ne dođe do ukidanja odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o nametanju amandmana koji se odnose na genocid, predstavnici Republike Srpske neće sudjelovati u donošenju odluka – rekao je Dodik. On je nakon sjednice organizirao konferenciju za medije na kojoj je potvrdio kako je glasao protiv svih odluka, odnosno da ni jedna nije donesena, a objasnio je pritom kako će se neke od točaka ove sjednice ponovno naći na dnevnom redu. U tom je kontekstu otkrio i svoje iduće poteze.

– Ako stanje ostane ovakvo i ne bude dogovora o nametnutom zakonu, izmišljenom visokom predstavniku i drugim pitanjima, ostat ćemo u ovom kapacitetu, a to znači da ćemo i na idućoj sjednici glasati protiv – rekao je Dodik objasnivši kako to onda znači da će odluke otići na Narodnu skupštinu RS-a koja će se odrediti o tom pitanju.

– Konzultirao sam se s predsjednikom NS RS-a, zajedno smo utvrdili da je to poštivanje oduka NS RS-a – poručio je Dodik. On se pritom osvrnuo i na samu situaciju unutar institucije Predsjedništva te je otkrio kako se na ovoj sjednici pokazalo da dva člana Predsjedništva djeluju sinkronizirano i jedinstveno, ali postoje procedure koje se moraju poštovati te Predsjedništvo mora mnoge odluke donijeti konsenzusom ili pokušati osigurati konsenzus.

Ako na idućoj sjednici ne bude konsenzusa, to u praksi znači, dodao je, da nema ni odluka. Član Predsjedništva pritom se osvrnuo i na tematiku sudjelovanja na summitu na Bledu u Sloveniji te je u tom kontekstu jasno poručio da o tome nema odluke, odnosno ako netko i ode, otišao je privatnim aranžmanom te ne može zastupati Bosnu i Hercegovinu. Osvrnuo se i na odnos bošnjačkih elita prema OHR-u, kazavši kako Bošnjaci očekuju da Schmidt donese odluke u njihovu korist te je poručio kako bi osobno volio vidjeti da Schmidt donese neke mjere protiv njega, o čemu, kako je naglasio, sanjari Šefik Džaferović. Osvrnuo se i na ukupno stanje u BiH upozorivši na preglasavanje i eliminaciju i Srba i Hrvata u BiH. Ipak, izrazio je vjeru u domaći dogovor.

– Vjerujemo da možemo s ljudima iz bošnjačkog i hrvatskog naroda dogovoriti da BiH bude jednako pristupačna i jednak okvir za sve – kazao je Dodik. Po njegovim riječima, evidentno je da su dva konstitutivna naroda nezadovoljna stanjem, prvenstveno hrvatski zbog stalnog preglasavanja i srpski – koji ne prihvaća da im neki neimenovani stranac dolazi ovdje i nameće zakone.

Očuvanje mira

Naglasio je da pozdravlja angažiranje zemalja poput Turske, Srbije ili Hrvatske u posredovanju te naveo kako je najvažnije očuvanje mira. S druge strane, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je nakon sjednice kako se radi o očiglednoj blokadi institucije Predsjedništva BiH. – Nismo završili proces imenovanja veleposlanika, davanje agremana veleposlanicima koje su druge države imenovale u BiH. To znači da je ugrožena nadležnost Predsjedništva BiH – kazao je Džaferović. U tom je kontekstu potvrdio kako je potrebna reakcija međunarodne zajednice te da očekuje od visokog predstavnika da smijeni Milorada Dodika. Jučerašnja događanja tijekom i nakon sjednice Predsjedništva BiH pokazatelj su dubine političke krize u kojoj se našla država, a što govori kako je potreban dijalog domaćih političkih predstavnika kako bi se u fokus rada stavila pitanja koja godinama čekaju na rješavanje, počevši od Izbornog zakona pa do europskih obveza.

Večernji list BiH

Komšić: ‘Nitko u BiH neće biti manje Bošnjak, Hrvat ili Srbin ako se odreknemo konstitutivnosti’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR