Connect with us

BiH

Predsjedništvo HNS-a BiH: Pozdravljamo zaključke Europskog vijeća, konačan dogovor nema alternativu

Objavljeno

-

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH danas je u Mostaru održalo redovitu sjednicu. Raspravljalo se o stanju pregovaračkog procesa o izmjenama Izbornog zakona BiH, ukupnoj trenutnoj političkoj situaciju te usvajanju zaključaka Europskog vijeća.

Hrvatski politički predstavnici pozdravili su razgovor o BiH na visokoj razini EU te usvajanje zaključaka Europskog vijeća. Nastavak je to diplomatskih aktivnosti institucija EU u prevladavanju političke krize i jačanja stabilnosti, ali i sigurnosnog aspekta na prostoru Jugoistočne Europe.

HNS je iskazao zahvalu premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću kao i dužnosnicima Vlade na ustrajnom, snažnom i prepoznatom angažmanu na najvišim razinama za ostvarivanje pune jednakopravanosti hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH kao i europskom putu BiH.

Istaknuto je zadovoljstvo činjenicom da su europski dužnosnici snažno pozvali na brzo okončavanje ustavnih i izbornih reformi u Bosni i Hercegovini, koje su, jednako kao i dužnosnici HNS-a, okarakterizirali kao vitalnima za opću stabilnost i funkcionalnost države. Također, pozdravljeno je ponovno potvrđivanje euroatlantskog puta BiH.

Predsjedništvo HNS-a na sjednici je snažno podržalo Strateški kompas usvojen u EU kao temeljni dokument europske vanjske politike. Današnje zasjedanje Europskog vijeća potvrdilo je nastavak aktivne politike i uloge prema BiH u postizanju funkcionalne i stabilne BiH.

Hrvatski narodni sabor je na današnjoj sjednici pozvao na nastavak pregovaračkog procesa, ističući kako su jasno definirani stavovi HNS-a potvrđeni na današnjoj sjednici. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama je minimum kojeg politički sustav kreiran Daytonskim mirovnim sporazumom mora zadovoljavati.

Nadalje, HNS BiH je istaknuo kako jasno i nedvosmisleno podržava demokratske institucije i demokratske procese te potvrđuje kako se još uvijek nisu realizirali svi nužni formalno pravni-uvjeti za održavanje demokratskih izbora. Neustavne odredbe Izbornog zakona BiH koje je Ustavni sud BiH stavio van snage još uvijek nisu implementirane.

Hrvatski narodni sabor je zahvalio premijeru Vlade RH Plenkoviću i svim diplomatskim dužnosnicima Vlade RH na povijesnoj ulozi i naporima koje svakodnevno ulažu u očuvanje jednakopravnosti hrvatskoga naroda na i puta BiH u Europsku uniju. Uz RH, HNS je zahvalio i svim članicama EU koje su podržale Strateški kompas, prepoznajući važnost hitnog stabiliziranja političkih prilika i postizanja konačnog dogovora oko Izbornog zakona BiH. Ovakav strateški dokument je od egzistencijalne važnosti i značaja za BiH u jačanju njezine unutarnje stabilnosti i potpune jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari