Connect with us

Politika

HDZ raspisao unutarstranačke izbore

Objavljeno

on

Foto: Arhiva

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a u 18 sati održalo je zajedničku sjednicu na kojoj će raspisati unutarstranačke izbore na kojima će se prvi put stranačko vodstvo birati prema načelu “jedan član – jedan glas”.

Izbori za novog predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i 4 potpredsjednika održat će se 15 ožujka. Bude li potrebno, drugi krug izbora bit će 22. ožujka.

Sastanak je završio iza 19 sati, a novinarima se obratio glavni tajnik stranke Gordan Jandroković.

– Donijeli smo odluku o unutarstranačkim izborima. Rokovi kreću od sutra i sve završava Općim saborom HDZ-a 16. svibnja. Izbori za predsjednika stranke održat će se 15. ožujka, a drugi krug, ako će ga biti, planiran je za 22. ožujka. Kandidati potpise mogu skupljati od 10. do 28. veljače, a bit će potrebno skupiti 10.500 potpisa. Kandidati za potpredsjednika moraju skupiti nešto više od 6000 potpisa. Nakon toga ide provjera, a kampanja traje od 2. ožujka do 15. ožujka, kaže glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Jandroković kaže da su dogovorili pravila koja obuhvaćaju i članke koji pozivaju na fer i poštenu borbu kandidata te na čuvanje dostojanstva drugih kandidata.

– Ovo su izbori koji će donijeti puno strasti i emocija, ali svima u prvom planu trebaju biti interesi HDZ-a. Naravno da bi teške riječi loše utjecale na poziciju HDZ-a i rejting u javnosti pa vjerujem da će kandidati voditi računa o interesima stranke, izjavio je Jandroković.

Glavni tajnik HDZ-a predlagao je da se uvedu i ženske kvote, no stranka se nije odlučila na taj potez.

– Međutim, preporučit ćemo timovima kandidata da vode računa o broju žena u svojim redovima, kaže Jandroković.

Jandroković je otkrio da će u Gradu Zagrebu biti 17 biračkih mjesta, dva u Splitu, dok će u svim ostalim gradovima i općinama biti po jedno biračko mjesto, prenosi Jutarnji.

– Vodili smo računa da proces bude transparentan, demokratski, i nadamo se da će se puno ljudi odazvati, kaže Jandroković.

Očekuje se da će aktualni predsjednik stranke Andrej Plenković svoju kandidaturu, izborni stožer i kandidate za zamjenika te potpredsjednike predstaviti nakon raspisivanja izbora.

Do sada je svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a potvrdio Miro Kovač, a kandidature za zamjenika predsjednika i potpredsjednika stranke potvrdili su Ivan Penava i Davor Ivo Stier.

Kovač je, najavljujući svoju kandidaturu, ocijenio kako je HDZ-u potreban zaokret jer su doživjeli dva velika neuspjeha na europskim i predsjedničkim izborima.

Da će se kandidirati za funkciju potpredsjednika HDZ-a novinarima je prije početka sjednice potvrdio i aktualni potpredsjednik Tomislav Tolušić, a kandidaturu za tu funkciju danas je najavio i bivši zastupnik HDZ-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivan Kujundžić.

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, za kojeg se spekuliralo da će u petak u Sesvetama najaviti kandidaturu za predsjednika stranke, prema pisanju medija, od toga je odustao.

Ivan Anušić: Očekujem korektnu kampanju na izborima u HDZ-u

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari