Connect with us

Kolumne

Predstavlja li predsjednica Kolinda Grabar Kitarović novog predsjednika Vlade RH u SAD-u?

Objavljeno

on

Krajem studenog prošle godine američki potpredsjednik Joe Biden posjetio je Hrvatsku odazvavši se sastanku regionalne inicijative Brdo-Brijuni koja okuplja zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju. U tom vremenskom intervalu Hrvatska se nalazila bez parlamentarne većine. Imali smo relativnog pobjednika izbora Tomislava Karamarka, posrnulog Zorana Milanovića koji je pod svaku cijenu nastojao zadržati vlast i Božu Petrova koji je djelovao osvježenjem u punom smislu te riječi u političkoj areni.

[ad id=”93788″]

Uz Joe Bidena u Zagrebu se moglo vidjeti potpredsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, austrijskog predsjednika Heinza Fischera, slovenskog predsjednika Boruta Pahora, predsjednika Albanije Bujara Nishania, tročlano predsjedništvo BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, predsjednicu Kosova Atifete Jahjaga, predsjednika Makedonije Đorgea Ivanova te predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Za postizanje zajedničkih ciljeva u jugoistočnoj Europi, među kojima su jačanje stabilnosti i sigurnosti, moramo nastaviti jačati transatlantsko partnerstvo SAD-a i EU te unijeti novu energiju u proces proširenja EU za države kandidatkinje te za one koje žele ući u NATO, jedan je od zaključaka izvanrednog sastanka Brdo-Brijuni procesa koji se održao krajem studenoga 2015.godine u Zagrebu.

Sva spomenuta imena i zaključci pali su u drugi plan budući da su naslovnice medija bile prepune termina poput tripartitne Vlade RH odnosno reformi a Hrvate je zanimalo što će se događati u njihovoj političkoj arena koja je bila nikada kompliciranija i direktno je utjecala na egzistenciju samih građana. Nedugo nakon odlaska Bidena iz Zagreba Božo Petrov izjurio je sa Pantovčaka bez riječi i tokom dana predani su potpisi za Tihomira Oreškovića kanađanina hrvatskog porijekla a Hrvatski Sabor konstituiran je krajem prosinca. Nakon gotovo 90 dana Oreškovićeve vlade u situaciji smo da svi ministri nemaju svoje zamjenike, da u nadzornim odborima državnih firmi sjedi još dan danas SDP-ov kadar, da su reforme još uvijek puko slovo na papiru, prijeti nam ustavna kriza, a brak između Domoljubne koalicije i Mosta postaje poput silovanja gdje se vode bitke oko svakog imenovanja a oduševljenje izostaje budući da obe strane nisu zadovoljene. Da je Tihomir Orešković ovim tempom ustrojavao svoju bivšu tvrtku sumnjam  da bi posjedovao reference na osnovu kojih nam je predstavljen.

Ovih dana svjedoci smo medijskih špekulacija novih kombinatorika što je potvrdio i sam Milan Bandić prije nego li je Božo Petrov ispalio arsenal hitaca po predstavnicima Domoljubne koalicije ne birajući termine poput nekada tripartitne Vlade odnosno reformi što po prvi puta pokazuje njegovu nervozu i slabost a hoće li Amerikanci opet biti ključni za ovako ishitren potez potpredsjednika Vlade RH iz redova Mosta vrijeme će pokazati. Ne treba zaboraviti niti riječi Josipe Rimac  “spremni smo zamijeniti igrača koji ne daje najbolji rezultat”. Slučajno ili ne sve se to događa dok hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravi u Sjedinjenim Američkim Državama od 20. travnja do 24.travnja 2016. godine.

Stoga postavlja se retoričko pitanje da li je Kolinda Grabar Kitarović išla uvjeriti Sjedinjene Američke Države kako je Tomislav Karamarko prikupio novu parlamentarnu većinu kojom će predsjednik HDZ-a  u budućnosti predsjedavati Vladom RH, a u kojoj neće kočničar biti MOST što je preduvjet za ostvarenje toliko najavljivanih reformi razrađenih putem IFO instituta iz Bavarske?

Za argument svakako može upotrijebiti pobjedu Tomislava Karamarka sa 92.279 glasova na unutarstranačkim izborima HDZ-a što će prvi potpredsjednik Vlade RH svakako kapitulirati u nadolazećem vremenskom razdoblju nakon Izbornog Sabora HDZ-a na kojem će dodatno učvrstiti svoju poziciju u sinergiji sa šefom izbornog stožera Damirom Jelićem i glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem, a koji će se održati 28.svibnja 2016.godine. Bidenovim dolaskom u ZG dobili smo Tihomira Oreškovića za predsjednika Vlade RH, a hoćemo li Kolindinim povratkom iz SAD dobiti Tomislava Karamarka kao novog predsjednika Vlade RH nakon Izbornog Sabora HDZ-a preslagivanjem ili će uslijediti zajednička sjednica Vlade RH gdje će predsjednica biti prisiljena lupiti šakom od stol kao što je to najavljivala u predizbornoj kampanji ostaje nam tek za vidjeti?!

Sanjin Bakovic/HrvatskoNebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari