Pratite nas

Kultura

Predstavljanje dviju knjiga (II. i III.) autora akad. Pečarića i dr. sc. M. Međimorca o gen. Praljku

Objavljeno

na

HRVATSKA KULTURNA ZAKLADA

HKZ – HRVATSKO SLOVO d.o.o.

Hrvatske bratske zajednice 4
Tel.: 01/619 0112, faks: 01/619 0111, E-mail: [email protected]l.com

Četvrtak, 22. ožujka 2018., u 19 sati

Srdacno Vas pozivamo na predstavljanje knjiga dr. sc. Miroslava Međimorca i akademika Josipa Pecarica

GENERAL PRALJAK II.
U OBRANI

HRVATSKOG NARODA

i

GENERAL PRALJAK III.

S PRIJEZIROM ODBACUJEMO

VAŠU PRESUDUKnjige će, u nazočnosti autora, predstaviti

prof. dr. sc. Miroslav Tuđman

Nevenka Nekić, književnica

Marko Ljubić, kolumnist

Gđa Kolinda Grabar-Kitarović, Predsjednica RH, povodom knjige „General Praljak“:

 „Doprinos generala Slobodana Praljka obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine od velikosrpske agresije te obrani opstojnosti hrvatskog naroda na njegovim povijesnim prostorima tijekom Domovinskoga rata od velike je važnosti. Ovih dana, kada se nadamo pravednom sudskom pravorijeku i njegovu oslobađanju, kao i oslobađanju drugih hrvatskih uznika, ova knjiga izlazi kao doprinos istini o njemu i o tom povijesnom razdoblju borbe hrvatskog naroda za slobodu, istini koju je on nakon rata na mnoge načine ustrajno branio svojom riječju. Ujedno je ova knjiga svojevrsna zahvalnica za sve što je učinio za svoj narod.“

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

NAJMANJE BIH ŽELJELA DA OSTANETE RAVNODUŠNI

Objavljeno

na

Objavio

“Nadam se da će svi koji ovo budu čitali, naći poneki redak za sebe. Ima nešto za sanjare, a netko će se obradovati i nasmijati. Najmanje bih željela da ostanete ravnodušni..” napisala je, između ostalog, Nevenka Rezo u pogovoru svoje knjige “Zov starine”.

Da knjiga “Zov starine” autorice Nevenke Rezo nikoga neće ostaviti ravnodušnim vidjelo se odmah na prvom predstavljnaju knjige koje je sinoć održano u Posušju. Na licima posjetitelja smjenivale su se suze i osmijeh a knjiga je nakon predstavljanja bila doslovno razgrabljena.

Promocija knjige , promocija izvornog zajedništva i vrednota

Predstavljač knjige bio je Slobodan Milas koji je između ostalog rekao: “Ovo nije samo promocija knjige ovdje je večaras također promocija izvornog zajedništva i promocija izvornih vrednota.

I zajedništvo i vrednote su oduvijek odlika jastva ljudi ovoga kraja. No u današnje vrijeme i zajedništvo i vrednote se sve više obezvrjeđuju i profaniraju. Autorica nas kroz ovu knjigu , na jedan decentan način, upućuje na povratak vrednotama i zajedništvu- zajedništvu čovjeka i čovjeka, zajedništvu čovjeka i prirode i zajedništvu čovjeka s Bogom. Jer je to jedini način i put kako se opstajalo i kako se opstaje na ovim prostorima. Stoga je knjiga “Zov starine” u konačnici zov jastva, zov povratka iskonskim korijenima, iskonskom zajedništvu i vrednotama, onoj izvornoj esenciji po kojoj je, ne samo ovdje nego diljem svijeta, bio prepoznatljiv čovjek iz ovih krajeva…”

Promocija knjige, promocija ljepote izvornog stvaralaštva

Predstavljanje knjige bilo je obogaćeno nastupima KUD-a “Vrisak” iz Vira, bećerušama i gangašicama iz Posušja i Tomislavgrada, gangašima iz Jara te diplarima i guslarima iz Širokog Brijega i Posušja.

Prisutni su uživali u ljepotama izvornog stvaralaštva iz bogate baštine ovih krajeva. Tradicionalni napjevi, plesovi i zvuci instrumenata oživjeli su baštinu i ozarili lica prisutnih.

Tijekom predstavljanja knjige prisutni su uživali u prekrasnim recitacijma pjesama iz knjige “Zov starine” u izvedbama Marije Barišić i Joze Kolobarića.

Po završetku predstavljanja knjige “Zov starine”, autorica Nevenke Rezo se prigodnim poklonima zahvalila svima ponaosob koji su joj pomogli da njena knjiga prvijenac ugleda svjetlo dana. Voditeljica programa bila je profesorica Gabrijela Bešlić.

Organizacijski odbor promocije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

DUŽIJANCA U ZAGREBU – BOGATSTVO KULTURE NAŠEG NARODA IZ BAČKE

Objavljeno

na

Objavio

Foto: 01portal.hr

Naši Hrvati iz Bačke bili su ovog vikenda 18/19. kolovoza 2018. godine u Zagrebu, gdje su tijekom dva dana predstavili svoju kulturu i običaje vezano za već tradicionalno obilježavanje “Dužijance”.

Dužijanca je žetvena svečanost bunjevačkih Hrvata i ona je izraz žive vjere i zahvalnosti Bogu na darovima koji su za ljude u bačkim ravnicama oduvijek život značili.

Uz sve to, tu je i simbolika kruha koja je usko vezana sa Svetom euharistijom, tako da ta manifestacija ima i duboko religiozno značenje za kršćane-katolike iz ovog kraja.

Nakon dolaska u hrvatsku prijestolnicu, naši Hrvati iz Subotice, Đurđina, Tavankuta, Srijemske Mitrovice, Plavne, Vajske, Bača, Bačkog brega i drugih mjesta, svojim su se kulturnim stvaralaštvom predstavili na Jelačić placu u večernjim satima u subotu (18. kolovoza), a svečanost je nastavljena sustradan na istom mjestu, nakon Svete Mise u katedrali. Euharistijsko slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško.

Ovo je inače bila 25-a Dužijanca koja se održava kao zajedničko slavlje naroda i njegove matere Crkve, a najveće zasluge za to što je ovo postala narodno-crkvena tradicija koja je prevazišla obiteljske i lokalne okvire pripadaju svećeniku Blašku Rajiću.

Bogatstvo igara, pjesama i napjeva, zaprege gizdavih konja upregnutih u svečano urešene kočije, umjetnički radovi od slame (što ih izrađuju vrijedne ruke naših bunjavčkih “slamarki”), sve to imali smo prigodu vidjeti u središtu Zagreba ovog vikenda.

Bilo je dirljivo gledati ozarena lica naših gostiju kojima je bila posebna čast i doživljaj pohoditi svoju prvostolnicu i Domovinu i na glavnom trgu svih Hrvata pokazati nam da nisu zaboravili svoje stare običaje, pisme, kola i svirku.
I da su još uvijek živa grana na živom hrvatskom stablu.

Ispratili smo ih sa suzama i nadom da ćemo se sresti i sljedeće godine u našem i njihovom Zagrebu.

Zlatko Pinter / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari