Pratite nas

Hrvatska

Predstavljanje liste za EU parlament Saveza za Hrvatsku

Objavljeno

na

U nedjelju, 11. svibnja u 18 sati u Hotelu “Brotnjo” bit će upriličeno predstavljanje Saveza za Hrvatsku.

Listu za EU parlament predstavit će predsjednici 8 političkih stranaka ujedinjenih u Savez za Hrvatsku:

  • dr. Milan Kujundžić,
  • general Marko Lukić,
  • Vladimir Šišljagić,
  • Branko Borković-Jasterb,
  • Danijel Srb,
  • Mate Knezović,
  • Željko Cvrtila i
  • Ladislav Ilčić.

Savez za Hrvatsku pozdravlja i podupire osnutak novoutemeljenoga Hrvatskog saveza HKDU HRAST u BiH koji je i organizator Skupa. Sve zainteresirane pozivamo da dođu u:

Hotel “Brotnjo”, 18 sati, nedjelja, 11. svibnja

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Situacija je bila jako opasna – Katastrofa je izbjegnuta

Objavljeno

na

Objavio

Na izvanrednoj konferenciji za novinare pomoćnik ministra Siniša Orlić rekao je kako su oko 16.30 dobili informaciju da je zaustavljen prodor vode u trup broda.

Iz Splita smo uputili naše eksperte, inspektora Lučke kapetanije, inspektore Hrvatskog hidrografskog zavoda, ronioce koji su vični ovakvim situacijama. Ronioci su izvršili pregled trupa te ustanovili da postoji otvor kroz koji je prodirala voda između skladišta i strojarnice. Na taj otvor ugrađena je aluminijska ploča te voda više ne prodire u brod, rekao je Orlić.

Izvijestio je kako je oko podneva iz Trogira isplovio remorker koji bi oko 19 sati trebao stići na poziciju gdje je turski brod kako bi ga doteglio u trogirsko brodogradilište na popravak.

Opovrgnuo je informacije koje su se pojavile u medijima da je brod bio neispravan i kako je prevozio opasan teret.

Brod ima sva osiguranja kako bi se nadoknadila eventualna šteta do koje bi došlo u našem akvatoriju, naglasio je Orlić.

Situacija je bila jako opasna, jutros je izgledalo da će brod potonuti, no najnovije informacije kažu kako straha nema. Na pitanje novinara, Orlić je rekao kako je brod prevozio 3.000 tona magnezita.

Rano jutros dogodila se nesreća na turskom teretnom brodu “Haksa”, nakon čega je more prodrlo u strojarnicu. Pokrenuta je spasilačka akcija u koordinaciji hrvatskih i talijanskih službi. Posada je većim dijelom evakuirana, a na brodu su ostali zapovjednik i 4 člana posade. Žrtava nema, a zasad ni onečišćenja mora. U brodskim spremnicima nalazi se 70 tona pogonskoga goriva i maziva.

Osam od ukupno trinaest članova posade policijskim su brodom dovezeni u splitsku luku. Od osam članova posade, šest je turskih državljana i dva Indijca.

Havarija na turskom brodu dogodila se u međunarodnim vodama 16 milja sjeverozapadno od otoka Jabuka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković s austrijskim kancelarom razgovarao o zaštiti vanjskih granica EU-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković razgovarao je u subotu na rubu Europskog foruma Wachau s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom o zaštiti vanjskih granica EU-a, zauzevši se za sveobuhvatan pristup koji će rješavati problem na njegovom izvoru, uz pomoć Grčkoj, Italiji i Malti koje podnose velik teret migrantske krize, priopćeno je iz Vlade.

»Važan je sveobuhvatan pristup koji će rješavati problem na njegovom izvoru, uz pomoć prije svega Grčkoj, Italiji i Malti, zemljama koje su prve u doticaju sa srednjomediteranskom ili istočnomediteranskom migracijskom rutom«, kazao je Plenković u izjavi za novinare.

»Hrvatska kvalitetno štiti svoje granice, uložili smo jako puno u tehničku infrastrukturu i dobro iskoristili omotnicu koju smo dobili za Schengen. Više od 6000 hrvatskih policajaca angažirano je na čuvanju granice. Naša je zadaća da budu dobro opremljeni i obučeni te da zaštite Hrvatsku od nezakonitih migracija«, naglasio je.
Dodao je da Hrvatska smatra da su odnosi Turske i Europske unije ključni za kontrolu dinamike migracijskih tokova.

Nakon sastanka s austrijskim kancelarom Plenković je sudjelovao na Europa-Forumu Wachau u raspravi o temi »Europa koja štiti: Izazovi sigurnosti i bobe protiv ilegalnih migracija«. Forum se održava u dolini Wachau, u benediktinskom samostanu Göttweig nedaleko od Kremsa.

Fokus foruma, na kojem su uz kancelara Kurza sudjelovali i premijeri Srbije i Crne Gore, Ana Brnabić i Duško Marković, bio je na ključnim temama europske politike: sigurnosti, migracijskoj politici, proširenju, novom višegodišnjem proračunu EU-a, izazovima Brexita te prioritetima austrijskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje 1. srpnja ove godine.

S obzirom na to da Hrvatska preuzima predsjedanje Unijom početkom 2020., Plenković je istaknuo kako je potrebno nastojati da prioriteti teže prema istom cilju, a jedan od njih je nastavak procesa proširenja i suradnja sa zemljama susjedstva.

Govoreći o budućnosti Europske unije, važnom je ocijenio reformu Dublinske uredbe.

»Moramo pronaći dobar balans između zajedničke odgovornosti, europske solidarnosti i realnih kapaciteta svake od zemalja. Hrvatska se pridržava preuzetih obveza. Nastojimo poštivati nacionalno zakonodavstvo, europsko pravo i međunarodne konvencije, a istodobno poslati poruku solidarnosti i zaštite ljudskih prava«, rekao je.
Hrvatska ima dvije ambicije kada je riječ o tješnjoj integraciji, a to su ulazak u schengenski prostor i eurozonu, kazao je.

Pozdravio je to što Njemačka i Austrija podržavaju hrvatske napore za ulazak u Schengen.

Plenković je u petak sudjelovao na tradicionalnom okupljanju Kleine Zeitunga u Poguschu, kojem su prisustvovali austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen i kancelar Kurz.

Kazao je da je taj skup, na kojem je sudjelovala austrijska politička, gospodarska, akademska i kulturna zajednica, bio prigoda za unaprjeđenje odnosa Hrvatske i Austrije.

Dodao je da je i ovaj njegov posjet, u kontekstu nedavnog posjeta Münchenu, posvećen jačanju odnosa Hrvatske s Austrijom i Njemačkom, odnosno Štajerskom, Donjom Austrijom i Bavarskom.

»To su bitne zemlje u Njemačkoj i Austriji i zbog Hrvata koji ovdje žive, ali prije svega zbog snažnih gospodarskih odnosa koje imamo i koje će Vlada unaprjeđivati«, kazao je premijer, kako se navodi u priopćenju.

(Hina)

 

Kurz: Protjerat ćemo 60 imama i zatvoriti sedam džamija u Austriji

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori