Connect with us

Pregled

Predstavljen program 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika

Objavljeno

on

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavio je u utorak u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici prosinački dio programa 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika te program Dana dubrovačkih branitelja 6. prosinca.

Franković je pozvao građane, a posebno branitelje, da se pridruže programu kako bi se zajedno prisjetili i obilježili herojsku obranu Dubrovnika.

“Dubrovnik je bio u okruženju s kopna, mora i iz zraka, ali nikada nije pao. Sjetimo se i odajmo poštovanje svima koji su izgubili živote tijekom Domovinskog rata, s posebnim naglaskom na pale dubrovačke anđele, na poginulu djecu”, rekao je Franković.

Program 3. prosinca otvara sat povijesti u dubrovačkim školama te otvaranje izložbe Muzeja Domovinskog rata na Srđu “Dani ponosa – herojska obrana Grada 1991.”, uz premijeru radio drame “Luko – dubrovačka ratna suza” autora Srđana Dragojevića.

Tradicionalna utrka “Stazom ‘deva'”, glazbeno-literarna večer “Dubrovniče moj” te film “Bitka za Dubrovnik” scenarista i redatelja Stipe Majića – Pipe obilježit će program 4. prosinca.

Dan poslije, 5. prosinca održat će se Križni put na brdo Srđ i prikazati film “Prkos je strujao Gradom – 10 godina poslije” autora Vedrana Benića, a navečer u Staroj gradskoj luci u znak sjećanja na poginule branitelje i civile spustit će se lampioni u more.

Na sam Dan dubrovačkih branitelja 6. prosinca, nakon polaganja vijenaca na grobljima te na brdu Srđ uz prigodni školski program, u Staroj gradskoj luci sjećanje je na pomorce i branitelje stradale na moru. Tom prigodom će biti otkrivene i dvije spomen ploče – na Luži ploča fotografu Pavu Urbanu, koji je poginuo fotografirajući granatiranje povijesne jezgre, te u Luci Dubrovnik ploča poginulom policajcu Vlahu Škilju.

Dan će biti zaključen 3D mapping projekcijom ratnih stradanja na festivalskoj palači, potom misom zadušnicom u dubrovačkoj katedrali te na Stradunu koncertom Daleke Obale ”Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj”.

Program obilježavanja završit će 7. prosinca predstavljanjem knjige Nikole Obuljena “Kako smo pregovarali s neprijateljem”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

error: Hvala!!