Pratite nas

BiH

Predstavljen projekt trećeg paviljona Studentskog doma u Mostaru

Objavljeno

na

Izgradnja trećeg paviljona Studentskog centra Mostar dobila je svoj epilog. U suradnji sa Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru izrađen je glavni projekt prema kojemu će se graditi bazenska dvorana zatvorenog tipa i sportska dvorana te novih 115 studentskih soba, a ukupne površine 13.760 m2.

mostar SC

Impozantna građevina gradu Mostaru donijeti će sasvim novo ruho te nakon dugog niza godina omogućiti športašima adekvatne prostorije za rad i razvoj športa.Bazenska dvorana nalazit će između dva postojeća paviljona Sc, a ukupne površine 3.715 m2. Bazen dimenzija 30×18 m zadovoljavati će uvjete za športska takmičenja, kojeg prate muška i ženska garderoba, uredske prostorije, sauna i caffe bar, sanitarije za hendikepirane osobe, te tribine za gledatelje sa otprilike 220 sjedećih mjesta.Drugi dio objekta je sportska dvorana i smještajni kapaciteti površine 1.288,70 m2. Dvoranu prati 450 sjedećih mjesta i VIP lože prilagođena svim dvoranskim sportovima.

mostar SC 2

mostar SC 3

Tu su i smještajni kapaciteti koji će se protezati od postojećeg paviljona prema “velikim stepenicama“ sa 115 soba . Od pratećih sadržaja tu su uredske prostorije, ambulanta, restoran, čitaonica, amfiteatar za društvena događanja.

Cijeli kompleks povezat će velika zelena površina zamišljena kao park za studente. Dokumentaciju glavnog projekta Draganu Mikuliću, direktoru Studentskog centra i Upravnom vijeću Centra, danas je uručio voditelj projekta prof. Ivo Čolak zajedno sa timom koji je radio na izradi projekta.

“Na izradi projekta radili smo intenzivno zadnjih osam mjeseci i jedan je od najzahtjevnijih projekata na kojima smo radili. Sa Studentskim centrom Mostar surađujemo već dugi niz godina i drago nam je da je nama pripala čast sudjelovati u jednom od najznačajnijih društveno kulturnih objekata koje će grad Mostar dobiti”, kazao je prof. Ivo Čolak, voditelj projekta.

Direktor Centra kazao je kako je izgradnja jednog ovakvog objekta jako potrebna gradu Mostaru te kako će zasigurno pronaći partnere koji će to prepoznati i sudjelovati u financiranju.

“Velik je trud i rad iza nas i ispred nas ali optimistični smo i uvjereni kako ćemo u bliskoj budućnosti uživati u novom ruhu Studentskog centra Mostar”, kazao je Mikulić.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari