Connect with us

Kultura

Predstavljen roman Ivana Aralice ‘Mačke i macani’

Objavljeno

-

Hina

Novi roman akademika Ivana Aralice “Mačke i macani”, predstavljen je u srijedu na štandu Školske knjige na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu.

Novi Araličin roman “Mačke i macani” završna je priča Blažinih priča, iz zasebnoga ciklusa u opusu kojemu još pripadaju romani “Farrell” i “Duh zloduha”, napomenuo je autor pogovora Damir Pešorda i dodao kako za razliku od većine dosadašnjih Araličinih romana ovaj nema u podlozi čvrstu i razgrananu fabulu.

Ocijenio je kako okosnicu romaneskne strukture čini na trenutke u naraciju zaogrnuta, na trenutke esejistička, na trenutke polemična, na trenutke gnomična rasprava o naravi i smislu pripovijedanja.

U žanrovskom je smislu roman kompleksan pa se, smatra Pešorda, može govoriti o romanu s ključem pisanom u duhu poetike novog žurnalizma, o autobiografizmu karakterističnom za hrvatsku prozu s kraja prošlog stoljeća te polemičnom romanu i o romanu eseju.

Autorova zaokupljenost temom smisla pripovijedanja i uloge pripovjedača u životu zajednice na stanovit način uzrokuje ne samo brojne metapoetičke i autoreferencijalne iskaze nego i ekskurse u recentnu književnu stvarnost i polemiku s akterima te stvarnosti itekako prepoznatljivim premda neimenovanim ili s izmišljenim imenima, naglasio je Pešorda.

Od prethodnih Araličinih romana možda su “Ambra” i “Fukara” najbliži “Mačkama i macanima” po tom polemičnom zahvatu u recentnu kulturnu i političku stvarnost, ocijenio je Pešorda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas