Connect with us

Hrvatska

Predstavljen simulator F-16 na zagrebačkom FSB-u

Objavljeno

-

Kao potporu Hrvatskoj u nabavi novih borbenih zrakoplova, američko veleposlanstvo i tvrtka Lockheed Martin na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje predstavili su simulator F-16.

Gostovanje na našem Fakultetu tvrtke Lockheed Martin je još jedna potvrda izvrsnosti naših istraživača koji svoja znanja i u ovako visokim tehnologijama uspješno sprežu s partnerima, istaknuo je prof. dr. sc. Zdravko Terze, voditelj studija zrakoplovnog inženjerstva, Fakultet strojarstva i brodogradnje, prenosi HRT

– Ovaj događaj instalacije simulatora letenja, izvrsno je iskustvo za naše studente, naše istraživače znanstvenike i daljnja prilika za suradnju. Vjerujem da ćemo naći interes i drugim sferama, a ne samo u vezi simulatora. Sutra poslijepodne je rezervirano za naše istraživače, dolaze kolege s drugih fakulteta, ovo je šira akcija koja potencira akademsku suradnju, rekao je.

Predstavljene su karakteristike tog zrakoplova, a govorilo se i o mogućnostima partnerstva s hrvatskom obrambenom industrijom.

Uzbuđeni smo što možemo prezentirati svoje borbene avione F-16, smatramo – da su izvanredan izbor za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Uvijek nastojimo podržati Hrvatsku – našeg partnera. Zaista vjerujemo – da je F-16 posljednji model najkvalitetnijeg borbenog zrakoplova, tehnički poboljšan te da će Hrvatska to znati prepoznati. Nije ovdje riječ samo o kupnji zrakoplova već i o nastavku dugogodišnjeg partnerstva, rekao je Robert Kohorst, američki veleposlanik.

Lockheed Martin vodeća je američka tvrtka za zrakoplovstvo, obranu, sigurnost i napredne tehnologije, proizvodi borbene zrakoplove F-16, F-35, helikoptere Black Hawk, najsuvremenije rakete.

Među prisutnima je bio i američki veleposlanik W. Robert Kohorst i JR McDonald te potpredsjednik Lockheed Martina.

Podsjetimo, Hrvatskoj su za kupnju zrakoplova stigle četiri ponude, iako se očekivalo da će ih biti sedam. Ponude su predale četiri države, SAD, Švedska, Francuska i Izrael. Šveđani i Amerikanci nude nove, a Francuzi i Izraelci polovne zrakoplove.

Hrvatska bi 12. prosinca trebala odlučiti koju će ponudu za kupnju zrakoplova prihvatiti.

U Studiju 4 gostovao je pilot Ivan Selak, koji je bio na predstavljanju simulatora. Na pitanje koja je svrha predstavljanja, Selak kaže da se piloti upoznaju s kokpitom, a i inače simulatori imaju važnu ulogu u obuci.

Ovo je ističe, najbolja i zadnja varijanta aviona F16.

Isplati li se kupovati zrakoplov za koji je potrebna obuka u trajanju od pet godina, Selak kaže najprije moramo imati novac za kupnju. Međutim, kako kaže, njegov je pristup nešto drugačiji.

– Situacija za kupiti zrakoplov nije nikad dobra, no mislim da postoji drugi način. S obzirom da su u pitanju tri zrakoplova, ja bih išao tako da od onoga od koga kupimo, da započnemo obuku na nižoj varijanti tog zrakoplova, rekao je Selak.

Analiza – F-16 Block 70 za Hrvatsku

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas