Pratite nas

Predstavljena knjiga akademika Josipa Pečarića; VUKOVAR I NJEGOV STOŽER

Objavljeno

na

Na svečanom skupu u prostorijama Udruge Specijalne policije u Zagrebu, sinoć je u 19 sati, nazočio je impozantan broj istaknutih građana, među kojima su bila tri generala hrvatske vojske; Tomo Medved, Marko Lukić i Mladen Markač, te jedn admiral, Davor Domazet – Lošo. Na skupu su također nazočili i biskup Vlado Košić i Valentin Pozaić, te poznata hrvatska heroina Karolina Vidović – Krišto.

VUKOVAR I NJEGOV STOŽER je publikacija koja sabire reakcije na događanja posljednjih mjeseci, a vezana uz uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru, čiju su objavu, uz domaćina Josipa Klemma, pozdravili i brojni članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara pristigli iz Vukovara, a među njima i Tomislav Josić.

Kad smo počeli s radom, nisam ni sanjao da će netko pisati o nama. Bilo nas je tridesetak, a sada nas je 690 tisuća, istaknuo je Josić …

Stožer raste, a tako će biti i dalje. Nakon 22 godine uspjeli smo zainteresirati javnost za probleme u Vukovaru, no nitko ne može reći da nismo liberalni: sve te godine živjeli smo s ljudima koji su nas odvodili u logore, ubijali i silovali ali sada smo rekli “dosta”. Ne trebamo nikoga mrziti i vješati, ali krivci moraju odgovarati. Žao nam je što govore da smo protiv nacionalnih manjina, jer u Stožeru imamo i Srba, Mađara, Rusina i Nijemaca, ali na svoje ne damo.

Nismo se dali ’91. pa nećemo ni danas – kazao je Tomislav Josić.

Uzvanicima se potom obratio sisački biskup Vlado Košić, koji je povukao paralelu između, za njega, dvije svetinje: Vukovara i obitelji, pa uputio žestoku kritiku vlastima.

-Naš narod drumom, a politika šumom!

Predstavnici vlasti potpomognuti plaćenicima iz medija svima onima koji cijene obitelj poručuju da su glupi, nazadni, ajatolasi, fašisti i da je poštivati obitelj zapravo nekršćanski. Kad je narod u velikoj većini rekao što o tome misli, nitko se nije ispričao za svoje riječi i postupke, zar ne postoji politička odgovornost, moralna i pravosudna? Narod je pobijedio usprkos nemoralnim političarima, veleizdajama i prodanim dušama. Isto tako i Vukovar. Umjesto da vidaju rane gradu heroju, oni su pošli čizmom na njega i šalju specijalce na narod. Koga da napadnu? Hrvatske branitelje. Gdje? U Vukovaru! Bezdušna garnitura na vlasti pokrenula je novu agresiju na Vukovar. Gdje su tada bili pojedinci iz akademske zajednice, zašto ste šutjeli? knjiga vukovar

Vi, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica Hrvatska, rektori Sveučilišta. Ako su mediji zaluđivali naciju po diktatu vlasti, zašto ste šutjeli vi, moralni stupovi ovog društva – pitao je biskup Košić, praćen burnim aplauzom, pa dodao da vjeruje da će ova knjiga pomoći da se ne dogodi novo ponižavanje Vukovara.

General Tomo Medved, predsjednik Udruge veterana 1. gardijske brigade, uvođenje ćiriličnih ploča nazvao je nasiljem aktualne vlasti koju je optužio za nedostatak dijaloga, s ciljem skretanja sa stvarnih problema u društvu.

– Osporavali su Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, nazivali ga samozvanim a njegove članove drumskim razbojnicima, iako je riječ o ljudima koji su iskusili strahote rata i koncentracijskih logora. Premijer Milanović je neprimjerenim rječnikom i arogancijom pokazao elementarno nepoznavanje problematike ovog grada i nedostatak osobnog pijeteta prema žrtvi Vukovara u kojoj se u 20 godina nije dogodilo ni jedno osvetničko ubojstvo – upozorio je general Medved.

Skupu se obratila i negdašnja zaposlenica HRT-a, Karolina Vidović Krišto, inače autorica predgovora knjige “Vukovar i njegov Stožer”, koja je Vukovar nazvala hrvatskim Alamom, a vukovarski Stožer – Stožerom za obranu Hrvatske.

– Što znači braniti državu u mirnodopskom vremenu? To znači stvarati državu. Obranili je jesu, ali stvorili je nikada nismo. I ponovno mi, svjedoci vremena, u svom jadu i bijedi nesloge, taštine, poput tragičara zarobljenog u već poznatom samoizgrađenom ruhu nemoći, mi ponovno padamo na ispitu. Upravo oni koji su nas zadužili za nekoliko života, ponovno ulaze u rov, u krvavu bitku protiv udbaške zmije – rekla je Vidović Krišto.

Posljednji govornik bio je autor knjige Josip Pečarić koji je kazao da se nakon nepravomoćne presude hrvatskim generalima toliko naljutio da je otad napisao šest knjiga. Posljednja u nizu je i “Vukovar i njegov Stožer”, kao pokušaj zahvale “ljudima na braniku domovine”. Aktualnu hrvatsku vlast optužio je za unutarnju agresiju i provođenje srpskog memoranduma u djelo.

[quote]-Ovo je gora agresija od one iz 90-ih, jer od svoje vlasti ne očekuješ nož u leđa – kazao je akademik Pečarić.[/quote]

B.P/VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Admiral Domazet Lošo večeras u Münchenu, a u četvrtak na tribini u Offenbachu

Objavljeno

na

Objavio

Poznati hrvatski politolog, geostrateg i umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo  gost je Hrvata i njihovih zajednica u Njemačkoj, gdje će na tribinama predstavljati svoju knjigu  ‘Admiralovi zapisi 2 – Što je istina’.

Prva tribina održat će se danas u 19,30 sati u Hrvatskom domu (Schwanthalerstr. 96, 80336 München) a hrvatske iseljenike na admiralovo predavanje poziva Akademski krug Hrvatske katoličke župe München.

Marljivi organizatori bez obzira na radni dan očekuju veliko zanimanje hrvatskih iseljenika za admiralovu tribinu s obzirom na poznate njegove stavove vezane uz Hrvatsku, Domovinski rat i globalizacijske procese koje ovaj geostrateg već godinama detaljno analizira vođen svojim istraživanjima, vojnom izobrazbom i domoljubljem.

Dva dana kasnije u četvrtak 23.11.u 19:30 sati admiral Lošo gostuje  u Martinseestraße 2, 63150 Heusenstamm, nadomak Offenbacha, na tribini koju organiziraju Hrvatski katolički forum  i Hrvatska katolička zajednica Offenbach/M. Bit će to prava prigoda da se iz prve ruke čuje što je admiralova istina o hrvatskoj političkoj zbilji, a ujedno da iseljenici saznaju kako admiral Domazet Lošo geostrateški gleda na hrvatsko iseljeništvo, njegovu finacijsku potporu domovini i investicije koje hrvatska politika već dvadesetak godina nije u stanju pravilno usmjeriti, a neprestano se govori o značaju i snazi hrvatskog iseljeništva, te njegovom povratku u domovinu.

Tko je tu zakazao i kakva je budućnost iseljene Hrvatske, daljne masovno iseljavanje ili državna strategija koja potiče imućnije isljenike na povratak, investiranje i zapošljavanje mladih ljudi, kako bi se izbjegao daljni egzodus mladih i stručnih kadrova  iz domovine, čiji odlazak osiromašuje zemlju koja je uložila velika sredstva u njihovo obrazovanje? Iseljenici traže već duže vrijeme odgovore i na ta njima zanimljiva i životno značajna pitanja.

Također poznati su admiralovi stavovi vezani uz BiH odakle porijeklo vuče mnoštvo hrvatskih iseljenika, kada u svojim javnim nastupima kaže:

“Ono što je ključno u BiH jest što će se događati sa hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini. Problem Hrvata BiH ne može se riješiti ako se problem Hrvata i BiH ne stavi kao pitanje broj jedan hrvatske vanjske politike. Sadašnje stanje je posljedica neimanja politike Hrvatske prema BiH nakon smrti Tuđmana, pa čak i nema koncepta kakva bi trebala biti politika prema BiH. Hrvatska politika se mora jasno opredijeliti i odrediti svoje interese u BiH. Ona mora pratiti i politiku velikih sila gdje planovi već postoje, naglašava admiral Domazet Lošo.

Zanimljivo je da je hrvatski admiral bio  sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata, a 1992. je uz Gotovinu, jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Bez obzira na te njegove ratne zasluge zbog toga što je bio  supotpisnikom “Otvorenog pisma  dvanaestorice hrvatskih generala” javnosti,  tadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio stoji u generalovoj biografiji.

Zoran Paškov

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska Vlada sutra predstavlja proračun za 2018. Plenković očekuje sadržajnu raspravu u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade: Parlamentarna većina izrazila potporu prijedlogu proračuna, očekujem sadržajnu raspravu u Saboru

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uoči sutrašnjeg predstavljanja Prijedloga državnog proračuna u Hrvatskome saboru, sudjelovao je na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a i sastanku stranaka parlamentarne većine.

Kazao je da je prijedlog proračuna za 2018. godinu na tragu projekcija koje je Vlada usvojila u srpnju. „Nakon što je usvojen vrlo kvalitetan rebalans proračuna, sutra ćemo predstaviti proračun za 2018. Očekujem kvalitetnu i sadržajnu raspravu“, rekao je predsjednik Vlade i dodao da je parlamentarna većina izrazila potporu za usvajanje proračuna.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari