Connect with us

BiH

Predstavljena knjiga “BiH u raljama zapadne demokracije”

Objavljeno

-

“Hrvatsko proljeće Središnje Bosne”

[su_heading size=”18″]Mislim da građa, koju knjiga sadrži, pokazuje upravo to da je Tuđman imao viziju ukupne federalizacije prostora bivše Jugoslavije, naglasio je Raguž.[/su_heading]

U organizaciji Općinskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Bugojno sinoć je u Hrvatskom domu u tome gradu promovirana knjiga “Bosna i Hercegovina u raljama zapadne demokracije”, Miroslava Tuđmana.

-Ova knjiga je, zapravo, skup dokumenata – korespodencija predsjednika Tuđmana sa stranim državnicima, kao i sa bošnjačkim i hrvatskim liderima u BiH od 1990. do 1995. Cilj je da se prikaže hrvatska politika odnosno politika svih strana, u kontekstu mirovnih planova i traganja za ustavnim rješenjem BiH. U međuvremenu, objavljen je “Tuđmanov arhiv”, edicija sa šest knjiga – korespodencija predsjednika Tuđmana od 1990. do 1999., s istim motivom da se ta politika pokaže na izvornim dokumentima, da se vidi da tu nije bilo nikakvih dvostrukih ili ne znam kavih drugih politika, što su po medijima pojedini političari ili opcije zagovarali, odnosno falsificirali, tako da vjerujem da će na temelju ovoga biti lakše donijeti novi sud, kazao je, između ostalog, autor.

Knjigu su prisutnima predstavili Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH i Perica Jelečević, zastupnik u Saboru Republike Hrvatske.

– U teoretskim raspravama Franjo Tuđman je, prije demokratskih izbora u BiH, u svojim radovima razmatrao pitanje federalizacije prostora bivše Jugoslavije, pa tako i rješavanja pitanja autonomne nadležnosti prostora BiH, odnosno kolektivna prava naroda u BiH. U dokumentima koji su objavljeni u knjizi vidi se kako on te svoje teoretske rasprave zagovara i u političkim razgovorima za uspostavljanje mira u BiH i, na taj način, prakticira svoju teoretsku misao o potrebi federalizacije BiH. Mislim da građa, koju knjiga sadrži, pokazuje upravo to da je on imao viziju ukupne federalizacije prostora bivše Jugoslavije, naglasio je Raguž.
Vrijeme koje je iza nas, dodao je, potvrdilo je da je ta ideja potvrđena “ne samo u mirovnim sporazumima za BiH, nego i u Evropskom parlamentu”.

Promocija knjige “Bosna i Hercegovina u raljama zapadne demokracije” je održana u okviru manifestacije “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne”. Po riječima Irene Mrnjavac, jedne od koordinatorice projekta, ove godine program manifestacije sadrži trinaest događaja u jedanaest općina.

-Za razliku od prošle godine, kada je sve i počelo, sada imamo i dva dokumentarna filma. Osim ove promocije knjige, publici ćemo ponuditi nekoliko kazališnih predstava, izložbi i koncerata, istaknula je.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas