Pratite nas

Pregled

Predstavljena knjiga ‘Bl. Alojzije Stepinac – spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu’

Objavljeno

na

U organizaciji Postulature bl. Alojzija Stepinca u ponedjeljak 13. svibnja u dvorani „Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu predstavljena je nova knjiga mons. Jurja Batelje – „Bl. Alojzije Stepinac – spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu.”

Uz autora, knjigu su predstavili povjesničar dr. Miroslav Akmadža i njemačka sutkinja dr. Claudia Stahl. U prepunoj dvorani predstavljanju su nazočili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Vlade RH akademik Zvonko Kusić, ravnatelj Bolnice sestara milosrdnica u Zagrebu prof. dr. Mario Zovak, te brojni Stepinčevi štovatelji.

Dr. Akmadža, povjesničar i izvanredni profesor na Hrvatskim studijima, rekao je kako mons. Batelja u ovoj knjizi donosi prave i istinske dokaze, te izvorne dokumente i sve što je relevantno o djelovanju našega blaženika u vrijeme II. svjetskog rata, kada je činio ono što se rijetko tko u tadašnjoj Europi usudio činiti: stao je u obranu najugroženijih u tim vremenima – Židova, Srba, pravoslavnih, Roma, Poljaka, Slovenaca i Hrvata koji su bili ugroženi od tih vlasti, bez straha, kalkuliranja, taktiziranja, jasno i čvrsto, u skladu s kršćanskim naukom.

– Ukazao je na potrebu ponavljanja istine o Stepincu, te potrebu objavljivanja knjiga o njemu i na drugim jezicima. Zbog toga je u tisku i izdanje knjige “Bl. Alojzije Stepinac – spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu” na engleskom jeziku, jer Stepinac kada postane svet, postaje svet cijelom svijetu – rekao je Akmadža.

Spomenuo je iskustva suradnje s drugim zemljama u kojima se o Stepincu ne zna puno, ili što se zna, potječe iz srpskih izvora. Zato je potrebno hrvatske izvore prevoditi na svjetske jezike kako bi oni došli do onih koji ne znaju istinu o Stepincu. Dr. Akmadža osvrnuo se i na najnoviju izjavu pape Franje o tome da, otkrivajući istinu o Stepincu, traži pomoć i savjet patrijarha SPC-a Irineja.

– Naše je pravo reći da to nije pouzdan svjedok za svjedočanstvu o bl. Alojziju Stepincu. No, i Papa i crkvena vlast uvijek gledaju šire. Vjerujem da i u ovom slučaju Papa ima neke veće i šire planove. Hoće li se oni ostvariti? Bili bismo sretni da se ostvare. Vidjet ćemo – istaknuo je Akmadža.

Pozvao je da se ne bojimo da će patrijarh spriječiti otkrivanje istine o našem blaženiku pred cijelim svijetom: Vjerujmo Papi, vjerujmo Crkvi bez obzira na naše skepse, vjerujmo i radimo na tome. Pomozimo, mi, povjesničari, biskupi, vjernici – istina će doći na vidjelo. Naš blaženik bit će svet, nije bitno koje godine.

Dr. Claudia Stahl pravnica je i sutkinja iz Njemačke. Njezina jedina veza s Hrvatskom je bl. Alojzije Stepinac. Rođena je u Hamburgu, živi u Berlinu, a hrvatski jezik je naučila kako bi mogla proučavati dokumente na temelju kojih je saznala detalje o nadbiskupu Stepincu, jer je kao pravnica uočila da je proces protiv njega bio nepošten.

Stepinčevu iscrpnu biografiju objavila je na njemačkom jeziku, a kao pravnica promiče ideju da se Alojzija Stepinca proglasi zaštitnikom sudaca i odvjetnika. Na predstavljanju najnovije knjige mons. Batelje osvrnula se na pitanje je li Stepinac trebao učiniti više za progonjene ljude?

– Zakonski, to je pitanje nečinjenja, propuštanja. Očigledno je da ne može svaki propust, svako nečinjenje biti prekršaj. Inače bismo svi bili krivi za stvari s kojima nemamo ništa. Za Stepinca je rekla kako je učinio ono što je smatrao ispravnim u svojoj povijesnoj situaciji i što je u skladu s njegovom savješću. Nije ograničio svoju pomoć samo na svoje vjernike – rekla je Stahl.

Govoreći kako prema njemačkom zakonu ljudsko dostojanstvo i opće pravo svake osobe vrijede i nakon smrti, rekla je da ju kao sutkinju, jako boli što još i danas mora čitati da je Stepinac bio zločinac ili da nije učinio dovoljno za progonjene u NDH, a da ne spominjem druge laži i klevete o njemu, rekla je.

Izrazila je zadovoljstvo što mons. Batelja objavljivanjem brojnih izvora, a posebno ovom važnom knjigom, pomaže da se takvi nepoštenih napadi na blaženog kardinala Stepinca lišavaju osnove.

– Naravno, dopušteno je i poželjno raspravljati o Alojziju Stepincu, i svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali samo na temelju dokazanih činjenica – zaključila je dr. Stahl.

Juraj Batelja, koji gotovo trideset godina radi na otkrivanju istine o Stepincu, prikazao je niz dokumenata i priloga objavljenih u knjizi koji potvrđuju Stepinčevo spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu. Sve je sažeo u pet cjelina, na 450 stranica.

Budući da je predstavljanje knjige “Bl. Alojzije Stepinac spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu” održano na blagdan Gospe Fatimske, mons. Batelja izdvojio je primjer izmanipulirane Stepinčeve rečenice koju je izgovorio prilikom krunjenja jednog kipa Gospe Fatimske kada je rekao: “Nije daleko dan kada će se i Rusija obratiti i da će kip Bogorodice biti postavljen na Kremlju.” Što se dogodilo?

– Zloćestoća srpskih krugova u Hrvatskoj platila je Rivelliju koji je ovu Stepinčevu rečenicu zlorabio i rekao je da je Stepinac Rusiju želio pokatoličiti. Međutim, Stepinac nije rekao ga će lik Majke Božje ili Gospe Fatimske stajati na Kremlju, nego lik Bogorodice, da se pravoslavni oslobode komunističke čizme i diktature, to je bila njegova molitva, a ne da se Ruse učini katolicima – rekao je mons. Batelja.

Promociju knjige pjesmom su obogatili članovi Mješovitog zbora i župljani župe Presvetog Trojstva iz Krašića koji su toga dana pod vodstvom župnika Ivana Vučaka hodočastili u katedralu na Stepinčev grob, te uoči promocije sudjelovali u euharistiji. Po želji mons. Batelje izveli su niz krašićkih pučkih crkvenih pjesama, ali i autorska djela o Krašiću i blaženiku. Predstavljanje knjige moderirala je Tanja Maleš. (IKA)

 

Nadbiskup Želimir Puljić: Uplitanje SPC u Stepinčevu kanonizaciju predstavlja presedan u Katoličkoj Crkvi!

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Lete MiG-ovi, moguće probijanje zvučnog zida

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Borbeni zrakoplovi i ovoga će tjedna provoditi redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da će Eskadrila borbenih aviona iz sastava 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 20. do 23. kolovoza u vremenu od 10 do 15 sati provoditi redovite letačke aktivnosti.

Letovi će se provoditi na području teritorija istočne i kontinentalne Hrvatske na visini od 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Thompson: Čitav hrvatski narod u BiH puno mi znači i nekako sam vezan uz njega

Objavljeno

na

Objavio

Na Thompsonov koncert u Širokom Brijegu, u grad s oko 30.000 stanovnika slilo se skoro dva puta više ljudi

Ovaj koncert u Širokom Brijegu uspoređujem s koncertom na splitskoj Rivi na Dan pobjede s obzirom na golemi posjet, ukupno ozračje i zajedništvo koje se silno osjećalo.

No, ovaj koncert u Širokom na blagdan Velike Gospe ima i svoju posebnu duhovnu dimenziju. Sve je odisalo onako prisno, toplo, prijateljski.

U Širokom i Hercegovini imam doista puno prijatelja i poznanika. Široki i Hercegovina te čitav hrvatski narod u BiH puno mi znače i nekako sam vezan uz njih. Posebno me veseli to da su uz pozornicu bili mladi od 12 do 18 godina i da klinci od pet godina znaju moje pjesme kazao nam je Marko Perković Thompson nakon veličanstvenog koncerta na blagdan Velike Gospe i Dana Grada Širokog Brijega održanog u samom gradskom središtu.

“Početak” za početak

Široki Brijeg nije bio dovoljno širok da bi se na njegovim ulicama mogli komotno smjestiti deseci tisuća ljudi, ne samo iz Hercegovine, i biti koliko-toliko blizu impozantnoj pozornici na kojoj je Thompson nastupio.

No, najveći dio njih našao je komadić mjesta odakle se jedva moglo dalje. U večernjim satima kolone automobila slijevale su se prema gradu, a u samo središte moglo se samo pješice.

Širokobriješka Uprava policije dobro je procijenila da valja uvesti novi režim regulacije prometa i zbog toga što se istu večer na stadionu Pecara igrala kvalifikacijska utakmica za Europsku ligu između Zrinjskog i Malmöa. Široki Brijeg, koji ima oko 30.000 stanovnika, na blagdan svoje nebeske zaštitnice i Dan Grada imao je gotovo dva puta više ljudi!

Thompson je koncert započeo pjesmom “Početak”, a nastavio pjesmama “Bog i Hrvati”, “Dolazak Hrvata”, “Neka nitko ne dira moj mali dio svemira”, “Pukni, puško”, “Bosna”, “E, moj narode”, “Vjetre s Dinare”, “Samo je ljubav tajna dvaju svjetova”, “Geni kameni“, “Iza devet sela”, “Moj Ivane”, “Prijatelji”, “Sine moj”, “Lijepa li si” i drugim hitovima, praćen desecima tisuća razdraganih fanova s rukama u zraku iz Hercegovine, Dalmacije, Bosne,Like, dijaspore… Čitave dionice pjesama razdragana publika pjevala je bez Thompsonove podrške, a netko je iz publike viknuo: Široki je otkrio tajnu dvaju svjetova!

Bilo je tu zastava sa svih strana, vidjeli smo i zastavu iz Plitvica. Thompson je zapjevao i “Hercegovinu u srcu”, svojim nastupom “zapalio” je Široki Brijeg. Tu i tamo bljesnula bi i poneka baklja iz arsenala navijačkih skupina.

No, sve je prošlo u redu i bez izgreda. Brojni su na koncert došli s djecom, nevjerojatno je to kako klinci od pet i manje godina znaju pjevati gotovo sve Thompsonove hitove pa smo uvjereni kako će ovaj glazbenik oko kojega se lome i politička koplja dugo, dugo trajati i biti sve popularniji jer na mladima i Thompsonova pjesma ostaje.

OVAKVU ERUPCIJU ODUŠEVLJENJA JOŠ NISAM DOŽIVIO, KAZAO NAM JE JEDAN IMOĆANIN

Bio sam na puno Thompsonovih koncerata, ali ovakvu erupciju oduševljenja, veselje i razdraganost publike još nisam doživio. Ma, Široki je Široki kazao je Thompsonov fan iz Imotskog. Konobari iz obližnjih kafića jedva su se nekako probijali do žednih posjetitelja.

Do 15-ak metara do pozornice nekako se probijem, a ovi blizu pozornice neka čekaju kraj koncerta reče konobar s hrpom piva u ruci. Svi su znali da će ovo biti koncert za pamćenje, koncert nad koncertima, ali mnogi su unatoč tome jednostavno ostali “paf”.

Rođen sam u Širokom i znam ga “u dušu”, ali ni u najluđim snovima nisam mogao sanjati da ću u svom gradu ovakvo nešto doživjeti, kazao nam je Anđelko Kvesić koji živi i radi u Zagrebu.

Stipe Ravić (Steve Ravic), rođen u Buhovu, filmski redatelj i producent iz Melbournea, snimao je Thompsonov koncert.

Na koncertu smo sreli puno poznanika iz čitavog svijeta, od Hollywooda u Americi do Melbournea u Australiji. Stipe Ravić (Steve Ravic), rođen u Buhovu kod Širokog Brijega, filmski redatelj i producent iz Melbournea, snimao je ovaj koncert. Sa mnom je tu i Neil Johnson, filmski producent iz Hollywooda.

Koristit ćemo kadrove sa širokobriješkog koncerta za Thompsonove nove glazbene spotove. Više sam nego zadovoljan snimljenim materijalom. Oduševljen sam, bio je zadovoljan urađenim poslom australski redatelj i producent koji se priprema za snimanje igranog filma o slikaru Charlesu Billichu. I doista. Snimke napravljene dronom uistinu su spektakularne. Dodao nam je da je već gotov televizijski spot za Thompsonov novi singl.

Gradonačelnik svima zahvalio

Nakon koncerta slavlje se nastavilo na terasama hotela Park i brojnim gradskim kafićima do dugo u noć. Komunalci su imali pune ruke posla kako bi središnji dio grada doveli u red. Gradske službe su me izvijestile da je sve funkcioniralo u najboljem redu.

Komunalci su nakon demontiranja pozornice očistili grad, redovit režim prometa uspostavljen je u ranim jutarnjim satima. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način dali doprinos da ovaj zahtjevan koncert protekne na veličanstven način, rekao nam je vidno zadovoljan širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević.

Frano Vukoja/Vecernji list BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari