Pratite nas

Pregled

Predstavljena knjiga ‘Bl. Alojzije Stepinac – spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu’

Objavljeno

na

U organizaciji Postulature bl. Alojzija Stepinca u ponedjeljak 13. svibnja u dvorani „Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu predstavljena je nova knjiga mons. Jurja Batelje – „Bl. Alojzije Stepinac – spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu.”

Uz autora, knjigu su predstavili povjesničar dr. Miroslav Akmadža i njemačka sutkinja dr. Claudia Stahl. U prepunoj dvorani predstavljanju su nazočili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Vlade RH akademik Zvonko Kusić, ravnatelj Bolnice sestara milosrdnica u Zagrebu prof. dr. Mario Zovak, te brojni Stepinčevi štovatelji.

Dr. Akmadža, povjesničar i izvanredni profesor na Hrvatskim studijima, rekao je kako mons. Batelja u ovoj knjizi donosi prave i istinske dokaze, te izvorne dokumente i sve što je relevantno o djelovanju našega blaženika u vrijeme II. svjetskog rata, kada je činio ono što se rijetko tko u tadašnjoj Europi usudio činiti: stao je u obranu najugroženijih u tim vremenima – Židova, Srba, pravoslavnih, Roma, Poljaka, Slovenaca i Hrvata koji su bili ugroženi od tih vlasti, bez straha, kalkuliranja, taktiziranja, jasno i čvrsto, u skladu s kršćanskim naukom.

– Ukazao je na potrebu ponavljanja istine o Stepincu, te potrebu objavljivanja knjiga o njemu i na drugim jezicima. Zbog toga je u tisku i izdanje knjige “Bl. Alojzije Stepinac – spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu” na engleskom jeziku, jer Stepinac kada postane svet, postaje svet cijelom svijetu – rekao je Akmadža.

Spomenuo je iskustva suradnje s drugim zemljama u kojima se o Stepincu ne zna puno, ili što se zna, potječe iz srpskih izvora. Zato je potrebno hrvatske izvore prevoditi na svjetske jezike kako bi oni došli do onih koji ne znaju istinu o Stepincu. Dr. Akmadža osvrnuo se i na najnoviju izjavu pape Franje o tome da, otkrivajući istinu o Stepincu, traži pomoć i savjet patrijarha SPC-a Irineja.

– Naše je pravo reći da to nije pouzdan svjedok za svjedočanstvu o bl. Alojziju Stepincu. No, i Papa i crkvena vlast uvijek gledaju šire. Vjerujem da i u ovom slučaju Papa ima neke veće i šire planove. Hoće li se oni ostvariti? Bili bismo sretni da se ostvare. Vidjet ćemo – istaknuo je Akmadža.

Pozvao je da se ne bojimo da će patrijarh spriječiti otkrivanje istine o našem blaženiku pred cijelim svijetom: Vjerujmo Papi, vjerujmo Crkvi bez obzira na naše skepse, vjerujmo i radimo na tome. Pomozimo, mi, povjesničari, biskupi, vjernici – istina će doći na vidjelo. Naš blaženik bit će svet, nije bitno koje godine.

Dr. Claudia Stahl pravnica je i sutkinja iz Njemačke. Njezina jedina veza s Hrvatskom je bl. Alojzije Stepinac. Rođena je u Hamburgu, živi u Berlinu, a hrvatski jezik je naučila kako bi mogla proučavati dokumente na temelju kojih je saznala detalje o nadbiskupu Stepincu, jer je kao pravnica uočila da je proces protiv njega bio nepošten.

Stepinčevu iscrpnu biografiju objavila je na njemačkom jeziku, a kao pravnica promiče ideju da se Alojzija Stepinca proglasi zaštitnikom sudaca i odvjetnika. Na predstavljanju najnovije knjige mons. Batelje osvrnula se na pitanje je li Stepinac trebao učiniti više za progonjene ljude?

– Zakonski, to je pitanje nečinjenja, propuštanja. Očigledno je da ne može svaki propust, svako nečinjenje biti prekršaj. Inače bismo svi bili krivi za stvari s kojima nemamo ništa. Za Stepinca je rekla kako je učinio ono što je smatrao ispravnim u svojoj povijesnoj situaciji i što je u skladu s njegovom savješću. Nije ograničio svoju pomoć samo na svoje vjernike – rekla je Stahl.

Govoreći kako prema njemačkom zakonu ljudsko dostojanstvo i opće pravo svake osobe vrijede i nakon smrti, rekla je da ju kao sutkinju, jako boli što još i danas mora čitati da je Stepinac bio zločinac ili da nije učinio dovoljno za progonjene u NDH, a da ne spominjem druge laži i klevete o njemu, rekla je.

Izrazila je zadovoljstvo što mons. Batelja objavljivanjem brojnih izvora, a posebno ovom važnom knjigom, pomaže da se takvi nepoštenih napadi na blaženog kardinala Stepinca lišavaju osnove.

– Naravno, dopušteno je i poželjno raspravljati o Alojziju Stepincu, i svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali samo na temelju dokazanih činjenica – zaključila je dr. Stahl.

Juraj Batelja, koji gotovo trideset godina radi na otkrivanju istine o Stepincu, prikazao je niz dokumenata i priloga objavljenih u knjizi koji potvrđuju Stepinčevo spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu. Sve je sažeo u pet cjelina, na 450 stranica.

Budući da je predstavljanje knjige “Bl. Alojzije Stepinac spašavanje Židova i Srba u II. svjetskom ratu” održano na blagdan Gospe Fatimske, mons. Batelja izdvojio je primjer izmanipulirane Stepinčeve rečenice koju je izgovorio prilikom krunjenja jednog kipa Gospe Fatimske kada je rekao: “Nije daleko dan kada će se i Rusija obratiti i da će kip Bogorodice biti postavljen na Kremlju.” Što se dogodilo?

– Zloćestoća srpskih krugova u Hrvatskoj platila je Rivelliju koji je ovu Stepinčevu rečenicu zlorabio i rekao je da je Stepinac Rusiju želio pokatoličiti. Međutim, Stepinac nije rekao ga će lik Majke Božje ili Gospe Fatimske stajati na Kremlju, nego lik Bogorodice, da se pravoslavni oslobode komunističke čizme i diktature, to je bila njegova molitva, a ne da se Ruse učini katolicima – rekao je mons. Batelja.

Promociju knjige pjesmom su obogatili članovi Mješovitog zbora i župljani župe Presvetog Trojstva iz Krašića koji su toga dana pod vodstvom župnika Ivana Vučaka hodočastili u katedralu na Stepinčev grob, te uoči promocije sudjelovali u euharistiji. Po želji mons. Batelje izveli su niz krašićkih pučkih crkvenih pjesama, ali i autorska djela o Krašiću i blaženiku. Predstavljanje knjige moderirala je Tanja Maleš. (IKA)

 

Nadbiskup Želimir Puljić: Uplitanje SPC u Stepinčevu kanonizaciju predstavlja presedan u Katoličkoj Crkvi!

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Vozačica oštećenog auta srela se s predsjednicom

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica je oštećenoj vozačici spremna dati zamjenski auto ukoliko njezin ne bude odmah popravljen

Silvija Soldo, čiji je automobil u srijedu u Malom Bukovcu zakačio autobus u kojem se vozila predsjednica, danas se susrela s Kolindom Grabar-Kitarović prije njenog odlaska u Karlovac na predizborni skup.

Soldo je za RTL ispričala kako joj se predsjednica ”sto puta ispričala zbog nesreće” te da žali zbog svega što se dogodilo. Grabar-Kitarović joj je, kako nam je ispričala, rekla da bi sve napravila da se autobus zaustavi da je vidjela što se dogodilo no da uopće nije primijetila da je došlo do nesreće.

Također, predsjednica je oštećenoj vozačici spremna dati zamjenski auto ukoliko njezin ne bude odmah popravljen budući da joj treba za posao.

MUP: Predsjedničino osiguranje nije pogriješilo što je nastavilo vožnju

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

MUP: Predsjedničino osiguranje nije pogriješilo što je nastavilo vožnju

Objavljeno

na

Objavio

Autobus predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović u utorak kasno poslijepodne sudjelovao je u manjoj prometnoj nesreći u Malom Bukovcu u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Vezano uz tu nesreću, koju je skrivio autobus kojim su se prevozili članovi stožera i predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, iz MUP-a za N1 poručuju da je njezino osiguranje donijelo ispravnu odluku da njihova vozila i autobus nastave vožnju.

Osiguranje je obavijestilo policiju o nesreći, koja je otišla na očevid. Poštovali su se protokoli, kažu u MUP-u.

Također, kako javlja reporterka N1, vozačicu osobnog automobila koju je ‘zakačio’ autobus jutros je nazvala savjetnica Kolinde Grabar-Kitarović te je izrazila žaljenje zbog ovog događaja.

Podsjetimo, jučer u 18.50 vozač autobusa u kojemu se nalazila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zakačio je vozilo koje se nalazilo na cesti i nakon toga nastavilo put Lobora gdje je predsjednica imala predizborni skup.

Oštećena vozačica Silvija Soldo kazala je u razgovoru za RTL da se nesreća dogodila na “nezgodnoj i dosta uskoj cesti”.

“Na cesti nije bilo nikakvog ulegnuća da bih mogla malo više desno stati. Sin i ja smo bili u autu i primijetili smo da povorka ide prema nama. Ispred nas je bio još jedan auto koji je imao sreću da je mogao skrenuti malo desno u ulegnuće gdje je obiteljska kuća”, ispričala je.

“Stala sam iza tog automobila, pomaknula sam se najviše udesno koliko sam mogla da ne sletim u grabu. Povorka je prolazila mimo nas, čini mi se da su bila dva automobila ispred autobusa. Oni su prošli, a autobus nas je okrznuo. Slupan mi je cijeli lijevi dio automobila, retrovizor je otkinut, a najviše su stradala stražnja vrata gdje mi je dijete sjedilo. On je malo udario koljenom. Malo ga boli pa mora na pregled kod kirurga”, kazala je.

“Najviše me začudilo da nitko od te silne povorke nije stao jer je to baš bio udarac. Nitko se nije okrenuo da vidi što se dogodilo. To mi je nevjerojatno”, kazala je Soldo i dodala kako je ni kasnije nitko nije kontaktirao iz Ureda predsjednice.

Glasnogovornik kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, Zoltan Kabok, kazao je za RTL da izborni Stožer izražava žaljenje zbog nesreće.

“Izborni Stožer Kolinde Grabar-Kitarović najiskrenije izražava žaljenje zbog manje nesreće koja se dogodila. Hvala Bogu, riječ je samo o manjoj prometnoj nesreći s manjom materijalnom štetom. Ja sam, također, bio u tom autobusu zajedno s kandidatkinjom. Ništa se nije čulo ni osjetilo”, rekao je Kabok.

“Što se tiče procedure. Ljudi iz osiguranja su kazali da je sve učinjeno prema pravilima i kako se, zapravo, u takvim slučajevima, vozilo u kojem se nalazi štićena osoba, ne zaustavlja”, kazao je Kabok.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari