Pratite nas

Događaji

Predstavljena knjiga Danijela i Snježane Borović ‘Prelet za Hrvatsku’

Objavljeno

na

Foto: MORH / J. Kopi

Knjiga govori o pothvatu pilota HRZ-a Danijela Borovića koji je 4. veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava borbenim avionom MiG-21 sletio u 92. zb Pula

U nazočnosti brojnih pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pripadnika i kadeta Hrvatske vojske u Domu HV-a “Zvonimir” u Zagrebu je u utorak, 11. veljače 2020. godine održana promocija knjige “Prelet za Hrvatsku” autora Danijela i Snježane Borović.

Promociji knjige nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, priopćio je MORH

Riječ je o knjizi koja govori o herojskom pothvatu umirovljenog pukovnika HRZ-a pilota Danijela Borovića koji je 4. veljače 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA Željava, unatoč brojnim izazovima, borbenim avionom MiG-21 uspješno sletio u 92. zrakoplovnu bazu Pula te Hrvatskoj stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MIG-21bis.

Borović: Knjiga svjedoči o vremenima o kojima se dugo nije govorilo

Umirovljeni pukovnik HRZ-a pilot Danijel Borović na početku se zahvalio ministru obrane Damiru Krstičeviću na poticaju da svoju priču stavi na papir te tako ovjekovječi jedan dio hrvatske povijesti o kojem se dugo vremena nije govorilo.

“Do 2017. godine i onda 15 godina unazad ovaj događaj nije se uopće spominjao. Ne samo moj prelet, već ni preleti Ivana Selaka i Ivice Ivandića. Kada se bližila 25. obljetnica moga preleta, ministar Krstičević je za to saznao i tada se krenulo s obilježavanjem ovih događaja”, prisjetio se Borović.

Pukovnik Borović posebnu zahvalu uputio je svojoj supruzi Snježani, koja je i započela pisanje ove knjige, zbog njezine hrabrosti i odlučnosti da zajedno s njim sudjeluje u pothvatu preleta iz baze JNA Željava u u 92. zrakoplovnu bazu Pula.

Foto: MORH / J. Kopi

“Ovo je naše trajno svjedočanstvo i hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u njezinom stvaranju. Neki još i danas misle da je bilo samo tako sjesti u avion i otići no puno je ljudi tu uključeno, pogotovo još u okolnostima koje su bile oko nas”, rekao je Borović.

Supruga pukovnika Borovića, Snježana Borović u ovoj prigodi zahvalila se svima koji su pomogli njoj i njezinome sinu Vanji u teškim i neizvjesnim trenucima za njihovu obitelj kazavši kako njihovu pomoć i podršku nikada neće zaboraviti.

Krstičević: Hrvatska vojska u kontinuitetu ima izvrsne pilote

U znak sjećanja na legendarni prelet, avion MiG-21 pukovnika Borovića smješten je na ulazu u vojarnu u Puli kao vojni eksponat, a ministar Krstičević u ovoj je prigodi podsjetio kako je upravo avion s kojim je Danijel sletio u Pulu, bioprvi borbeni nadzvučni avion u vlasništvu Hrvatske što je bio začetak eskadrile borbenih aviona.

“Hrvatska u kontinuitetu ima izvrsne pilote. U to se možemo uvjeriti svakim danom bilo da se radi o zadaćama air policinga, hitnog medicinskog prijevoza, traganja i spašavanja, protupožarnim aktivnostima ili zadaćama transporta. Dragi piloti, hvala vam na svemu što činite za Hrvatsku vojsku i naš narod”, rekao je ministar Krstičević.

Ministar je istaknuo kako su piloti uvijek donosili prevagu te kako su upravo oni bili od presudne važnosti u svim pobjedničkim operacijama Domovinskog rata.

“Od kolikog su značaja za Hrvatsku vojsku i moral hrvatskih branitelja bili preleti naših pilota i njihov angažman u borbenim operacijama mogu posvjedočiti i osobno. Ništa nas nije moglo zaustaviti kada su nam u operaciji oslobađanja hrvatskog juga pružili zračnu potporu”, kazao je Krstičević.

U ovoj prigodi, ministar obrane je naglasio i važnost nastavka modernizacije i razvoja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kazavši kako upravo država koja je u stanju čuvati svoje nebo, ima budućnost.

“Ova Vlada prepoznala je potrebu za modernizacijom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nabavljamo moćne nove helikoptere Crne Jastrebove! Pokrenuli smo nabavu višenamjenskog borbenog aviona i cilj nam je taj postupak dovršiti do kraja mandata ove Vlade”, zaključio je ministar Krstičević.

Foto: MORH / J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Planine Afganistana će pričati o Hrvatima’

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta avionom Croatie Airlinesa sletjeli u RH

Pri ulasku u hrvatski zračni prostor ministar Krstičević 11. HRVCON-u poručio: “Hvala na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti”

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u misiji Resolute Support u Afganistanu sletjeli su u petak, 27. ožujka 2020. godine u kasnim večernjim satima zrakoplovom Croatia Airlinesa u zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman”. U zagrebačkoj zračnoj luci pripadnike 11. hrvatskog kontingenta dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

Iz Afganistana se vratilo 140 pripadnika 11. HRVCON-a, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske. Pripadnici Oružanih snaga Republike Albanije, Vojske Crne Gore te Armije Sjeverne Makedonije, sletjeli su u zračnu luku u Podgorici.

Naime, u Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je upućen u misiju u Afganistanu početkom ožujka gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće.

Ministar Krstičević poželio je dobrodošlicu hrvatskim vojnicima pri ulasku u hrvatski zračni prostor

“Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobrodošli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobrodošli kući!”, poruka je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa s pripadnicima 11. HRVCON-a u hrvatski zračni prostor.

Braćo i sestre po oružju i svetome stjegu,sretan Vam povratak u Hrvatsku. Malobrojni znaju što ste činili i kako ste pronosili ime Hrvatske. Planine Afganistana će pričati o Hrvatima. Hvala Vam! Komentirao je Ivan Serta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednik Vlade s hrvatskim znanstvenicima o borbi protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

U kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARS—CoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima sastanak i videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Na sastanku su sudjelovali akademik prof. dr. sc. Miroslav Radman (molekularni biolog, MedILS), akademik prof. dr. sc. Igor Rudan (Sveučilište u Edinburgu), prof. dr. sc. Nenad Ban (molekularni biolog, ETH Zürich), prof. dr. sc. Ozren Polašek (epidemiolog, Medicinski fakultet Split), prof. dr. sc. Alemka Markotić (Klinika za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”), prof. dr. sc. Dragan Primorac (genetičar, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku), prof. dr. sc. Gordan Lauc (molekularni biolog, Zavod za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta), izv. prof. dr. sc. Josip Car (stručnjak za zdravstvene sustave, Imperial College London & NTU Singapore), izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić (epidemiolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Medicinski fakultet u Rijeci), doc. dr. sc. Krunoslav Capak (epidemiolog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc. dr. sc. Petra Klepac (epidemiolog, London School of Hygiene and Tropical Medicine) i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov (virolog, Institut Ruđer Bošković).

Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja s multidisciplinarnom skupinom znanstvenika o mjerama koje je Hrvatska dosad poduzela u suzbijanju epidemije, ocjena sadašnjeg stanja te znanstvena promišljanja i prijedlozi za daljnje korake u borbi protiv bolesti COVID-19.

Svi sugovornici istaknuli su pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske te izrazili spremnost za daljnjim sudjelovanjem u ovakvim razmjenama znanstvenih promišljanja radi što učinkovitijeg suočavanja s pandemijom.

Zahvalivši se svima na sudjelovanju, predsjednik Vlade Plenković poručio je da je važno svaki dan ulagati sve moguće napore, na svim razinama, da bude što manje izgubljenih života te da se zaštiti zdravlje hrvatskih građana, priopćeno je iz Vlade RH.

‘Hrvatska ima najbolji stožer za obranu od corona virusa u cijelom svijetu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari