Connect with us

PREDSTAVLJENA Knjiga dr.Ante Nazora: „Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990 – ih“

Published

on

Hrvatski memorijalno – dokumentacijski centar Domovinskog rata i Zavičajni muzej Biograd su u srijedu, 6.kolovoza 2014. s početkom u 20 sati, svim zainteresiranim posjetiteljima predstavili rad Centra s posebnim osvrtom na sudski proces u Haagu. O radu i djelatnosti Centra govorio je dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Centra, uz asistenciju svog najbližeg suradnika, profesora Mate Rupića, višeg arhivista i voditelja arhivskog gradiva Domovinskog rata.

U sklopu ovog događaja, uz predavanje i bogat dokumentarni i video prikaz, predstavljena je i knjiga dr.Ante Nazora pod nazivom „Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990 – ih“ , tiskana na 400 stranica s 300 raznih fotografija, plakata i zemljovida.

10589903_579557658829062_1347499469_n
10602740_579559372162224_440161815_n (1)

„Ova knjiga je, zapravo, odgovor na višegodišnje dezinformacije u hrvatskom javnom prostoru kojim se pokušava zanemariti uzrok rata, izjednačiti odgovornost napadača i napadnutoga, Domovinski rat prikazati kao ‘građanski’, a hrvatsko vodstvo, posebno predsjednika Franju Tuđmana, okriviti za protjerivanje Srba iz Hrvatske i za agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Stoga knjiga daje kronološki pregled tek dijela događaja važnih za spoznaju uzroka, tijeka i posljedica osvajačkog rata koji su srpske snage, prema zamisli tadašnjeg srbijanskog vodstva, povele u Hrvatskoj i BiH radi pripajanja dijelova spomenutih republika Srbiji.“, rekao je dr.Nazor.

Pritom napominje kako nekoliko osoba, koji zauzimaju medijski prostor, sve redom ‘ugledni kolumnisti’, u zadnjih 10-15 godina uporno i redovno kompromitiraju činjenice, manipuliraju dokumentima i plasiraju dezinformacije o Domovinskom ratu. Nazočni na ovom događaju,na drugom katu Zavičajnog muzeja do posljednjeg su mjesta ispunili ovaj prostor željni istine o Domovinskom ratu, prepoznali su o kome se ovdje radi i bez navođenja imena, a svojim odazivom ovdje potvrdili kako su ipak neskloni medijskim manipulacijama. Za srpske agresije 1991 – 1993. Biograd na Moru je pretrpio velika materijalna razaranja dalekometnim topništvom, kada su velikosrbi pokušavali zauzeti grad, a granatiranja velikosrba i žrtve ne smijemo nikad zaboraviti. U tom smislu dr.Nazor djeluje kao jedan od rijetkih mlađih i obrazovanih te istinski stručnih osoba koje barataju nepobitnim činjenicama i dokumentacijom brane istinu  i čuvaju Domovinski rat od zaborava, ali ga, kao takvog, nažalost – rijetko viđamo u medijima.

Tijekom svog vrlo zanimljivog i neisrpnog dvosatnog predavanja, kronološkim redoslijedom dr.Nazor je govorio o obnovi velikosrpske politike krajem 1980.-ih koja je uzrokovala raspad SFRJ, slomu komunizma i uspostavi višestranačja u Hrvatskoj odnosno stvaranju samostalne hrvatske države tijekom 1990. i 1991. godine, navodio je mirovne inicijative hrvatske vlasti i oslobodilačke akcije i operacije hrvatskih snaga, a osvrnuo se i na sadašnje vodstvo Srbije. Izrazio je svoju zabrinutost za budućnost odnosa u regiji, pogotovo nakon dolaska Aleksandra Vučića na vlast u Srbiji, a kao potvrdu toj tezi prikazao je dva kratka video isječka koja datiraju iz 1995. i 2008.godine gdje Vučić u svojim govorima aludira da su neki dijelovi Hrvatske zapravo srpski. Nakon osvrta na sudski proces koji se vodio u Haagu, zaključio je: „Ako ni zbog čeg drugog, proces u Haagu je bio potreban zbog sadašnjeg vodstva u Srbiji. Mi smo u Haagu dokazali da je riječ o kontinuitetu velikosrpske politike.“

Jedan od zanimljivijih video priloga ovdje je i „Srpski Plan 21. okupacije Gorskog kotara“prema kojem je bila planirana okupacija Gorskog kotara uz pomoć 21.kordunskog korpusa vojske tzv.krajine. Sve se to može pronaći i na YouTube kanalima pod tim nazivima.

Dr.Nazor je, govoreći o ulozi Republike Hrvatske u ratu u BiH, naglasio kako bez pomoći Republike Hrvatske danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine, a usporedbe Tuđmana s Miloševićem i izjednačavanje njihove uloge u ratu u BiH smatra suludim i neutemeljenim. Tome u prilog navodi činjenicu da je Republika Hrvatska odmah priznala Bosnu i Hercegovinu, a da Srbija to nije učinila sve do konca rata. Svoje predavanje završio je riječima kako je imao za cilj predstaviti točne činjenice vezane uz Domovinski rat potkrjepljujući ih dokumentacijom. S tim se složio i domaćin ovog događaja, ravnatelj Zavičajnog muzeja Draženko Samardžić. „Čuli smo ovdje nepobitne činjenice o Domovinskom ratu. Hrvatska je pobijedila u ratu i na međunarodnom sudu u Haagu, a sad moramo pobijediti i sami sebe i proslaviti 20.obljetnicu pobjede napokon jedinstveni.“, poručio je Draženko Samardžić i kao dobar domaćin pozvao sve nazočne na hladno piće i sendviče za kraj ove nadasve zanimljive i poučne večeri.

G.Š./braniteljski-portal.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari