Pratite nas

PREDSTAVLJENA Knjiga dr.Ante Nazora: „Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990 – ih“

Objavljeno

na

Hrvatski memorijalno – dokumentacijski centar Domovinskog rata i Zavičajni muzej Biograd su u srijedu, 6.kolovoza 2014. s početkom u 20 sati, svim zainteresiranim posjetiteljima predstavili rad Centra s posebnim osvrtom na sudski proces u Haagu. O radu i djelatnosti Centra govorio je dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Centra, uz asistenciju svog najbližeg suradnika, profesora Mate Rupića, višeg arhivista i voditelja arhivskog gradiva Domovinskog rata.

U sklopu ovog događaja, uz predavanje i bogat dokumentarni i video prikaz, predstavljena je i knjiga dr.Ante Nazora pod nazivom „Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990 – ih“ , tiskana na 400 stranica s 300 raznih fotografija, plakata i zemljovida.

10589903_579557658829062_1347499469_n
10602740_579559372162224_440161815_n (1)

„Ova knjiga je, zapravo, odgovor na višegodišnje dezinformacije u hrvatskom javnom prostoru kojim se pokušava zanemariti uzrok rata, izjednačiti odgovornost napadača i napadnutoga, Domovinski rat prikazati kao ‘građanski’, a hrvatsko vodstvo, posebno predsjednika Franju Tuđmana, okriviti za protjerivanje Srba iz Hrvatske i za agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Stoga knjiga daje kronološki pregled tek dijela događaja važnih za spoznaju uzroka, tijeka i posljedica osvajačkog rata koji su srpske snage, prema zamisli tadašnjeg srbijanskog vodstva, povele u Hrvatskoj i BiH radi pripajanja dijelova spomenutih republika Srbiji.“, rekao je dr.Nazor.

Pritom napominje kako nekoliko osoba, koji zauzimaju medijski prostor, sve redom ‘ugledni kolumnisti’, u zadnjih 10-15 godina uporno i redovno kompromitiraju činjenice, manipuliraju dokumentima i plasiraju dezinformacije o Domovinskom ratu. Nazočni na ovom događaju,na drugom katu Zavičajnog muzeja do posljednjeg su mjesta ispunili ovaj prostor željni istine o Domovinskom ratu, prepoznali su o kome se ovdje radi i bez navođenja imena, a svojim odazivom ovdje potvrdili kako su ipak neskloni medijskim manipulacijama. Za srpske agresije 1991 – 1993. Biograd na Moru je pretrpio velika materijalna razaranja dalekometnim topništvom, kada su velikosrbi pokušavali zauzeti grad, a granatiranja velikosrba i žrtve ne smijemo nikad zaboraviti. U tom smislu dr.Nazor djeluje kao jedan od rijetkih mlađih i obrazovanih te istinski stručnih osoba koje barataju nepobitnim činjenicama i dokumentacijom brane istinu  i čuvaju Domovinski rat od zaborava, ali ga, kao takvog, nažalost – rijetko viđamo u medijima.

Tijekom svog vrlo zanimljivog i neisrpnog dvosatnog predavanja, kronološkim redoslijedom dr.Nazor je govorio o obnovi velikosrpske politike krajem 1980.-ih koja je uzrokovala raspad SFRJ, slomu komunizma i uspostavi višestranačja u Hrvatskoj odnosno stvaranju samostalne hrvatske države tijekom 1990. i 1991. godine, navodio je mirovne inicijative hrvatske vlasti i oslobodilačke akcije i operacije hrvatskih snaga, a osvrnuo se i na sadašnje vodstvo Srbije. Izrazio je svoju zabrinutost za budućnost odnosa u regiji, pogotovo nakon dolaska Aleksandra Vučića na vlast u Srbiji, a kao potvrdu toj tezi prikazao je dva kratka video isječka koja datiraju iz 1995. i 2008.godine gdje Vučić u svojim govorima aludira da su neki dijelovi Hrvatske zapravo srpski. Nakon osvrta na sudski proces koji se vodio u Haagu, zaključio je: „Ako ni zbog čeg drugog, proces u Haagu je bio potreban zbog sadašnjeg vodstva u Srbiji. Mi smo u Haagu dokazali da je riječ o kontinuitetu velikosrpske politike.“

Jedan od zanimljivijih video priloga ovdje je i „Srpski Plan 21. okupacije Gorskog kotara“prema kojem je bila planirana okupacija Gorskog kotara uz pomoć 21.kordunskog korpusa vojske tzv.krajine. Sve se to može pronaći i na YouTube kanalima pod tim nazivima.

Dr.Nazor je, govoreći o ulozi Republike Hrvatske u ratu u BiH, naglasio kako bez pomoći Republike Hrvatske danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine, a usporedbe Tuđmana s Miloševićem i izjednačavanje njihove uloge u ratu u BiH smatra suludim i neutemeljenim. Tome u prilog navodi činjenicu da je Republika Hrvatska odmah priznala Bosnu i Hercegovinu, a da Srbija to nije učinila sve do konca rata. Svoje predavanje završio je riječima kako je imao za cilj predstaviti točne činjenice vezane uz Domovinski rat potkrjepljujući ih dokumentacijom. S tim se složio i domaćin ovog događaja, ravnatelj Zavičajnog muzeja Draženko Samardžić. „Čuli smo ovdje nepobitne činjenice o Domovinskom ratu. Hrvatska je pobijedila u ratu i na međunarodnom sudu u Haagu, a sad moramo pobijediti i sami sebe i proslaviti 20.obljetnicu pobjede napokon jedinstveni.“, poručio je Draženko Samardžić i kao dobar domaćin pozvao sve nazočne na hladno piće i sendviče za kraj ove nadasve zanimljive i poučne večeri.

G.Š./braniteljski-portal.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari