Pratite nas

Kultura

Vir: U sklopu manifestacije ‘Domovini vjerni u vjeri postojani’ predstavljena knjiga ‘Hrvati pod KOS-ovim krilom – Završni račun Haaškog suda’

Objavljeno

na

Višnja Starešina i Davor Ivo Stier

Naselje Vir nalazi se u u  najzapadnijem  dijelu  zapadne  Hercegovine, u neposrednoj  blizini  Europske  unije ( EU), sa kojom ga razdvaja odnosno  spaja (ovisno  iz kog  kuta se  gleda) samo malo životopisno  brdo znakovita  imena –Krstina  (ime nastalo od  riječi  krstiti).  Ako kažemo i to  da je jedna od  teza  nastanka imena naselja Vir –  riječ  vira  (ikavski izričaj  za  riječ  vjera), onda  ne čudi  što  se  upravo u Viru  održava manifestacija  “Domovini vjerni u  vjeri postojani”.

Kao što ne čudi da su ove  godine počasni   gosti te manifestacije  bili Višnja  Starešina i Davor  Ivo Stier, jer su  upravo oni ti koje  prepoznajemo kao one koji  su u vjeri postojani i  domovini vjerni  Pogotovo  zato što  su u vjeri postojani i domovini vjerni  i u zgodno i  u nezgodno vrijeme (usp. 2. Tim 4,2).  Stoga je dugo  trajao pljesak ljudi  iz raznih mjesta  Hercegovine i Imotske  krajine kada je , u ime  organizatora,  Slobodan Milas  tijekom   pozdravnog  govora rekao imena Višnje  Starešine i Davora  Ive  Stiera.

Iz ove knjige se ne može isčitati poziv na unutarnje obračune, već na rasvjetljavanje situacije

U sklopu  manifestacije održana je i promocija   knjige Višnje  Starešina  “Hrvati pod KOS-ovim krilom –završni  račun Haaškog  suda”.  Predstavljajući knjigu  Davor Ivo  Stier je između  ostalog rekao:                         

Iz  ove knjige se ne može isčitati nikakav poziv na unutarnje obračune, već na rasvjetljavanje situacije kako bi se Hrvatska oslobodila okova koji joj onemogućavaju ili jako otežavaju funkcioniranje kao država, kao pravna država i kao suverena država.                                                                                                                                 

Pritom, Višnja Starešina u  ovoj  knjizi ukazuje i na puteve koji vode prema tom cilju, i koji su se i za vrijeme predsjednika Tuđmana pokazali pouzdanim, mogućim i na kraju uspješnim. U tom smislu se u knjizi gleda na savezništvo izgrađeno sa SAD-om, kojeg je dakako potrebno obnoviti, osuvremeniti i osnažiti.                       

Ova knjiga Višnje Starešine ohrabruje da, unatoč strašnim propustima i nadolazećim izazovima, osvjestimo činjenicu da imamo državu, da se kao država moramo ponašati, te da je uspjeh moguć i u otežanim okolnostima. 

Utoliko je knjiga “Hrvati pod KOSovim krilom” ne samo završi račun Haškog suda, već i putokaz za artikulaciju ciljeva hrvatske države politike u našem vremenu.

Ovo je knjiga koju bi trebao pročitati svatko tko želi razumijeti sadašnje prilike i neprilike

Predstavljajući knjigu   Davor Ivo  Stier je također  rekao:” Za ovu knjigu  koju sada predstavljamo  možemo reći da će zasigurno postati referentna knjiga za proučavanje i razumijevanje naravi Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i njegovih konačnih rezultata. No, povrh toga, ovo je knjiga koju bi trebao pročitati svatko tko želi razumijeti sadašnje prilike i neprilike u Hrvatskoj i njenom susjedstvu, svatko tko želi razumijeti i promišljati bit politike, one stalne esencijalne elemente koji su i danas prisutni, iako umotani u raznim promijenjivim formama.

Slobodan Milas

Naime, u svom prikazu rada Haškog suda, Starešina ide u samu srž stvari, izbjegavajući klišeje koji su dominantno prisutni u našem javnom prostoru, kako kod onih koji opravdavaju rad Suda tako i kod onih koji ga osporavaju. Ako bih u jednoj rečenici morao sažeti smisao ove knjige, onda bih rekao da ona rasvjetljuje ono što ti klišeji o opravdanosti ili neopravdanosti Suda zapravo zamagljuju.

Nakon posljednje presude Haškog suda prošlog 29.11.2017.godine, ponovno na vidjelo dolazi pitanje djelovanja ili nedjelovanja Hrvatske kao države. Između ostalog, ova knjiga ukazuje na nedostatak sustava u odnosu Hrvatske prema Haškom sudu, na nedostatak kontinuiteta državne politike nakon Tuđmana, i na razne blokade koji su doživjeli oni koji su pokušali vratiti takvu državnu politiku barem u nekoj formi…

Možda izgleda nemoguće rasvijetliti ‘pticu’ koja je duboko ugrađena  u sustav, ali budućnost to zahtijeva jer hrvatske budućnosti bez takvih postupaka nema.

Autorica, Višnja Starešina je  rekla  o knjizi: U knjizi nastojim pokazati kako je ptica KOS upravljala procesima na Haaškome sudu, zašto su optužnice toga suda kad je o Hrvatima riječ izgledale kao da ih je pisao vojni tužitelj JNA, zašto je posljednja presuda izgledala kao da ju je donio Vojni sud JNA po boljševičkome pravu kolektivizirane krivnje. Sve se to ne bi moglo dogoditi da su hrvatske institucije funkcionirale kao institucije jedne suverene države, da ova ‘mala ptica’ u njih nije ugrađivana od samoga početka i da u njima ne blokira procese do današnjih dana.

Ja sam u knjizi nastojala pokazati kako je ‘ptica’ djelovala u haaškim postupcima, a dalje pticu predajem vama, jer možete pokrenuti sustav da razotkrije ‘pticu’ i blokira njezino djelovanje. To morate učiniti, ako ne želite da ‘ptica’ u sljedećoj fazi potpuno blokira i potpuno vas porazi, da država koju ste stvorili, prije četvrt stoljeća, ne postane obična ljuska utemeljena na zločinačkome pothvatu, a vi sami klerofašisti i udruženi ratni zločinci. Kad sam mislila kako je to nemoguće, krenula sam pisati knjigu. Možda sad izgleda nemoguće rasvijetliti ‘pticu’ koja je toliko duboko i toliko dugo godina, ali budućnost to zahtijeva jer hrvatske budućnosti bez takvih postupaka nema.

Kako se osloboditi uništavajućeg  zagrljaja  KOS-ova  krila                                                                            

Znakovita je završna  misao Višnje  Starešina,  ujedno i  završna  rečenice u  knjizi  “Hrvati  pod  KOS-ovim  krilom-završni  račun Haaškog  suda: “Hrvatska  država i Hrvati u BiH bez  odlučujuće transatlanske    pomoći  ne mogu  se osloboditi uništavajućeg  zagrljaja KOS-ova krila, čiju su snagu i jedni i drugi prije  četvrt stoljeća duboko  podcijenili.”

Slobodan Milas/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

IZVOR ŽIVOTA

Objavljeno

na

Objavio

Hvaljen Isus, zemljo Hercegova!
Pozdravljam te, grudo naša sveta.
Nek poljubi moja pjesma ova,
dobre ljude širom ovog svijeta.

Razbaca nas život na sve strane,
sa izvora gdje nas rodi mati.
Kao vjetar kad razbaca grane.
K’o oluja što ne misli stati!

Nema kraja u kojem nas nema!
Cijeli svijet s tog izvora pije.
Al u srcim živi uspomena,
još on nikad presušilo nije!

Mnogi su ga htjeli uništiti,
zatrpati, da ne vrije više.
Iz Božje ljubavi će piti,
nebeske napajat će ga kiše!

Izvirat će taj izvor života
i nikada presušiti neće!
Prkosit će njegova ljepota,
onim, što su gladni tuđe sreće!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

 

Jednom davno reče meni ćaća: Od Rame ti ništa lipše nije !

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

FRANJINA

Objavljeno

na

Objavio

U povodu godišnjice smrti i otkrivanja spomenika Prvome hrvatskome predsjedniku, dr. sc. Franji Tuđmanu u Zagrebu, objavljujemo pjesmu Nikole Šimić Tonina:

 

FRANJINA

Krv i suze

Od Zvonimira,

Do tebe…

Koliko stoljeća ima

SVE ZA HRVATSKU,

HRVATSKU NI ZA ŠTA

Riječ u povijest uklesanu,

U kamenu stijena…

Evanđelist po Judi,

Svatko je tko ti sudi.

Koliko ih samo ima…

Što bi te zanijekali,

Bez poljupca predali…

Ali smo te zaključali

U pretinac

Što u nama kuca.

Zaključali smo te

U naša srca

Nikola ŠIMIĆ TONIN

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari