Connect with us

Događaji

Predstavljena knjiga razgovora s biskupom Franjom Komaricom

Objavljeno

-

Knjiga „Ljubav. Sila. Domišljatost. Skidanje maski“, u kojoj u razgovoru s njemačkim katoličkim novinarom Winfriedom Gburekom, banjalučki biskup mons. Franjo Komarica iznosi svoja svjedočenja o ratu u Bosni i Hercegovini (BiH) i zakulisnim igrama međunarodnih sila na području BiH, te o stradanju Hrvata katolika u BiH, posebice na banjalučkom području, predstavljena je u srijedu navečer u Sveučilišnoj knjižnici.  

[ad id=”68099″]
Biskup Komarica rekao je da je prijatelj Banjalučke biskupije i dobrotvor njemački katolički novinar Winfried Gburek odlučio u ovoj knjizi objaviti dio razgovora koje je s njim višekratno vodio.
„Ova knjiga krik je europskoj i svjetskoj javnosti o onome što su radili tzv. veliki sa malim narodima i malim ljudima“, istaknuo je biskup Komarica. Podsjetio je kako se prijevod knjige na hrvatskome jeziku, koji je nedavno objavljen u nakladi zagrebačkoga Večernjeg lista, pojavio u godini obilježavanja 20. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma te da ona pokazuje „kako je zapadna Europa zanemarila jugoistočni dio Europe a ‘kontrolirani kaos’ i dalje vlada u BiH“.

Biskup je zapitao „zašto se u BiH uporno cementira nepravda već 20 godina, zašto mi međunarodni dužnosnici kažu da im nije stalo do nas nego do vlastitog džepa i da ne žele pravnu državu u BiH“?

Za aktualni val izbjeglica koji u Europu dolazi s Bliskog istoka i Sirije biskup je rekao „kako je to samo nastavak onoga što se događalo u BiH – isti rukopis i ista priča“. Biskup Komarica izrazio je zabrinutost za budućnost Europe jer se, ocijenio je „Europa i europska civilizacija dramatično urušavaju i Europa će doživjeti strašnu katastrofu“. Ali, ustvrdio je, „mi se ne mirimo s tom destrukcijom pošto Europa ima što ponuditi“. Dodao je kako je, po njegovim saznanjima, „predviđeno da sljedeće godine u Europu dođe sedam milijuna Arapa“, te se zauzeo „da Arape učinimo našim prijateljima“.

Profesor povijesti na splitskom Filozofskom fakultetu Josip Dukić istaknuo je kako se ovom knjigom „skidaju maske velikih – onih koji donose odluke i ne misle na sudbine ljudi, a posebice maske engleske i američke politike“. Dukić je rekao kako knjiga otvara teme rata, izbjeglištva, spaljivanja kuća ali i velike globalne teme, među ostalim i prisutnost Islama, a s islamskom strujom, dodao je, „dolaze i strani arapski elementi u BiH“.

Profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu fra Luka Tomašević istaknuo je kako biskup Komarica zagovara politiku pomirenja i oprosta, te da je pri tomu zanimljiva njegova „strategija evanđelja“.

„Biskup Komarica svjedok je vjere, ali i stradanja svoga naroda. Kada se nanosi nepravda njegovom narodu on je ljut i nezadovoljan – to se vidi u ovoj knjizi“, kazao je fra Luka.
Po njegovim riječima iz ovog podužeg intervjua objavljenog u obliku knjige, vidi se da je biskup Komarica „prikupio sva sjećanja i duboko ih proživio kao čovjek koji zna sustavno razmišljati“
.
Prorektor za kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu Branko Matulić kazao je kako je ova knjiga puna potresnih svjedočanstava i biskupova zauzimanja za dostojanstvo svakoga čovjeka.
Govornici su rekli i da je biskup Komarica „Gandhi naših dana“.

>Francuzi biskupu Komarici: Nećemo Hrvatskoj oprostiti jer je ubila naše dijete – Jugoslaviju

>>Potresno svjedočanstvo biskupa Komarice kako su 1996. britanske trupe tenkovima protjerivale Hrvate

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari