Pratite nas

Kultura

Predstavljena knjiga “Svjedočanstva glinskih logoraša” Ivana Lipaka

Objavljeno

na

Knjiga “Svjedočanstva glinskih logoraša” Ivana Lipaka, svjedočanstvo hrvatskih logoraša koji su tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu prošli kroz srpski logor Glina i druge logore na tadašnjem okupiranom području Republike Hrvatske, predstavljana je u sisačkom Velikom Kaptolu, priopćeno je u petak iz Sisačke biskupije.

Na početku sinoćnjeg predstavljanja prikazan je i kratki dokumentarni film koji je podsjetio na stradanja više od 10 tisuća osoba, hrvatskih branitelja i civila, koji su prošli kroz razne oblike zatočenja, kao i na načine mučenja i likvidacije u takvim logorima.

Ivan Lipak, bivši je logoraš kninskog logora i predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora ogranka Sisačko-moslavačke županije, a uz autora knjigu su predstavili recenzent prof. Mario Bursik i sisački biskup Vlado Košić.

Kako je istaknuto, posvećena je Tomislavu Romu, poginulom mladom pričuvnom policajcu i braniteljima policijske postaje Glina od 26. lipnja 1991. te svim hrvatskim logorašima. Na 504 stranice donosi potresna svjedočanstva 360 logoraša koji su prošli kroz Logor Glina i neke druge srpske logore na tadašnjem okupiranom području Republike Hrvatske.

Knjiga kroz dokumente i izvore rasvjetljava i stradanja dr. Ivana Šretera

Recenzent prof. Bursik rekao je da se knjiga bez obzira na svoj obim, čita u jednom dahu i vraća čitatelja u slavne, ali i strašne dane novije hrvatske povijesti.

„Knjiga doista svojom formom donosi vrhunac kvalitete i sadržaj važan za opstojnost nas Hrvata na ovim prostorima. Poput orvelovskog tv ekrana čitatelju otvara pogled u sam deveti krug pakla i donosi zastrašujuća svjedočanstva. Već u prvom poglavlju autor iznosi jezive autentične iskaze o mučenjima, torturama, silovanjima i ubojstvima, mimo svih prava i konvencija. Osim imena stradalih Hrvata autor iznosi i imena zapovjednika, mučitelja, i stražara, što djelu daje jedinstvenu dokumentiranu vrijednost“, rekao je Burski.

Naglasio je da ova knjiga kroz dokumente i izvore rasvjetljava i stradanja dr. Ivana Šretera.

Autor Lipak rekao je kako su za nastanak knjige zaslužni logoraši koji su ga zamolili da je napiše kako se njihova patnja ne bi zaboravila.

“Uz svjedočanstva hrvatskih logoraša jedna od tema u mojoj knjizi je i ratna odšteta, na kojoj članovi društva rade. Iznimno je važno da Srbija prizna što je učinila te da obešteti sve oštećene, posebno one koji su izgubili članove obitelji, sami prošli logore i stradali u ratu“, rekao je Lipak.

Najavio je da mu je slijedeći cilj prevesti knjigu na više stranih jezika kako bi istina o strahotama koje su doživjeli hrvatski logoraši srpskih koncentracijskih logora tijekom Domovinskog rata, pronašla put do što većeg broja čitatelja.
Sisački biskup Košić rekao je da knjiga, uz svjedočanstva logoraša iz više logora, donosi i povijesni presjek odnosa Hrvata i Srba sve do početka Domovinskog rata, navodi se u priopćenju.

„Ova knjiga donosi svjedočanstvo istine žrtava koje su stradale od velikosrpske četničke agresije i to je njezin najvažniji dio. Ona je dragocjena jer govori o tome što se zaista događalo te donosi pravo ljudima, koji su to prošli i trpjeli, da ispričaju istinu o svojoj sudbinu“, dodao je.

Sisački biskup osvrnuo se i na pitanje ratne odštete, a o kojoj se govori u knjizi. „Pitanje ratne odštete je pitanje pravednosti. Sisačka biskupija je pri kraju izrade projekta za gradnju srušene župne crkve Sv. Nikole u Hrvatskoj Kostajnici. I sada vas ja pitam kome da mi ispostavimo račun za tu crkvu koja će koštati minimalno 10 milijuna kuna? Može li Sisačka biskupija to podnijeti, Republika Hrvatska ili je najbolje poslati taj račun u Beograd koji ju je i srušio?”, rekao je.

Upozorio je kako je ratna odšteta ogromno i važno pitanje za Republiku Hrvatsku, kao što je i pitanje nestalih.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

STARA MAJKA DUGO SAMA

Objavljeno

na

Objavio

Pred očima često slika
Stare majke u suzama
Čeka djecu iz tuđine
A tuga joj srce slama

Stara majka dugo sama
U društvu joj samo ptice
Do zemlje se pogurila
Naborano staro lice

Svud po svijetu djeca rade
I susjedi isto tako
Do dućana treba otić
A njoj jadnoj nije lako

Zbog toga i djeca pate
Teški dani duge noći
Glavna tema među njima
Ko će kada kući poći

Poslije mise u bitriju
Popije se koje piće
Međusobno svi se tješe
Jednog dana bolje bit će

Nostalgija kad te stisne
Moraš koju i popiti
U mislima samo jedno
Što će doma s majkom biti

Autor: Ivan Čuljak

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

Otvoren natječaj za 20. Mediteran Film Festival

Objavljeno

na

Objavio

Otvoren je natječaj za prijavu dokumentarnih filmova za 20. Mediteran Film Festival, koji će od 21. do 24. kolovoza 2019., biti održan u Širokom Brijegu. Na natječaju mogu sudjelovati autori dokumentarnih filmova iz 22 mediteranske zemlje koji svoje prijave pošalju do 20. svibnja 2019. godine.

Mediteran Film Festival dijeli filmove u natjecateljskom programu u dvije kategorije – selekciju kratkog dokumentarnog filma, u trajanju do 30 minuta, te selekciju dugog dokumentarnog filma, u trajanju više od 30 minuta.  Selektor festivala pregledat će sve filmove koji budu poslani najkasnije do 20. svibnja 2019. i čija prijava bude ispunjavala sve zadane uvjete.

O najboljima će za vrijeme 20. MFF-a odlučivati šesteročlani međunarodni žiri, koji će ocjenjivati filmove iz obje selekcije te tako dodijeliti MFF projektor u dugometražnoj, odnosno kratkometražnoj selekciji. Treću nagradu, tradicionalno, svojim glasovima za omiljeni film dodijelit će publika Festivala.

Detalji s uvjetima prijave, kao i sama prijavnica, nalaze se na službenoj web stranici Festivala (www.mff.ba).

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari