Pratite nas

Kultura

Predstavljena knjiga “Svjedočanstva glinskih logoraša” Ivana Lipaka

Objavljeno

na

Knjiga “Svjedočanstva glinskih logoraša” Ivana Lipaka, svjedočanstvo hrvatskih logoraša koji su tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu prošli kroz srpski logor Glina i druge logore na tadašnjem okupiranom području Republike Hrvatske, predstavljana je u sisačkom Velikom Kaptolu, priopćeno je u petak iz Sisačke biskupije.

Na početku sinoćnjeg predstavljanja prikazan je i kratki dokumentarni film koji je podsjetio na stradanja više od 10 tisuća osoba, hrvatskih branitelja i civila, koji su prošli kroz razne oblike zatočenja, kao i na načine mučenja i likvidacije u takvim logorima.

Ivan Lipak, bivši je logoraš kninskog logora i predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora ogranka Sisačko-moslavačke županije, a uz autora knjigu su predstavili recenzent prof. Mario Bursik i sisački biskup Vlado Košić.

Kako je istaknuto, posvećena je Tomislavu Romu, poginulom mladom pričuvnom policajcu i braniteljima policijske postaje Glina od 26. lipnja 1991. te svim hrvatskim logorašima. Na 504 stranice donosi potresna svjedočanstva 360 logoraša koji su prošli kroz Logor Glina i neke druge srpske logore na tadašnjem okupiranom području Republike Hrvatske.

Knjiga kroz dokumente i izvore rasvjetljava i stradanja dr. Ivana Šretera

Recenzent prof. Bursik rekao je da se knjiga bez obzira na svoj obim, čita u jednom dahu i vraća čitatelja u slavne, ali i strašne dane novije hrvatske povijesti.

„Knjiga doista svojom formom donosi vrhunac kvalitete i sadržaj važan za opstojnost nas Hrvata na ovim prostorima. Poput orvelovskog tv ekrana čitatelju otvara pogled u sam deveti krug pakla i donosi zastrašujuća svjedočanstva. Već u prvom poglavlju autor iznosi jezive autentične iskaze o mučenjima, torturama, silovanjima i ubojstvima, mimo svih prava i konvencija. Osim imena stradalih Hrvata autor iznosi i imena zapovjednika, mučitelja, i stražara, što djelu daje jedinstvenu dokumentiranu vrijednost“, rekao je Burski.

Naglasio je da ova knjiga kroz dokumente i izvore rasvjetljava i stradanja dr. Ivana Šretera.

Autor Lipak rekao je kako su za nastanak knjige zaslužni logoraši koji su ga zamolili da je napiše kako se njihova patnja ne bi zaboravila.

“Uz svjedočanstva hrvatskih logoraša jedna od tema u mojoj knjizi je i ratna odšteta, na kojoj članovi društva rade. Iznimno je važno da Srbija prizna što je učinila te da obešteti sve oštećene, posebno one koji su izgubili članove obitelji, sami prošli logore i stradali u ratu“, rekao je Lipak.

Najavio je da mu je slijedeći cilj prevesti knjigu na više stranih jezika kako bi istina o strahotama koje su doživjeli hrvatski logoraši srpskih koncentracijskih logora tijekom Domovinskog rata, pronašla put do što većeg broja čitatelja.
Sisački biskup Košić rekao je da knjiga, uz svjedočanstva logoraša iz više logora, donosi i povijesni presjek odnosa Hrvata i Srba sve do početka Domovinskog rata, navodi se u priopćenju.

„Ova knjiga donosi svjedočanstvo istine žrtava koje su stradale od velikosrpske četničke agresije i to je njezin najvažniji dio. Ona je dragocjena jer govori o tome što se zaista događalo te donosi pravo ljudima, koji su to prošli i trpjeli, da ispričaju istinu o svojoj sudbinu“, dodao je.

Sisački biskup osvrnuo se i na pitanje ratne odštete, a o kojoj se govori u knjizi. „Pitanje ratne odštete je pitanje pravednosti. Sisačka biskupija je pri kraju izrade projekta za gradnju srušene župne crkve Sv. Nikole u Hrvatskoj Kostajnici. I sada vas ja pitam kome da mi ispostavimo račun za tu crkvu koja će koštati minimalno 10 milijuna kuna? Može li Sisačka biskupija to podnijeti, Republika Hrvatska ili je najbolje poslati taj račun u Beograd koji ju je i srušio?”, rekao je.

Upozorio je kako je ratna odšteta ogromno i važno pitanje za Republiku Hrvatsku, kao što je i pitanje nestalih.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

NEMOJ ME ZABORAVITI!

Objavljeno

na

Objavio

Napisat ću dio priče,
samo kraj će sretan biti
i sad čujem kako viče:
NEMOJ ME ZABORAVITI!

Heroj Domovinskog rata,
kojeg crna zemlja krije,
čekala je sestra brata,
vratio se nikad nije!

Čekala je majka sina
i brisala suze s lica,
uze joj ga Domovina,
pokri sveta trobojnica!

I otac ga ček’o dugo
al morao je jedno znati:
slomit ćeš mu srce tugo
pa ga neće dočekati.

Ali će ga zagrliti
u kraljevstvu Božje sreće,
tek će oni sretni biti
tu gdje tuga ući neće!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

 

Još te čuvam, košuljo sveta!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

HRVATSKA RUŽA

Objavljeno

na

Objavio

Na Bleiburškom gazila se polju
Zločincima predana na volju
Jedna ruža mirisa krvava
To je naša Hrvatska država

Nevinom je krvlju oblivena
Pa je zbog tog još više ljubljena
Krv i suze stara i nejaka
Mladih ljudi a i djevojaka

Htjeli su joj korijen uništiti
Postojanje njeno ugušiti
Ali jedno oni nisu znali
Da tom krvlju nju su ojačali

Na temelju krvi prolivene
Cvijeta ruža boje omiljene
Crven cvijet joj bijela zraka mije
S plavog neba što ljubav ne krije

Crven, bijeli i plavi su skupa
Trobojnica koju krv okupa
Postojanje ubila joj nije
Još se jače sa ponosom vije

Svim žrtvama Bleiburškoga polja
Križnog puta i drugih pokolja
Pokoj duši i vječna im slava
Na stijegu je Crven, Bijel i Plava!

Ruža Marinčić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati