Connect with us

Pregled

Predstavljena knjiga ‘Svjedočim! – Obrana i stradanje općine Tovarnik u Domovinskom ratu’

Objavljeno

-

Knjiga ”Svjedočim! – Obrana i stradanje općine Tovarnik u Domovinskom ratu”, koja svjedoči o stradanjima i patnjama Hrvata i nesrpskoga stanovništva iz dvaju sela – Tovarnika i Ilače u kojima su za vrijeme Domovinskog rata stradala 104 stanovnika, predstavljena je u petak u Tovarniku.

Knjigu su priredili prof. dr. sc. Milica Lukić i Antun Ivanković, a predstavljena je 31. siječnja – na 22. obljetnicu pokopa 48 žrtava ubijenih 1991. tijekom agresije pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Tovarnik , a taj dan se obilježava kao “Dan kada je Tovarnik plakao“.

“Knjiga je trajni spomen na 104 žrtve Tovarnika i Ilače te sadrži izjave svjedoka, sudske spise, popise poginulih, ubijenih i nestalih, nalaze ekshumacija, a sve je popraćeno i fotografijama”, rekao je suautor knjige Antun Ivanković. Smatra kako je dobro što je knjiga napisana jer je bitna i za obitelji ubijenih ljudi koji sada više nisu samo broj nego su zastupljeni imenom, prezimenom i fotografijom.

Tijekom komemorativnoga skupa ispred zgrade općine pročitana su imena svih žrtava, a nakon prigodnoga skupa sudionici su se u koloni uputili prema mjesnom groblju, gdje su, uz molitvu, podno spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice položili vijence i zapalili svijeće. Uz članove obitelji, rodbinu i prijatelje, vijence su položila brojna izaslanstva.

Među žrtvama ekshumiranima iz masovne grobnice bio je i tovarnički župnik vlč. Ivan Burik, jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu, a u tom srijemskom selu tijekom Domovinskog rata stradala su 72 mještana. (Hina)

31. siječnja 1998. – Dan kada je Tovarnik plakao

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas