Connect with us

Pregled

Predstavljena novonabavljena sanitetska vozila za potrebe HV-a

Objavljeno

on

Hrvatska vojska je za vrijeme pandemije koronavirusa i potresa još jednom pokazala kako je na visini zadaće koja ovisi o opremi, ocijenio je u srijedu ministar obrane Mario Banožić na predstavljanju devet sanitetskih vozila za potrebe Hrvatske vojske.

”HV je pokazao spremnost i za vrijeme koronavirusa kada smo pomogli kroz potporu civilnim institucijama kao vojno-zdravstveni sustav, odnosno kroz tim liječnika koji se uključio u pružanje pomoći. Ta visina zadaće ovisi upravo o opremi”, rekao je Banožić na predstavljanju vozila u vojarni 1. gardijska brigada Tigrovi – Croatia” u Zagrebu.

Ministar obrane je precizirao da devet novih sanitetskih vozila u vrijednosti od četiri milijuna kuna, osim u vojno-zdravstvenoj funkciji, biti potpora i civilnim institucijama. Podsjetio je kako Hrvatska vojska svakodnevno pruža potporu i kroz hitan medicinski prijevoz, osobito u dijelu koji se odnosi na prijevoz pacijenata helikopterima.

”Hrvatska vojska je mnogo puta bila prezentirana kao trošak, ali to definitivno ne treba promatrati tako. Kada dođe do situacije kao što su bile ove u prošloj godini, onda je Hrvatska vojska uvijek spremna i niti jedna kuna uložena u nju ne može se promatrati kao trošak, već kao ulaganje u sve njezine građane i sve one koji se nađu u potrebi u određenom trenutku”, zaključio je Banožić.

Zahvalivši vojnim liječnicima i zdravstvenom osoblju na doprinosu za vrijeme pandemije koronavirusa, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj je ocijenio kako ovaj događaj predstavlja dio šireg procesa opremanja i modernizacije Hrvatske vojske.

“Nabavljena nova sanitetska vozila, opremljena medicinskom opremom za zbrinjavanje ozlijeđenih i unesrećenih, zadovoljavaju sve standarde hitnog medicinskog prijevoza. Zdravstvena zaštita i pružanje zdravstvene potpore time se unapređuju, a Hrvatska vojska može pružiti brži i učinkovitiji odgovor u slučajevima otklanjanja posljedica prirodnih katastrofa i humanitarnim krizama kada je potrebna pomoć civilnom stanovništvu”, rekao je Hranj.

Novonabavljena sanitetska vozila će biti raspoređena u Vojno zdravstveno središte Zapovjedništva za potporu i Vojno pomorsko zdravstveno središte Pomorske baze Hrvatske ratne mornarice čime će se doprinijeti unaprjeđenju zdravstvene zaštite, kao i podizanju standarda pružanja zdravstvene potpore u Hrvatskoj vojsci.

Također, vozila će se koristiti i u slučajevima prirodnih katastrofa i humanitarnih kriza kada je potrebna vojna pomoć civilnom stanovništvu te će na taj način Hrvatska vojska doprinijeti podizanju sposobnosti za realizaciju jedne od svojih triju temeljnih misija – pomoć civilnom stanovništvu.

Vojno zdravstveno središte postrojba je Zapovjedništva za potporu koja ima status vojno-zdravstvene ustanove. Središte obavlja zdravstvenu djelatnost pružanja zdravstvene zaštite djelatnicima MORH-a i pripadnicima HV-a vojske na primarnoj i sekundarnoj razini.

Misija Vojno zdravstvenog središta je provedba stacionarne primarne i specifične zdravstvene zaštite, provedba zdravstvene potpore u području operacije te potpora civilnim strukturama u operacijama otklanjanja posljedica izvanrednih situacija uzrokovanih prirodnim i tehničkim katastrofama. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari