Pratite nas

Kultura

Predstavljena trilogija Zdravka Tomca o hrvatskom patriotizmu

Objavljeno

na

Foto: Stjepan Vego

Predstavljanje trilogije o hrvatskom patriotizmu prof. dr. sc. Zdravka Tomca održano je jučer u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Tom prigodom predstavljene su knjige ”Hrvatski patriotizam- što to znači biti Hrvat”, ”Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo” i ”Misli o vjeri i nevjeri”, a predstavili su ih sisački biskup Vlado Košić i autor.

Obraćajući se okupljenima biskup Košić je istaknuo kako je predstavio već čitav niz Tomčevih knjiga koje su svjedočanstvo njegovog zaokreta u traženju duhovnosti:

– U njima se profesor uglavnom ispovijeda kako je došao do vjere, kako je slijedio krivu, crvenu, zvijezdu vodilju, a onda je otkrio Isusa kao novu zvijezdu. Doista, profesor Tomac je jedan od rijetkih koji je imao hrabrosti to priznati i svjedočiti na svim svojim nastupima.
U nastavku biskup je povukao paralelu između Tomca, sv. Justina mučenika, sv. Tome Akvinskog i bl. Alojzija Stepinca:

– Profesora Tomca možemo usporediti s bl. Alojzijem Stepincem, jasno u jednom smislu: naime, kod bl. Alojzija njegova se vjera nije mogla odvojiti od njegove ljubavi prema hrvatskom narodu, on je to smatrao toliko povezanim da je bio spreman život dati i za vjeru u Krista, ali i za slobodu svoga hrvatskog naroda. Sigurno je da su obraćenje prof. Tomca i njegova vjera također silno povezana s društvenim angažmanom, odnosno s nastojanjem da se ostvari i poboljša sloboda hrvatskog naroda, za koji se on stalno borio i bori i koji voli, rekao je biskup te na kraju ustvrdio kako najbolje o njemu govore njegove riječi: ”Nakon što sam otkrio Boga, nakon što sam povjerovao i susreo Boga, izgubio sam strah od smrti.”

Nadovezavši se na biskupove riječi prof. Tomac je pojasnio kako su nastale ove tri knjige:

– Na početku prošle godine ponovo sam bio suočen sa smrću i prognoze su bile loše. Nisam vjerovao da ću doživjeti novu godinu i mislio sam da imam pred sobom nekoliko mjeseci života. Tada sam se suočio s pitanjem kako da potrošim to vrijeme? Odlučio sam napisati ove tri knjige koje su nastale u roku šest mjeseci jer njihov sadržaj je ono što sam nosio u sebi i nisam želi otići bez da sam ispunio svoj životni plan. Mislim i da su ovo moje tri najbolje knjige. Prva knjiga govori na bazi mog iskustva, kao profesora i političara.

Pokušao sam dati ogovore na pitanje što to znači biti Hrvat i došao sam do zanimljivih činjenica. Najveći Hrvati su bili oni koji su žrtvovali svoje živote, od Zrinskih do HOS-ovaca. To su ljudi koji su toliko voljeli svoj narod da su bili spremni umrijeti za njega. Tema moje prve knjige je zapravo pitanje kako je moguće da se oni koji su ubijali na Ovčari danas vrednuju kao pozitivni antifašisti, a mladići koji su dobrovoljno branili Vukovar i dali živote u teškim mukama postali su fašisti, zapitao se Tomac istaknuvši kako druga knjiga iz ove trilogije govori upravo o simbolima hrvatstva, o Tuđmanu i Stepincu.

Govoreći o zadnjoj knjizi tog niza ”Misli o vjeri i nevjeri” Tomac je rekao kako je ona na neki način nastajala cijeli njegov život te kako smatra da je to njegova najbolja knjiga od 25 koliko ih do sada napisao:

– Ona je nastala kao odgovor na stvaranje društva bez Boga, odnosno društva koje se protivi Bogu i čovjeku. Obveza je svih nas kršćana i katolika, pa i mene, da se pobunimo protiv toga i da to prokažemo. Ova knjiga je prikaz mojih vjerskih i političkih borbi protiv te nevjere za kulturu života i protiv kulture smrti. U ovoj knjizi, potpuno sam se otvorio ljudima i poslao mnogo važnih poruka i poučaka kao plod životnog iskustva. Kroz niz malih eseja prikazao sam borbu koja se u svijetu vodi između vjere i nevjere, a upravo tu borbu smatram najvažnijom borbom za budućnost čovječanstva.

Ako nema ideala i moralnih vrijednosti, ako nema deset Božjih zapovijedi i savjesti ljudi, onda je sve dopušteno i svijet ide u propast. Društvo protiv Boga je društvo protiv čovjeka, zaključio je prof. Tomac.

Laudato.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Kultura

MEMENTO

Objavljeno

na

Objavio

Još uvijek stojim pognute glave
Ispred bijelog mramornog križa
Okružen svijećama koje gore
I pitam se: Bože, kako im je bilo?

Koje su slike njihove zenice krile
I koje su riječi izgovarale usne,
Dok su odlazili na put bez povratka
Pognutih glava i zamagljenih pogleda?

Bože, kako im je bilo dok su čekali,
Dok su stajali u redu za gubilište
I slušali obijesni kikot krvnika
Što su se naslađivali njihovom mukom?

Jesu li ih jako pekle rane,
Jesu li bili gladni i umorni,
Je l’ im bilo hladno,
Bože, je l’ im bilo hladno?

I jesu li u toj studeni osjetili toplinu doma,
Vidjeli bjelinu Božićnih snjegova
I Tebe kako ležiš na slami
U crkvici staroj i trošnoj?

Jesu li ih pratile oči najmilijih,
Poljane djetinjstva, modra jezera,
Planinske vrleti i hladovine šuma,
Na tom putu u vječnost?

Znam da si ih pohodio Bože
U tim posljednjim trenucima.
I pozvao k sebi, u kuću Oca svojega,
Njih, pravednike i mučenike naše.

I jesu li Ti rekli što, kaži mi Bože!

Jesu li pitali za nas koji nismo bili s njima,
Za nas koji smo ih izdali kao Petar Tebe
I zanijekali pred krvnicima da ih znamo?

Jesu li pitali za nas, Bože svemogući?

Jesu li nam oprostili Bože,
Tu tešku i podlu izdaju,
To odricanje od njih i sebe,
Kao što si Ti oprostio Petru?

Zlatko Pinter/ Studeni 2018.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

U Mostaru predstavljen prof. dr. Ante Čuvalo i njegove tri izuzetno vrijedne knjige

Objavljeno

na

Objavio

U okviru Tropletovih dana kulture 2018. u Mostaru HKZ Troplet organizirao je „Susret s autorom“ prilikom kojeg je prestavljen prof. dr. Ante Čuvalo i njegove tri izuzetno vrijedne knjige koje je objavio ove godine.

Knjiga “Komunistički totalitarizam na djelu – Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945. – 1952.)” je nastala na temelju arhivskih materijala mjesnih narodnih odbora koji su nađeni u podrumu općinske zgrade u Ljubuškom. Knjiga ”Croatian Martyrs for the Faith (Hrvatski mučenici za vjeru)” ima 94 stranice, te uz predgovor sadrži popis pobijenih hrvatskih katoličkih svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i sjemeništaraca u 20. stoljeću.

Autor navodi da su „crkveni ljudi“ stradavali i drugim narodima u Europi u II, svjetskom ratu i poslije ali nigdje u toj mjeri kao Hrvati. U nacističkoj Njemačkoj 220; Istočnoj Njemačkoj 110; Slovenija 220; Poljska 187 svećenika; Slovačka 14; Mađarska “oko deset”; Albanija 67, a među Hrvatima ih je pobijeno blizu 700. Knjiga je napisana na engleskom jeziku i namijenjena svjetskoj javnosti a posebno onima koji proučavaju hrvatsku povijest ili/i dolaze na naše prostore pa se žele upoznati s hrvatskom prošlošću.

Treća knjiga koja je predstavljena zove se ”100. obljetnica pravaške saborske interpelacije 1918.-2018. – Grozote u Odesi 1916.-1917.”, ima 214 stranica i govori o stradanju, mučenju i ubijanju tisuća zarobljenih pripadnika austrougarske vojske, Hrvata i Slovenaca, koje su zarobili Rusi a mučili srpski oficiri prisiljavajući ih da stupe u kraljevsku srpsku vojsku tijekom 1916. i 1917. godine.

Ovo je prva knjiga koja nakon 100 godina donosi interpelaciju koju je zastupnik Aleksandar Horvat podnio u Hrvatskom saboru.

U predstavljanju, pored autora, prof. dr. Ante Čuvala, sudjelovali su Anita Martinac, književnica; Hrvoje Mandić, povjesničar angažiran u Hrvatskom dokumentacijskom centru Domovinskog rata u BiH i fra Mića Stojić, voditelj Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.

-Razdoblje o kome ova knjiga govori je razdoblje golog preživljavnja u okrutnom totalitarnom režimu. Razdoblje je to koje nije dalo čovjeku niti da odžaluje svoje žrtve, niti da traži svoje poginule i ubijene. Na neki način i ova knjiga je spomenik tome vremenu i podnijetoj žrtvi – istaknula je književnica Anita Martinac govoreći o knjizi “Komunistički totalitarizam na djelu – Hercegovačka hrvatska sela u poraću (1945. – 1952.)”

Povjesničar Hrvoje Mandić govorio je o neistraženom razdoblju Prvog svjetskog rata i nedovoljno poznatom pokolju u Odesi.

– Dijelom zbog vremenskoga odmaka, a dijelom i zbog činjenice da su, za razliku od dva kasnija rata, bojišnice bile uglavnom u dalekim zemljama, tematika tog sukoba nije ni približno prisutna u javnosti kao što je to slučaj u nekim drugim europskim zemljama. U Francuskoj, čak i u najmanjim selima, spomenik poginulima u I. svjetskom ratu neizostavan je dio lokalne baštine … – kazao je Mandić.

Miroslav Nikolić, predsjednik HKD ”Troplet”, rekao je kako ova organizacija ove godine ima brojna događanja povodom Tropletovih dana kulture.

-Započeli smo još 21. listopada hodočašćem na Bobovac u sklopu molitve za Domovinu, zatim smo imali različita događanja, sve danas do promocije ovih knjiga – rekao je Nikolić zahvaljujući autoru i predstavljačima.

M.J./Hrsvijet.net

100. obljetnica pravaške saborske interpelacije 1918. – 2018. Grozote u Odesi 1916. – 1917.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari