Connect with us

Predstavljeno drugo izdanje Buhačevog ‘puta u Mostar’

Objavljeno

-

Sinoć je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održano predstavljanje drugog proširenog izdanja knjige ‘U Mostar ako kreneš’, autora Miljenka Buhača.[su_spacer]

u mostar ako krenes

Ugodnoj atmosferi predstavljanja pridonio je Perica Grujić, na akustičnoj gitari. O knjizi su, kao predstavljači govorili urednik knjige, književnik i novinar Dragan Marijanović i književnik Elvedin Nezirović, dok je ulomke čitao mostarski glumac Ivo Krešić.

”Miljenko Buhač je previše skroman pisac”, rekao je Dragan Marijanović urednik zbirke priča.

Marijanović je, istaknuvši kako kao urednik nikada nije primio tako predantan tekst, rekao da je riječ o knjizi i autoru, koji vraćaju crni humor u Hercegovinu.

Vanja Gavran, glavni tajnik HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar, u čijem je izdanju knjiga ugledala svjetlo dana, rekao je kako je Napredak ponosan što može izdati ovako vrijednu knjigu.

buhacknjigakosaca4

”Sama činjenica da smo tiskali novo izdanje govori koliko je prvo izdanje imalo odjeka. Miljenkova zbirka priča sadrži zajedničku crtu tragi-komičnosti vremena u kojem živimo. Nama u Napretku je čast što u svojim redovima i u Upravi podružnice imamo ovako istaknutog člana”, kazao je Gavran.

Govoreći o knjizi, književnik Nezirović je rekao kako zbirka sadrži deset tematski ujednačenih priča, smještenih u vrijeme koje nazivamo poratnim i u prostor koji bismo mogli nazvati zapadnohercegovačkim.

”Ali, sudbine Buhačevih likova su i izvanvremenske i izvanprostorne, što ih, zapravo, čini univerzalnim. Buhačeva pripovjedačka tehnika zasniva se na jednostavnoj naraciji, kratkim i točnim dijalozima, prilagođenim, u jezičkom smislu, govornom području kojemu likovi i pripadaju, odnosno zapadnohercegovačkoj ikavici, te vrlo upečatljivoj ironiji i crnom humoru koji pričama daju specifičan kolorit. Svoje likove, pogotovo njihova psihološka obilježja, Buhač kreira kroz mentalni kod ljudi iz sredine koju odlično poznaje, zbog čega njegovi junaci izgledaju uvjerljivo i stvarno.“, rekao je Nezirović.

“Knjigu smo proširili za još dva kata, kako je to običaj u Hercegovini,” istaknuo je za Bljesak.info sam autor istaknuvši kako je za nezahvalan i neisplatljiv posao poput pisanja ipak najveća nagrada publika, koja se ovom predstavljanju odazvala u velikom broju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari