Connect with us

Događaji

Predstavnici udruga nestalih i zatočenih sastali se s Vučićem

Objavljeno

-

Foto: Hina

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obećao je u utorak na sastanku s izaslanstvom Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Beogradu da će se njegov ured na tjednoj razini baviti pitanjem nestalih osoba.

“Predsjednik Srbije rekao nam je da on nema razloga, niti jednog razloga, da se osobno ne uključi u ta pitanja i da ga apsolutno ne zanima zaštita osoba koje su od ’91. pa nadalje bile u lancu odgovornosti ili možda i danas imaju neki utjecaj”, rekla je novinarima nakon sastanka s Vučićem predsjednica tog saveza Ljiljana Alvir.

Od srbijanskog predsjednika zatraženo je da “na temelju nedavnih izjava u Zagrebu kako on može pomoći u rješavanju pitanja nestalih” utječe na institucije republike Srbije koje su relevantne za informacije o nestalima.

Vučić je, prema riječima Ljiljane Alvir, najavio i da će “kao zapovjednik oružanih snaga izvršiti potpuni utjecaj na Vojsku (Srbije) da preda sve što može predati” iz arhiva koji mogu pridonijeti potrazi za nestalima.

Vučić se ranije danas sastao i s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koje je predvodio predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, i najavio da “za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji stižu bolja vremena”.

“Hrvati se ne smiju osjećati ugroženima u Srbiji”, rekao je Vučić na sastanku.

Današnji sastanci organizirani su tjedan dana nakon što je srbijanski predsjednik boravio u službenom posjetu Hrvatskoj na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja najavilo je uoči puta u Beograd da će na sastanku sa srbijanskim predsjednikom tražiti podatke o hrvatskim braniteljima i civilima nestalih tijekom Domovinskog rata te od srbijanskog predsjednika zatražiti i da utječe na institucije u Srbiji da se aktivno uključe u rješavanje tog problema.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir kazala je da će zatražiti i povratak dokumenata iz vukovarske Ratne bolnice, a koje su po okupaciji Vukovara uzeli pripadnici Jugoslavenske vojske (JNA).

Hrvatska trenutačno traga za 1945 nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskog rata.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari