Pratite nas

Vijesti

Predstečajni igrokaz: Linić spasio Pavića i Jutarnji na štetu građana i malih dobavljača

Objavljeno

na

Prošla je predstečajna nagodba za Europapress Holding Ninoslava Pavića, a ključnu ulogu na današnjem ročištu imale su banke koje su glasale za izmijenjeni plana financijskog restrukturiranja Europapress Holdinga. U predstečajnoj nagodbi za EPH 17 posto dobavljača izjasnilo se protiv restrukturiranja kako ga je zamislio Ninoslav Pavić, no povezana društva, odnosno tvrtke kćeri su naravno glasale za plan. Predstavnici Porezne uprave nisu se ni pojavili na današnjem ročištu pa u zapisniku s ročišta stoji da su glasali protiv.

Ključne su na kraju bile banke koje su se prije ročišta odrekle razlučnih prava te tako stekle pravo glasa.

EPH predstečajnu proglasio pobjedom demokracije u Hrvatskoj?

Ninoslav Pavić bio je osobno nazočan današnjem ročištu a kratko se obratio kazavši kako se ovakvim planom ne spašava samo 800 radnih mjesta u EPH nego se štite i brendovi tvrtke. Posebno patetičan je bio direktor EPH Peter Walter Imberg koji je “prolaz” predstečajne nagodbe za EPh proglasio pobjedom demokracije u Hrvatskoj. Pobjeda bi trebala, objasnio je Imberg donijeti i spas za 800 hrvatskih obitelji. Davorka Huljev povjerenica predstečajne nagodbe za EPH rekla je da će EPH puno bolje proći nego da je išao u stečaj te da je upravo to poanta Zakona o predstečajnim nagodbama.

Kako je rečeno sadašnji vlasnici odredili su da će se odreći 17,5 milijuna kuna svojih potraživanja te da će svoje vlasničke udjele svesti na ukupno 10 posto, dok će se 90 posto prepustiti pretvaranju dugovanja u kapital. 

Hypo postaje vlasnik 90 posto tvrtke

Predstečajna nagodba podrazumijeva da će Hypo banka preuzeti 90 posto vlasništva nad tom tvrtkom, no oni nemaju namjeru baviti se novinarstvom već će je predati novom vlasniku. Osim Hypo banke, novi vlasnici moraju namiriti i Zagrebačku banku, koja traži 120 milijuna; Raiffeisen banku s 25 milijuna, HaBOR s 9 i Agrokor s 18 milijuna kuna. Ukupni dug po kreditima iznosi 429 milijuna kuna. Dug Hypo banke je pretvoren u vlasništvo, dok su ostale banke reprogramirale svoj dug.

Hypo banka potraživala je od Pavićeva medijskog carstva više od 250 milijuna kuna, a sudeći prema dokumentaciji koja je objavljena tijekom predstečajne nagodbe, Pavić gotovo da i nije vraćao dug Hypo banci. To zapravo i nije iznenađenje s obzirom na tradicionalne dobre odnose Pavića s vrhom Hypo banke koji se nastavio do danas. No, problem su ostale banke i Ivica Todorić. Zagrebačka banka traži 120 milijuna, Raiffeisen banka 25 milijuna, HBOR 9 milijuna kuna, a Agrokor 18 milijuna kuna.

Reprogramiran dug prema bankama

Veliki dio duga prema bankama bit će zapravo reprogramiran. Pavić je uspio isposlovati grace period od čak 18 mjeseci, pa je očito da se dugom prema bankama baviti novi vlasnici koje će pronaći Hypo banka. Naravno imat će EPH puno manje kamate nego što ih je imao do sada. Manji dio duga prema bankama bit će rješen prodajom dijela imovine tvrtke. Tako plan restrukturiranja EPH podrazumijeva prodaja zgrade u Koranskoj ulici koja je bila sjedište tvrtke, a koja je bila opterećena kreditima vrijednim čak 160 milijuna kuna!

Do sada nije poznato kako je Pavić uspio opteretiti zgradu tolikim iznosima kredita s obzirom da je cijela zgrada procijenjena na svega 118 milijuna kuna, što je višetruko manje od opterećenja.

Dobre veze Pavića i Hypo

Ninoslav Pavić uvijek je imao dobre veze s Hypo bankom a već duže vrijeme i Pavić te njegov direktor Stipe Orešković spominju se u aferi Hypo banke u dijelu kada se govori o tvrtki kćeri Hypo Consultants. Rolf Holub, predsjednik istražnog povjerenstva koruškog parlamenta za slučaj Hypo banke više je puta iskazao interes za Pavićevu ulogu u aferi Hypo banka kao i austrijski istražitelji.

Naime, Pavića se sumnjiči za mutne poslove oko kupnje tvrtke Hypo Consultants koja je 2007. godine navodno prodana višestruko ispod cijene. O detaljima tog posla govorio je bivši predsjednik uprave Hypo Consultantsa Martin Watschinger i to pred kriminalističkim istražiteljima austrijskog ministarstva. Kulterer je više puta tvrdio slučaju Hypo Consulting da je i sam bio izigran, odnosno prevaren.

Kulterer je tako ispričao austrijskim istražiteljima da je Hypo Consultants prodan trostruko ispod cijene, te da je u toj transakciji među protagonistima bio upravo Ninoslav Pavić. Pavića spominje i izvještaj napravljen za potrebe Bayerische Landesbanke i to nakon što je ta njemačka banka ušla u suvlasništvo Hypo grupe. Više o toj aferi pročitajte ovdje

Sve tvrtke EPH u jednu tvrtku

Restrukturiranje EPH predviđa i objedinjavanje tvrtki kćeri u jednu tvrtku, odnosno pripajanje svih tvrtki u stopostotnom vlasništvu društvu EPH d.o.o. S obzirom da je nekoliko tvrtki iz EPH grupe u postupku sklapanja predstečajne nagodbe, nad svima će biti proveden jedinstveni model restrukturiranja i namirivanja dugovanja prema vjerovnicima. Također, ukidaju se i jamstva koja su povezana društva EPH dala za kredite EPH d.o.o., izuzev u dijelu osiguranja kredita založnim pravom na imovini.

Prijedlog financijskog restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe uključuje i operativno povezivanje te moguće pripajanje društava u kojima EPH nije stopostotni vlasnik, kao i ulaganja u razvoj, prvenstveno u digitalnim segmentima, uz nužnu tehnološku obnovu.

Iz plana financijskog i operativnog restrukturiranja je vidljivo i kako troškovi restrukturiranja EPH iznose oko 4 milijuna kuna.

Dugovanja prema tvrtkama kćeri se brišu

EPH je dužan u cijelosti podmiriti obveze prema zaposlenicima, uključujući poreze i doprinose na plaće, kao i podmiriti obaveze temeljem pravomoćne sudske presude iz radnog odnosa. U cijelosti se namiruju i tražbine po osnovi autorskih prava, obročnom otplatom u razdoblju kroz godinu dana, bez kamate, u kvartalnim ratama.

Dugovanja EPH prema tvrtkama kćerima se brišu, budući da dolazi do pripajanja, dok ostali vjerovnici otpisuju 30 posto tražbina, a ostatak se namiruje obročnom otplatom u razdoblju kroz četiri godine, bez kamate, u kvartalnim ratama.

Hypo banka kao premosnica do novog-starog vlasnika

Hypo banka službeno je potvrdila kako postoji nagodba s EPH kako će oni zapravo postati 90-postotni vlasnici tvrtke, no isto tako su naglasili kako se ne misle baviti izdavaštvom. Uloga Hypo banke je zapravo da nađe ulagače odnosno nove vlasnike.

Prva verzija Plana restrukturiranja EPH uključivala je investitora koji bi bio spreman odmah uložiti 60 milijuna kuna, no od toga se odustalo jer navodno nitko nije htio ući s tolikim novcem. Kao spasonosno rješenje pokazala se Hypo banka predstavljaući sebe kao “premosnicu do novog vlasnika”.

Jutarnji list je nedavno objavio kako postoji “veliki interes” investitora da sudjeluju u dokapitalizaciji ili otkupu onih potraživanja koja se pretvaraju u udjele. Među njima je odvjetnik i poduzetnik Marijan Hanžeković te navodno američki investicijski fond u vlasništvu Gavina Susmana koji poznat u poslovima s nekretninama. No, s obzirom na dosadašnje dealove Hypo banke i Pavića mnogi su uvjereni kako je riječ o igrokazu koji bi i dalje ostavio Pavića na čelu medijskog carstva, ali s bitno smanjenim dugovima i godinu do godinu i pol dana počeka na otplatu dugova iz predstečajne nagodbe.

Linićev poklon kupljen vašim novcem!

Da će EPH dobro iskoristiti Linićev poklon već sada dokazuje i kupnja portala net.hr te najava razvoja niza servisa koji se bave zdravstvom i osiguranjem. U isto vrijeme kada je država oprostila 700 tisuća kuna, a mali dobavljači prisilno 30 posto svojih potraživanja, Pavić i dalje širi svoje carstvo. Ovog puta izravno na vaš račun.

Ninoslav Pavić uvijek je bio blizak s onima koji su na vlasti, a Jutarnji list godinama služi kao glasilo vladajućih za hvalospjeve podobnima i “pokapanje” onih koji vladajućima ne idu “niz dlaku”. Nakon što je s vlasti odletio Ivo Sanader, s kojim je Pavić polugol uz vino uživao na jahti “Malo vitra”, Paviću nije dugo trebalo za pronalazak “zajedničkog jezika” s Milanovićem.

Uz pomoć vrha SDP-a danas se Paviću opraštaju milijunski dugovi, ali i toleriraju pljačke nekretnina i višegodišnje malverzacije, a on se sa šefom nalazi po tajnim prostorijama zagrebačkih restorana i odrađuje prljave medijske kampanje za potrebe SDP-a i Vlade. Tko god stane vladajućima na žulj, može očekivati da će ga Jutarnji list oblatiti na svojoj naslovnici, ne mareći pritom za to što izneseno u članku nema nikakvog doticaja s istinom. Kako to izgleda kad Vladino glasilo pokušava sakriti pod tepih gadarije vladajućih, najbolje se moglo vidjeti se moglo vidjeti na lažnim kampanjama Jutarnjeg lista usmjerenim protiv suca Kolakušića koji se suprotstavio kriminalu u predstečajnim nagobama, odnosno Indexu koji razotkriva pljačku koja se kroz predstečajne nagodbe provodi.

Imate li dodatne informacije o korupciji, dojavite uz zajamčeno neodavanje izvora na:[email protected]

ps. “Slavko Linić” otvorio profil na facebooku i opravdava pljačku!?

linicfacebook_26022014_screenshot

Osoba koja je otvorila profil isprva se predstavljala kao Linić da bi kasnije napisala kako je on zapravo njegov pomoćnik.

“Linić” je našao vremena za lajkanje fan stranice Zorana Milanovića, a ubrzo je u svojim statusima pokušao opravdati pljačku u predstečajnim nagodbama.  VLADA je na svom Twitteru obavijestila građane da je na Facebooku osvanuo lažni profil Slavka Linića i moli korisnike da ga prijave. Očito je kako se lažni Linić nimalo se ne razlikuje od pravog.

index

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Objavljeno

na

Objavio

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su u petak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine, a Vukovarcima se u molitvi pridružila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja će biti i na središnjem obilježavanju 26. godišnjice vukovarske tragedije.

Predsjednica Grabar-Kitarović zapalila je svijeću podno spomen-obilježja u dvorištu bolnice, a to su učinili i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u subotu u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće i gdje će se služiti misa zadušnica koju će predvoditi požeški biskup, mons. Antun Škorčević.

Počast poginulima u obrani Vukovara 1991. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odalo je večeras i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije koje je vodio župan Božo Galić.

“Došli smo položiti vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na stradanje grada Vukovara te njegovih branitelja i civila, kao i onih u Škabrnji te svih onih ljudi koji su položili živote za Hrvatsku. Hvala im i slava, neka počivaju u miru”, rekao je Galić.

Počast žrtvama odalo je i nekoliko stotina Vinkovčana koji su večeras prošli u koloni sjećanja od središta Vinkovaca do podvožnjaka u Ulici kralja Zvonimira i podno murala 12 redarstvenika ubijenih 2. svibnja 1991. u Borovu položili vijenac i zapalili svijeće. Prije toga u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.

U spomen na žrtvu Vukovara diljem Hrvatske građani paljenjem svijeća odaju počast poginulima.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

U Barceloni 750.000 prosvjednika traži slobodu za katalonske dužnosnike

Objavljeno

na

Objavio

Oko 750.000 prosvjednika izašlo je u subotu na ulice Barcelone tražeći od Madrida puštanje na slobodu katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske.

“Sloboda političkim zatvorenicima. Mi smo Republika”, pisalo je na velikom transparentu kojeg su tisuće nosile ulicama glavnog grada Katalonije.

Nošeni emocijama građani ondje ne odustaju od nezavisnosti izglasane u katalonskom parlamentu prije dva tjedna.

“Pogledajte sve ove ljude ovdje. Izađu li 21. prosinca na glasovanje…nezavisnost će pobijediti”, rekao je umirovljenik Pep Morales. Španjolska vlada je za 21. prosinca najavila prijevremene izbore u Kataloniji raspustivši katalonsku vladu.

Osam članova smijenjene vlade nalazi se u pritvoru pored Madrida kao i dvojica čelnika organizacija Nacionalna skupština Katalonije (ANC) i Omnium Cultural koje su organizirale okupljanje.

Barcelonska policija je rekla da je oko 750.00 ljudi bilo na prosvjedima, mnogi od njih iz svih dijelova Katalonije.

Španjolska traži od Belgije izručenje smijenjenog predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i četverice njegovih dužnosnika nakon što se nisu pojavili na sudu u Madridu.

Više od 20 osoba je optuženo za pobunu, neposluh, korištenje javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti ili ometanja policajaca prilikom intervencije na biračkim mjestima i prosvjedima dok je bivši šef katalonske policije optužen za pasivnost na dan referenduma.

“Sloboda, sloboda!”, vikali su prosvjednici noseći katalonske zastave. “Sve se odvija kako treba. Idemo kako i trebamo ići, malo po malo bez nasilja”, rekla je 58-godišnja tajnica Gloria Arraz noseći natpis “Sloboda političkim zatvorenicima”.

Na čelu povorke koračali su članovi obitelji pritvorenih. Iza njih mladi, stari, djeca. Noć u Barceloni osvijetlile su tisuće upaljenih mobitela a kolona je bila dugačka oko tri kilometra. “Niti korak natrag”, vikali su.

Puigdemont je poslao iz Belgije potporu prosvjednicima. “Želimo vas čuti. Siguran sam da ćemo čuti vašu buku mi ovdje u Belgiji kao i oni u zatvoru. Puno vam hvala”, naveo je Puigdemont u snimljenoj video poruci objavljenoj na kraju okupljanja.

“U španjolskoj državi više se ne može ovako nastaviti. Europska zajednico, prestani gledati u stranu”, istaknuo je Puigdemont. Smijenjena ministrica poljoprivrede, Meritxell Serret, koja se nalazi s Puigdemontom u Belgiji pozvala je okupljene na masovni izlazak na izbore.

“Izađimo svi zajedno po slobodu ove zemlje i naših političkih zatvorenika”, istaknula je. “Sloboda, sloboda!”, vikala je nepregledna masa. Stotine autobusa i automobila pristiglo je u subotu u Barcelonu iz svih dijelova Katalonije, na sjeveroistoku Španjolske.

Na izbore je pozvano 5,5 milijuna birača s pravom glasa a ovih dana se slažu liste i koalicije. Mnogi u prosvjedu žele jednu zajedničku listu za nezavisnost.

Španjolska vladajuća Narodna stranka zatražila je od katalonske javne televizije TVE3 da ne prenosi prosvjed zagovornika nezavisnosti no to je odbijeno, izvijestile su novine La Vanguardia i El Mundo.

U prosvjedu je bila gradonačelnica Barcelone Ada Colau koja ne podržava jednostrano proglašenje nezavisnosti ali podržava referendum te se protivi pritvaranju dužnosnika. Ondje pak nije došla predsjednica katalonskog parlamenta Carmen Forcadell koja je u petak izašla iz pritvora pored Madrida nakon što je za nju uplaćena jamčevina od 150.000 eura. Ona je optužena za omogućavanje i sudjelovanje u izglasavanju nezavisnosti. Sudac joj je zabranio sve aktivnosti koje podupiru izglasanu nezavisnost a odvjetnik joj je savjetovao da ne sudjeluje u subotu navečer.

Pritvoreni dužnosnici porukama preko društvenih mreža zahvalili su prosvjednicima.

U subotu su u Valenciji, susjednog regiji Katalonije, tisuće stanovnika izašle na ulicu podupirući jedinstvo Španjolske. Dužnosnici triju španjolskih unionističkih stranaka, Narodne stranke desnog centra, lijevog centra PSOE i stranke centra Građani – istaknuli kako prosvjednici i čelnici u Barceloni nastavljaju dijeliti društvo.

Izbori za četrdeset dana označeni su kao izjašnjavanje “za” ili “protiv” nezavisnosti Katalonije a ankete pokazuju da će rezultat biti neizvjestan.

Carles Puigdemont: Spreman sam surađivati s belgijskim vlastima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari