Pratite nas

Naši u svijetu

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan RH čestitao Dan pobjede

Objavljeno

na

Predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas uputio je čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

“Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u nama budi najdublji osjećaj ponosa na sve što smo zajednički postigli te nam je istovremeno snažan poticaj za ustrajnost i predanost u odgovornoj i časnoj zadaći služenja našoj dragoj Domovini.

Svakoga dana, a posebno svečano na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, zahvaljujemo na hrabrosti i odvažnosti hrvatskim braniteljima te poseban pijetet izražavamo poginulima i nestalima u Domovinskom ratu.

Osnaženi zahvalnošću i ljubavlju prema našoj domovini Hrvatskoj, sa željom da i nadalje značajno doprinosimo očuvanju hrvatskih vrijednosti i jačanju zajedništva iseljene i domovinske Hrvatske, u ime Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i svoje osobno, čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja”, stoji u čestitci.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Ministrica Pejčinović Burić sastala se s hrvatskom zajednicom u Torontu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se s predstavnicima hrvatske zajednice u Torontu gdje će s kolegicama po dužnosti sudjelovati na sastancima skupine G7, što je nazvala “velikim priznanjem” Hrvatskoj, priopćeno je u subotu iz njezina ministarstva.

Ministrica i potpredsjednica vlade s kanadskim Hrvatima susrela se u petak navečer na početku sjevernoameričke turneje koja će je voditi i u Sjedinjene Države.

Kako navodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), Hrvati u Kanadi, njih više od 250.000, važna su poveznica dviju zemalja i potencijal za promicanje gospodarskih odnosa.

“To je veliko priznanje Hrvatskoj i veliko priznanje MVEP-u”, rekla je ministrica zamoljena da komentira zašto je baš ona dobila pozivnicu za sudjelovanje na sastancima G7, skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta.

Kao članica NATO-a i Europske unije Hrvatska dijeli zajedničke vrijednosti o vanjskopolitičkim pitanjima, rekla je i ocijenila “dosta važnim” kako se Hrvatska u okviru Vijeća sigurnosti i UN-a postavlja prema “pitanjima današnjice”.

“U ovom trenutku, u pitanju kemijskog oružja (u Siriji), Hrvatska je stala uz zapadne demokracije”, rekla je ministrica.

Hrvatska je podržala bombardiranje sirijskih postrojenja koje su izvele tri zapadne države kao odmazdu za napad zabranjenim kemijskim oružjem na civile u Dumi, za što je Zapad optužio sirijsku vojsku.

Na neformalnom sastanku G7 će se raspravljati o sigurnosnoj situaciji u Siriji, odnosima s Rusijom, odnosima s Iranom, situaciji u Venezueli te na Korejskom poluotoku, dok će se na formalnom sastanku razgovarati o ravnopravnosti i osnaživanju žena kao ključnog faktora u izgradnji mira, smanjenju siromaštva i ekonomskog rasta.

Pejčinović Burić, koja će se kasnije u subotu sastati s kanadskom kolegicom Chrystiom Freeland i razgovarati o jačanju gospodarske suradnje, podsjetila je da je u okviru EU Hrvatska bila jedna od prvih zemalja koja je potvrdila sporazum Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum s Kanadom i EU (CETA).

CETA daje velike mogućnosti razvoja gospodarskih odnosa s Kanadom, rekla je.

Izrazila je uvjerenje da “jaka kanadska hrvatska zajednica pruža veliki most i dobru priliku” za nastavak već razvijenih investicija u Kanadu.

Hrvatska zajednica pomagala je Hrvatskoj u svim ključnim trenucima, od stvaranja neovisnosti do uspostave dobrih bilateralnih odnosa, a ta ista zajednica i danas igra ključnu ulogu u unaprjeđenju političkih i gospodarskih odnosa dviju država, navodi se u priopćenju.

Važnu i aktivnu ulogu u tom procesu ima Kanadsko-hrvatska gospodarska komora (CCCC) koja okuplja poslovne ljude, profesionalce i organizacije, te joj je cilj promoviranje investicija i proširenje gospodarske suradnje između Kanade i Hrvatske.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Dijaspora u Hrvatsku lani poslala rekordne 2,1 milijarde eura

Objavljeno

na

Objavio

Prema podacima Hrvatske narodne banke, hrvatski iseljenici su u 2017. u Hrvatsku poslali 15,89 milijardi kuna ili čak 2,104 milijarde eura. Za ovaj rekord su zaslužni i mnogobrojni Hrvati koji se posljednjih godina također u rekordnom broju iseljavaju iz Hrvatske te dio svog zarađenog kapitala šalju obiteljima u Hrvatsku.

Iznose koje hrvatski iseljenici šalju u domovinu premašuju čak i izravna strana ulaganja u Republiku Hrvatsku 2017. godine, a tek su nešto manji od ukupnih izravnih ulaganja od neovisnosti.
Prema neslužbenim podacima Svjetske banke, od 1993. do kraja 2017. iseljenici su u Hrvatsku službenim kanalima poslali 31,7 milijardi američkih dolara.

Prema najnovijim podacima, podijeli li se broj radničkih doznaka s procijenjenim brojem naših ljudi koji žive i rade u inozemstvu, ispada da prosječan gastarbajter u godini dana u Hrvatsku pošalje više od 6000 eura, javlja Slobodna Dalmacija.

Prije nekoliko mjeseci već smo pisali kako iseljenici ulažu u Hrvatsku oko 2 milijarde Eura, 5% BDP-a. Prema podacima Svjetske banke u financijski sustav Hrvatske Hrvatsko iseljeništvo još uvijek svake godine uplaćuje više od 1,5 milijardi dolara. Gotovinski ulazi još polovica tog iznosa, što znači da iz džepova hrvatskih građana koji žive izvan Hrvatske neposredno u našu zemlju svake godine uđe oko 2 milijardi dolara. Ipak, uz sav novac koji šalju u domovinu i uz to što ih ima preko 3 000 000, Hrvate u dijaspori predstavljaju tek 3 od 151 zastupnika u Hrvatskom saboru.

PODACI HNB-A: Iseljenici lani uplatili rekordnih 15,75 milijardi kuna

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati