Pratite nas

Komentar

Preimenovanje Trga maršala Tita

Objavljeno

na

“Mislim da se na tome trebaju izjasniti građani na referendumu i to može biti peta kutijica na izborima 21. svibnja. To će biti stav moj i stav moje stranke. Da u istom trošku napravimo taj test i da građani grada Zagreba odluče da li su za ostanak Trga maršala Tita ili su za to da taj Trg se vrati na svoje staro nazivlje, a to je Kazališni trg. Mislim da je to najpoštenije” izjavljuje gradonačelnik Milan Bandić (večernji.hr na 5. Studeni 2016.)

“Klub HDZ-a sa svojim koalicijskim partnerima HSP-om dr. Ante Starčevića i Blokom umirovljenici zajedno na sljedeću sjednicu ići će s prijedlogom za promjenom Trga maršala Tita u Kazališni trg. To je dugo očekivana promjena, to je incijativa koja je već dugo negdje tinjala.

Dakle, ne bih to spuštao ni na kakvu ideološku raspravu, već želim podsjetiti da je Parlamentarna skupština EU donijela tu rezoluciju i da je Hrvatski sabor donio tu deklaraciju iz koje proistječe da se moraju maknuti iz javnog prostora sva obilježja koja asociraju na totalitarne režime bilo koje boje.

Apsolutno je jedan od tih naziva i Trg maršala Tita. Znamo da je Tito bio jedan od deset najvećih svjetskih zločinaca pod kojim su mnoge nevine žrtve stradale samo zato što su drugačije mislile”, rekao je Mikulić. 05.11.2016. Svjetski zločinac Tito, po Bandiću, može se još nekoliko mjeseci vampirski šepiriti u viziji žrtava iz Hude jame, odnosno Bandić i njegovi daju mu šansu da tu za „na vek ostane, kaj ne“!? E moj Milane!

Nije grad Zagreb samo grad Zagrebčana nego i svih hrvatskih građana, tj. on je naš glavni grad, naša prelijepa metropola. Ovdje je potrebna samo formalna odluka gradske skupštine kako će dati ime trgu, tj. preimenovati ga u stari naziv ili možda još prikladniji. Odluka je već donesena o skidanju imena zločinaca sa trgova i ulica prema rezoluciji Parlamenta EU i deklaraciji našeg Sabora. Druže Milane to je kao da hoćete nametnuti referendumsko pitanje građanima Zagreba: jeste li vi za primjenu rezolucija ili niste?

Možda mnogima ne šmeka EU, ali ona saborska deklaracija? No, svejedno one se ne odnose samo na glavne gradove neke države nego na sve odnosno na cijeli teritorij gdje se ta imena ističu. Malo ću po našu, iz Dalmacije: šjor Milane, možda bi bilo prikladnije pitanje, ali za sve hrvatske građane, glede iskapanja jama po bivšoj jugi, gdje su žrtve zločinca Tita(prisjetimo se, načas, užasa ovih dana onih žrtava iz Hude jame odnosno Brbarina rova), možda ovako: jeste li vi zato da se svim snagama i sredstvima istraže sve žrtve, pronađu još uvijek živi zločinci iz drugog svjetskoga rata, i osude bez odgađanja ili ne? Ali vidi se kome je pristao bedž Tita pri srcu kad antife slave „najvišeg sina našeg naroda“.

Pristati na ostanak imena trga pri HNK znači da za Hudu Jamu,tj. 3000 žrtava, da za ono pakleno umiranje istih u mraku, koji nisu upucani nego živi upali u rudarsku šahtu ili zazidani u rudarske hodnike. Jer i djeca i njihove majke su fašisti, kako tvrde raspjevani antife i pripada im jama! To je glede same Hude jame, a da ne spominjemo i druge jame po Sloveniji, Hrvatskoj i dalje. Predlažem da se preimenuje, rečeni trg, u Trg 19. svibnja 1991. To je dan kad smo referendumski u Hrvatskoj odlučili izići iz sastava Titove Jugoslavije, a ne naše.

Eto, taj datum bi jedino mogao korenspondirati sa „ljubičicom bijelom“. Dakle, lijepi naš šjor Milane, referendum je već odrađen i to, kako je očito, na dan kako bi bilo najprikladnije da se trg preimenuje.

Titova agresorska JNA je pobijeđena na 5. kolovoza 1995. Koliko treba upregnuti mozak ili pameti za shvatiti da i Titu nije mjesto na najljepšem trgu u Zagrebu, kao što nije i pobjeđenoj JNA u slobodnoj Republici Hrvatskoj.

Nikola Bašić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željka MARKIĆ: Zar nije žalosno da niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji

Objavljeno

na

Objavio

Harrisonovo cvijeće na HRT-u. Film je snimljen 2002. Zar nije žalosno da niti jedan ministar kulture, niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji poput ovog koji je snimio Francuz Eli Chouraqui?

O Vinkovicima, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Iloku, Dubrovniku, Karlovcu, Slanom, Hrvatskoj Kostajnici… Toliko ljubavnih, obiteljskih priča, toliko junačkih djela, toliko hrabrih, dobrih ljudi.

Nije li sramotno da mi, nakon što su stotine milijuna kuna našeg novca dodjeljivane po političkom ključu raznim “kulturnim” projektima – sjedimo 2017. sretni i zahvalni što u pozadini priče, koja opisuje veliku ljubav i hrabrost Amerikanaca, možemo vidjeti i opis strave i užasa kojem su u Vukovaru bili izloženi Hrvati?, komentirala je Željka Markić.

Podsjetimo Harrisonovo cvijeće (engleski Harrison’s Flowers) je francuska ratna drama iz 2000. koju je režirao Elie Chouraqui prema romanu “Diable a l’avantage” Isabel Ellsen. Radnja se odvija tijekom bitke za Vukovar, usred koje jedna Amerikanka (Andie MacDowell) traži svojeg nestalog supruga, novinara Harrisona, koji je nestao tijekom opsade grada. Film je sniman u SAD-u i Češkoj.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Tomislav Karamarko: Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Došao je 18. studenoga, datum jakog pečata stradalništva, žrtve, ali i otpora i želje za životom jednoga grada i jedne zemlje.

U porušenom Vukovaru, gradu patnje i boli, niknula je taj dan klica života hrvatske domovine.

Još danas bole i razaraju srce prizori ostataka grada, prepunog leševa, i tužne ispaćene kolone naših sunarodnjaka koji napuštaju ognjišta. Bože dragi, zar opet kolone i križni putevi?

Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj. Hoće li vam ikada ovakva Hrvatska bar djelomično vratiti izgubljeno? Bar molitvu, ljubav i poštovanje, ali i brigu za neku novu djecu Vukovara i Škabrnje…

Zbog vas, ali i svih poginulih branitelja, moramo pobijediti sve one koji dovode u pitanje hrvatsku opstojnost i neovisnost, pa i vlastitu letargiju, bezvoljnost i obeshrabrenost.

“Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našemu Isusu Kristu.”
(1 Kor 15, 57)

18. 11. 1991. – Pad Vukovara i Škabrnje (VIDEO)

Predsjednica objasnila zašto je u Kolonu sjećanja došla u žutim ‘zengama’

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari