Connect with us

Gluposti

‘Prejaki argumenti’ zagovaratelja Istanbulske konvencije!

Objavljeno

-

zagovaratelji?/zagovarateljke? Istanbulske konvencije

„Konvencija Vijeća Europe o spriječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”, takozvana Istanbulska konvencija, uz pozitivne odredbe o spriječavanju nasilja, donosi sadržaj prema kojemu bi pojedinac mogao sam sebi odrediti spol te bi njezina ratifikacija omogućila muškarcima koji se izjašnjavaju kao žene ulazak u ženske zahode, skloništa, svlačionice, kao i natjecanja u ženskim sportovima, a kroz školski sustav uzrokovala zabune kod djece o njihovom spolnom identitetu.

Zagovaratelji Konvencije ne iznose nikakve uvjerljive protuargumente navedenim činjenicama. No, zato se prilikom rasprave koriste različitim drugim objašnjenjima.

U nastavku smo izdvojili četiri koja su posebno upečatljiva.

Mrak-Taritaš: Kao djevojčica sam se uvijek htjela igrati da sam Indijanka, sestra poglavice

Gostujući u emisiji Otvoreno, predsjednica GLAS-a, Anka Mrak-Taritaš, prigovorila je prisutnima Hrvoju Zekanoviću (Hrast) i Bruni Esih, kao i ostalim protivnicima ratifikacije, da su “glasni” i da odvlače temu od pitanja o Istanbulskoj konveciji, dok oni koje je zagovaraju pristojno čekaju i argumentirano raspravljaju.

Govoreći u prilog Istanbulske konvencije, a osvrćući se na prigovor o rodnoj ideologiji, rekla kako je problem što je nadmoć muškarca nad ženom uobičajena te da zbog nje dolazi do zlostavljanja.

Nastavila je: „Ja kad sam bila djevojčica, mi smo se igrali kauboja i Indijanaca i ja sam uvijek išla u grupu Indiijanaca, ne zato jer su bili slabiji, nego zato što sam tamo kao djevojčica mogla najviše doći: mogla sam biti sestra poglavice.”

Vučetić: “Ratifikacija Istanbulske konvencije je domoljubni čin!”

Marko Vučetić (neovisni zastupnik u klubu Most-a) na svom Twitter-profilu 7. ožujka je napisao:

„Večeras sam na tribini istaknuo da je ratifikacija Istanbulske konvencije domoljubni čin jer se tako povezujemo s tisućama naših nekadašnjih sugrađana koji sada žive u zemljama koje su ratificirale IK.“

snimka zaslona

Sanja Sarnavka pjevala u studiju: „Nema rodne ideologije“

Sanja Sarnavka je ispred zaklade Solidarna i dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji gostovale su u HRT-ovoj Temi dana.

Sarnavka je u emisiji nekoliko puta ponovnila da u Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije, a pred kraj emisiije, na argumente koje je iznosila dr. Markić, Sarnavka je zapjevala: „Rodne ideologije nema, ona ne postoji!“

HNS-ovka Puh tvrdi da će “rodna ravnopravnost, koju donosi Istanbulska konvencija” stvoriti 10,5 milijuna radnih mjesta

“Istanbulska konvencija je standard 21. stoljeća”, rekla je HNS-ova Marija Puh u emisiji Otvoreno. “Zaštita žena i obitelji od nasilja ljudska su prava”, dodaje.0

Kako su Marija Puh i Sanja Sarnavka lagale hrvatskoj javnosti da u Istanbulskoj konvenciji nema ništa o rodnoj teoriji

Pročitala je spornu odredbu o rodu iz Konvencije i naglasila da joj nije jasno gdje se pronalazi problem, ako se jasno tvrdi da postoje dva spola – muški i ženski. Rekla je Zekanoviću da obmanjuje javnost krivim informacijama. Puh je istaknula i problem nasilja, kao i to da 40 posto mladih smatra da je opravdano nekoga udariti (nije navela izvor). “Prema istraživanju Europske komisije, rodna ravnopravnost, koju donosi Konvencija, do 2050.godine generirala bi 10,5 milijuna novih radnih mjesta. To bi, u konačnici, popravilo i demografiju”, zaključila je, piše Narod.hr

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas