Pratite nas

Komentar

Prekid u Milanu zbog nereda: Italija 1 – Hrvatska 1

Objavljeno

na

Italija i Hrvatska na San Siru igraju utakmicu četvrtoga kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016.

Oko sedam tisuća navijača bodrilo je Hrvatsku protiv Italije na mitskom San Siru. Bilo je to jedno od masovnijih gostovanja hrvatskih navijača posljednjih godina, a to je ujedno bio i alarm za organizatore. Tijekom dana je u gradu sve bilo u redu, bez većih incidenata, ali onda su se za lošu sliku o hrvatskim navijačima opet pobrinuli oni koji su u Milano stigli pred samu utakmicu s jasnim ciljem – prekid utakmice!

Ostalo je još Hrvata ispred stadiona, a oni koji su ušli bili su raspjevani. Hrvatska reprezentacija imala je sjajnu podršku i to ne samo iz krcatog sektora s hrvatskim navijačima jer naših je bilo posvuda na stadionu.Posebno je upečatljivo bilo nakon 50. minute kada se pjesma ‘Bježite ljudi, bježite iz grada’ dugo vremena orila San Sirom.

Hrvatski navijači na San Siru Sektor na koji je upala policija nakon nereda (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

I kako to uvijek biva, dio navijača opet se ponašao sramotno i divljački. I Talijani su palili baklje, ali naši su zasuli teren nakon pogotka Perišića zbog čega je susret bio i nakratko prekinut.

Onda se dogodio veliki incident u 74. minuti. Nova sramota o kojoj će brujati nogometna Europa danima. Navijači su htjeli namjerno prekinuti susret kako b HNS bio teško kažnjen i to su uspjeli. Baklje su letjele na teren bez prestanka i Kuipers je prekinuo susret na 15-ak minuta.

Srećom, utakmica je nastavljena nakon što je policija pendrecima otjerala dio tribine od kuda su u teren letjele baklje. Nevjerojatno je i da je sam izbornik Niko Kovač umalo pogođen bakljom kada je htio smiriti situaciju.

Grmjela je poznata parola protiv HNS-a, kao i za ‘Za dom spremni’. bog ikonografije povezane s nacističkim i fašističkim režimima.

Tako su navijači još jednom stavili sebe ispred nogometa i reprezentacije. Osramotili su cijelu Hrvatsku. Nikakvo nezadovoljstvo čelnim ljudima hrvatskog nogometa ne može opravdati nasilničko ponašanje i rušenje ugleda cijele nacije.

UEFA će biti nemilosrdna, a umjesto o sjajnim nogometašima Hrvate će opet pamtiti po ‘divljacima’. (goal.hr)

Zašto kaljaju Hrvatsko ime, umjesto da se ponašaju dostojanstveno i kulturno kako bi bili svjetlo Hrvatskog imena?

Dosta je bilo sramote.

22:30 Utakmica je prekinuta već desetak minuta, a hrvatski navijači žestoko su se potukli s talijanskom policijom! Igrač su napokon ponovno izašli na teren…

22:15 Nažalost, u drugom dijelu krenula je silovita kanonada bakljama na teren s hrvatske tribine te je utakmica opet prekinuta, Kuipers povlači momčad s terena!

21:00 Sudac je nakratko prekinuo utakmicu zbog baklji koje su hrvatski navijači bacili na teren te je morala izaći i specijalna policija na početku prvog poluvremena.

Jedan od razloga zbog kojih su Talijani izabrali Milano za organizaciju utakmice s Hrvatskom upravo je sigurnosne naravi. Osim što je stadion tako strukturiran da je protočnost dobra, na Meazzi postoje jasno određeni i dovoljno izdvojeni sektori tribina, pa je jednostavnije kontrolirati ponašanje gledatelja te njihov odljev.

Iskustva koje su imali sa Srbijom, primjerice, doprinijela su da talijanski savez ovom prilikom ne prepusti ništa slučaju u organizaciji utakmice. Tako je Hrvatskoj osigurano ipak više od 5% kapaciteta gledališta (80 tisuća), a sve to iz razloga što je primijećeno da se brojni hrvatski državljani snalaze za karte u Italiji, i to unatoč tome što se s hrvatskim dokumentima ne mogu kupiti ulaznice za nedjeljnu utakmicu.

20:45 | Kvalifikacije za EP 2016. | Milano, Giuseppe Meazza
Italija 11′ Candreva
Hrvatska 15′ Perišić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari