Connect with us

Politika

Preko 30 mrtvih, više od 200 ozlijeđenih, u sukobima u Egiptu, i jutros pucnjava na ulicama Kaira, glavni opozicioni blok NSF: “Muslimanska Braća žele stranu intervenciju kao u Libiji i Siriji”

Objavljeno

-

Na više lokacija u glavnom gradu Egipta i drugim gradovima u zemlji jučer su izbili žestoki sukobi između pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija i anti-vladinih prosvjednika.

Egipatsko ministarstvo zdravstva ističe kako je ubijeno najmanje 30 osoba te kako ih je preko 200 ozlijeđeno u jučerašnjim sukobima koji su trajali dugo u noć. Osim Kaira žestoki sukobi pogodili su i Aleksandriju gdje je život izgubilo 12 osoba.

Deseci tisuća pristaša Muslimanske Braće jučer su marširali diljem zemlje ističući kako ne priznaju svrgavanje Morsija. Broj pristaša na ulicama bio je daleko manji od broja anti-vladinih prosvjednika koji su prije nekoliko dana izašli na ulice u milijunima.

Zadnje informacije govore kako se i jutros čuje pucnjava u Kairu dok Islamisti poručuju kako će nastaviti s prosvjedima sve dok se Morsi ne vrati na vlast.

Gotovo tri sata trajale su ulične borbe u Kairu prije no što je vojska poslala dodatne trupe i oklopna vozila na ulice kako bi razdvojili međusobno suprotstavljene skupine. Informacije govore kako je troje ljudi ubijeno ispred baraka Republikanske Garde u Kairu gdje se Morsi nalazi u pritvoru. Vojska opovrgava informaciju da su otvorili vatru na prosvjednike.

Egipatski glavni opozicijski blok NSF (Nacionalni Spasilački Front) poziva ljude da izađu na ulice te da se suprotstave Muslimanskoj Braći. “Žele pripremiti teren za stranu intervenciju, kao što se dogodilo u Libiji i Siriji”, poručili su iz NSF-a.

“Egipatski narod mora zaštititi legitimnost naroda i narodnu volju da se zaustavi represivna vlast. Narod mora podržati demokratsku tranziciju koja je započeta čitanjem izjave oružanih snaga kao odgovor na volju naroda i početak tranzicijskog perioda kojime će upravljati civilne institucije. Narod mora pomoći oružanim snagama da zaštite ovaj uspjeh. Nećemo dopustiti nikakvo strano uplitanje u naša unutarnja pitanja. Žrtvovati ćemo i naše duše za slobodu nas i naše djece”, stoji u proglasu NSF-a.

izvor: RT | Press TV | Reuters

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas