Prema neslužbenim rezultatima Bakir Izetbegović je bošnjački, a Dragan Čović hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine!

6
[highlight bgcolor=”#ededc2″]

Prema podacima SIP-a, nakon 92,60 posto prebrojanih glasova, Dragan Čović izabran je za člana Predsjedništva ispred reda Hrvata sa 117.537 glasova, dok njegov najbliži pratitelj Martin Raguž ima 86.306 glasova.

Kod Bošnjaka, novi/stari član Predsjedništva BiH je Bakir Izetbegović koji osvaja 226.860 glasova, a slijedi Fahrudin Radončić sa 187.005 glasova.

Novi srpski član Predsjedništva trebao bi biti Mladen Ivanić koji dosad osvaja 279.822 glasa, a Željka Cvijanović prema ovom dobiva 278.845 glasova.

Prema najnovijim rezultatima koje je Središnje izborno povjerenstvo iznijelo u 14 sati, Stranka demokratske akcije osvojila je relativnu većinu u šest županijskih skupština, a HDZ sa svojim koalicijskim partnerima osvojila je relativnu većinu u četiri županije.

SDA ima relativnu većinu u Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Bosansko-podrinjskom, Srednjobosanskom kantonu i Kantonu Sarajevo.

HDZ ima relativnu većinu u Posavskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Hercegbosanskoj, a apsolutnu u Zapadnohercegovačkoj županiji.

[/highlight]

 

 


 

Preliminarni izborni rezultati nakon osmih po redu općih višestranačkih izbora u BiH govore da su u toj zemlji pobjednici stranke HDZ BiH, SDA i SDS koje su u toj zemlji pobijedile i 1991. neposredno prije početka rata.

13.35: Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović proglasio je pobjedu Mladena Ivanića, kandidata Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH. Na osnovu obrađenog izbornog materijala na uzorku od 95,52 posto glasova, Ivanić je, rekao je Borenović, osvojio 297.751 glas, dok je Željka Cvijanović, kandidatkinja kolacije SNSD-a -SP-DNS, osvojilia 296.640 glasova.

13.10: U SNSD-u su potvrdili da kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić ima 100 glasova više od Željke Cvijanović, te tvrde da su “presudili“ bošnjački glasovi, ali da oni očekuju podršku Hrvata prilikom prebrojavanja glasova u odsustvu.

12.05: Milorad Dodik, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP, osvojio je 300.128 glasova dok je njegov protukandidat Ognjen Tadić ispred Saveza za promjene osvojio 289.680 glasova, kako saznaju “Nezavisne novine” nakon obrađenih 99,99 posto glasova.

11.30: U podne će se iz SNSD-a obratiti javnosti kada bi moglo znati više informacija o rezultatima glasovanja kod Srba, s obzirom da i SNSD, ali i opozicija predvođena SDS-om tvrde da su pobjednici.

09.00: Od ukupno obrađenih 823.509 glasova, važećih je bilo 759.106 glasova. I na ovim izborima zabilježen je veliki broj nevažećih glasova, odnosno 64.403 za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Za srpskog člana Predsjedništva BiH zabilježeno je 24.408 nevažećih glasova.


Čelnici HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića proglasili su pobjede na izborima za hrvatskog i bošnjačkog člana BiH Predsjedništva kao i njihovih stranaka na općim izborima, dok su pak iz Republike Srpske iz SNSD-a i SDS-a sinoć tvrdili da su obje stranke pobjedničke.

“Dobili smo potporu više od 110.000 Hrvata u BiH”

Čović je u prvoj izjavi za javnost rekao kako je za njega glasovalo više od 110.000 Hrvata te da je pobjednik.   “Ja sam presretan kao kandidat velike koalicije da smo dobili snažnu potporu više od 110.000 Hrvata u BiH. Siguran sam da je to važna poruka špekulantima koji trguju hrvatskim glasovima”, rekao je Čović. No, on je bio svjestan kako njegovu eventualnu pobjedu, jedino može poremetiti da veći broj Bošnjaka podupre protukandidata Martina Raguža iz HDZ-a 1990. o čemu se otvoreno govorilo u dijelu javnosti u BiH čime bi se ponovio izborni inženjering na štetu Hrvata kao što je bio slučaj u zadnja dva izborna ciklusa kada su SDP-ova kandidata Željka Komšića Bošnjaci nametnuli Hrvatima.

Po podacima iz HDZ-a BiH, za Raguža je glasovalo oko 44.000 Hrvata. Čović je pojasnio da su slični rezultati i za ostale razine vlasti, te da njegova stranka koja predvodi blok stranaka okupljenog oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Izetbegović proglasio pobjedu

Izetbegović je proglasio pobjedu svoje stranke, te najavio kako će nastaviti sjediti u državnom Predsjedništvu.  Bakir Izetbegović je pojasnio kako vodi pred medijskim magnatom Fahrudinom Radončićem za 50.000 glasova ističući da je za njega glasovalo 220.000 Bošnjaka. Istodobno, druga stranka na sarajevskom političkom spektru je Demokratska fronta Željka Komšića. Ova stranka će po njihovim navodima biti druga u Federaciji BiH.

Istodobno najveća bitka i nepoznanice su u Republici Srpskoj. Tamo tijesno vodi blok oporbenih stranaka koje predvodi Srpska demokratska stranka i njihov predsjednički kandidat Mladen Ivanić, te ono što je možda najveće iznenađenje Ognjen Tadić ispred sve donedavno neprikosnovenog Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Razlike se kreću u nekoliko tisuća glasova u korist SDS-a, pa su moguće veće promjene.

Iako su rezultati izbora dali prednost nacionalnim strankama Hrvata, Srba i Bošnjaka za uspostavu vlasti trebat će mjeseci zbog kompliciranih procedura, te nije sigurno da će trojstvo HDZ-SDA-SDS doista činiti većinu u Vijeću ministara. Još je kompliciranija situacija u vlastima entiteta te deset županija u Federaciji BiH.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, proglasio je noćas pobjedu Željke Cvijanović, kandidatkinje Koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH, iako je još uvijek neizvjesno tko će biti srpski član predsjedništva.


03.00: Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, proglasio je noćas pobjedu Željke Cvijanović, kandidatkinje Koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH. “Odlučili su glasovi u Banjoj Luci u kojoj je Željka Cvijanović dobila 60.960, a njen protukandidat 52.175 glasova”, rekao je Dodik i dodao da je na razini RS-a za Cvijanovićevu glasao 309.201, a za Mladena Ivanića, kandidata Saveza za promjene, 303.621 birač. Dodik smatra da ova razlika ne može biti dostignuta, napomenuvši da se u zbirnom rezultatu nalaze i glasovi iz Bijeljine. Što se tiče trke za predsjednika RS-a, Dodik je objavio da je za njega glasalo oko 440.000 ljudi, a za Ognjena Tadića oko 12.500 glasača manje.

mikic cik00.00: Stjepan Mikić, predsjednik SIP-a priopćio je prve preliminarne rezultate za članove predsjedništva BiH i kompletiran odziv birača s redovnih biračkih mjesta nakon zatvaranja.
Od 3,227.543 birača na središnjem biračkom popisu glasovalo ih je 1,747.244 ili 54,14 posto.

U usporedbi s podacima iz 2010. godine izlazak je manji na ovim izborima kad je u pitanju prosjek.

Prema podacima iz SIP-a, na 76,52 posto obrađenih biračkih mjesta SDA-ovac Bakir Izetbegović osvojio je 194.455 glasova, a najbliži pratitelj mu je Fahrudin Radončić iz SBB-a sa 156.460 glasova. Kod Hrvata, Dragan Čović ima 88.994 glasova, a Martin Raguž 67.948 glasova.

Kada je u pitanju srpski član Predsjedništva, Željka Cvijanović ima 154,656 glasova, Mladen Ivanić 153.446 i Goran Zmijanjac 9.853 glasova. Obrađeno je ukupno 1.167 biračkih mjesta, od 2.243 mjesta ili 52,3 posto.

23.45: Dragan Čović je proglasio pobjedu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Čović je kazao da su HDZ i HNS u općinama i županijama gdje većinom žive Hrvati osvajali i do 90 posto glasova.

23.40: Bakir Izetbegović je proglasio svoju pobjedu na izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na obraćanju u sjedištu Stranke demokratske akcije u Sarajevu.

22.45: Prema neslužbenim rezultatima SIP-a, Bakir Izetbegović iz SDA ima 162 tisuće glasova, dok njegov pratitelj Fahrudin Radončić iz SBB-a ima 126 tisuća glasova. Kod Hrvata, Dragan Čović ispred stranaka okupljenih oko HNS-a vodi sa 79 tisuća glasova, dok njegov pratitelj Martin Raguž iz HDZ-a 1990 ima 55 tisuća glasova.

22.40: Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić kazao je večeras novinarima u stožeru ove stranke da je Bakir Izetbegović i ubuduće bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine te da se njegovo obraćanje javnosti očekuje oko 23 sata.

22.10: Lidija Korać iz SDP-a u izjavi za medije večeras je kazala kako je njihov kandidat za Predsjedništvo BiH Bakir Hadžiomerović izgubio izbore te da se utrka za Predsjedništvo BiH za bošnjačkog člana vodi između Bakira Izetbegović i Fahrudina Radončića.

22.00: Prema podacima iz SNSD-a Željka Cvijanović vodi ispred Mladena Ivanića sa 52,3 posto glasova. Ivanić ima 47,6 posto, tvrdi Nebojša Radmanović, ispred Izbornog stožera ove stranke.
Kada je u pitanju izbor za predsjednika RS-a, u SNSD-u tvrde da Dodik vodi sa 53,9 posto, a da je Tadić dobio 46,1 posto prema do sada izbrojanim glasovima.

21.45: Potpredsjednik Socijalističke partije Živko Marjanac izjavio je da prvi podaci kojima raspolaže ova stranka pokazuju da kandidati koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik i za člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović vode u Trebinju, Doboju, Tesliću, Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu.

21.35: Prema neslužbenim informacijama, nakon 90 tisuća prebrojanih glasova, Bakir Izetbegović vodi među Bošnjacima.

21.30: Pročelnik izbornog stožera HDZ-a BiH, Nevenko Herceg, izvijestio je medijima kako koalicija stranaka okupljenih u HNS uvjerljivo vodi u svim općinama s hrvatskom većinom, te kako kandidat za hrvatskog člana predsjedništva Dragan Čović ima veliku prednost unutar hrvatskog političkog korpusa. – Možemo biti prezadovoljni rezultatima i možemo reći da ćemo večeras slaviti ukoliko ne bude izbornog inžinjeringa kao što je to bilo u dva izborna ciklusa – kazao je Herceg.

21.00: Prema izvješću Središnjeg izbornog povjerenstva od 3.278.908 registriranih birača na izbore je izišlo 1, 616.960 birača, što je 50,10 posto, s tim da tu nisu uključeni Tuzla, Livno i Zvornik, pošta i nepotvrđeni mobilni timovi koji do 21 sat nisu dostavili podatke. U Federaciji BiH glasovalo je 974,099 birača ili 48,97 posto, a u Republici Srpskoj 642.861 ili 53,15 posto.

20.25: Prema izvješću Središnjeg izbornog povjerenstva od 3.278.908 registriranih birača na izbore je izišlo 1, 616.960 birača, što je 50,10 posto, s tim da tu nisu uključeni Tuzla, Livno i Zvornik, pošta i nepotvrđeni mobilni timovi koji do 21 sat nisu dostavili podatke. U Federaciji BiH glasovalo je 974,099 birača ili 48,97 posto, a u Republici Srpskoj 642.861 ili 53,15 posto.

19.45: U općini Grude na izbore je izišlo 5.879 birača ili 45,56 posto od ukupno 12.600 registriranih birača. Sva biračka mjesta su zatvorena na vrijeme i glasovanje u toj općini je proteklo bez problema, rečeno je Feni u Općinskom izbornom povjerenstvu Grude.

U općini Čapljina do 19 sati glasovalo je 10.775 birača ili 50,29 posto od ukupno 21.535 registriranih birača.
U općini Široki Brijeg glasovalo je 13.634 birača ili 61,05 posto od ukupno 22.332 registrirana birača s pravom glasa u toj općini.

U općini Posušje, od ukupno 13.213 registriranih birača, na izbore je izišlo 46,44 posto.
U općini Vitez na izbore je izišlo 13.031 birača ili 59,06 posto od 22.064 registriranih birača u toj općini.
U općini Tomislavgrad na izbore je izašlo 8.671 birača ili 46,72 posto od ukupno 18.561 registriranih birača u toj općini.
Na području Grada Mostara na izbore je izašlo 50.672 od ukupno 97.210 upisanih birača ili 52,13 posto.

19.00: Zatvoren je najveći broj biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini. Bh. građani, njih 3.278.908 s pravom glasa, birali su između 7.748 kandidata, 50 političkih stranaka, 24 koalicije, 24 nezavisna kandidata i ukupno 735 kandidatskih lista. Uskoro se očekuju prvi preliminarni rezultati.

Član Središnjeg izbornog povjerenstva Branko Petric čestitao je građanima na masovnijem odazivu na ovim izborima, nego što je to bilo dosadašnjih godina.

17.15: Središnja izborna komisija BiH objavila je podatke o izlaznost glasača do 15 sati piše bh. novinska agencija Patria. Ukupno u Bosni i Hercegovini pozivu za glasovanje odazvalo se 36,60 posto građana, od čega 34,31 posto u Federaciji BiH odnosno 40,43 posto u Republici Srpskoj.

Najveća izlaznost zabilježena je u Općini Pale/Prača 65,85 posto, Banovići 62,98 posto, Kalinovik 60,75 posto, Gacko 58, 96 posto, Istočni Stari Grad 57,11 posto, Sokolac 56,29 posto, Trnovo RS 55,38 posto, Trnovo FBiH 54,16 posto….
Između ostalog u Banovićima je za sada evidentirano 78 birača koji su glasovali na nepotvrđenim listićima. Ukupno u BiH takvih birača je 411 ( 254 FBiH i RS 157).
Najmanja izlaznost zabilježena je u Velikoj Kladuši, Usori, Sanskom Mostu i Dobretićima.

izbori-627x330
16.15: Na 142 birališta na području Grada Mostara do 15 sati glasovalo je 32.301 od 97.210 upisanih birača ili 33,23 posto.
16.02: U općini Tomislavgrad do 15 sati glasovalo je 6114 od ukupno 18.561 registriranih birača, odnosno 32,9 posto.
15.59: Na području Banje Luke do 15 sati na izbore je izišlo oko 41,30 posto od ukupnog broja registriranih građana s pravom glasa.
15.56: Do 15 sati u općini  Čapljina glasovalo je 7089 birača ili 32,9 posto od ukupno 21.535 registriranih birača u toj općini.
15.50: U općini Ljubuški do 15 sati glasovalo je 6.628 od ukupno 21 534 registriranih birača u toj općini, odnosno 30,7 posto.
15.47: U općini Prozor/Rama do 15 sati glasovalo je 4.677 ili 43, 21 posto upisanih birača, potvrdio je za Fenu predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Mile Anić.
 Dodao je kako se glasovanje u toj općini odvija bez ikakvih problema.

15.45: U općini Grude do 15 sati glasovalo je 3727 od ukupno 12 600 registriranih birača. odnosno 29,52 posto.

15.44: Na birališta do 15 sati u općini Orašje izašlo je 5.953 birača ili 36 posto od ukupno registriranih  birača u toj općini.
15.41: U općini Vitez do 15 sati glasovalo je 38 posto birača ili njih 8365 od ukupno 22.064 registrirana birača.
15.41: Do 15 sati na birališta u općini Gradačac izašla su 10.747 birača ili 30,41 posto od ukupno registriranih birača u toj općini.
15.38: U općini Neum do 15 sati glasovalo je 1052 registriranih birača ili 29 posto, kazao je za Fenu predsjednik općinskog izbornog povjerenstva Petar Raguž.
15.35: Na 23 redovna biračka mjesta u općini Odžak do 15 sati glasovao je ukupno 4 746 birača ili 29,20 posto od prijavljenih na biračkom popisu.
15.32: Do 15 sati na 7 redovnih biračkih mjesta u općini Domaljevac-Šamac izašlo je 1 268 birača ili 32,23 posto od ukupnog biračkog tijela.

15.30: Do 15 sati u Širokom Brijegu glasovalo je 42,38 posto birača ili njih 9464, od ukupno 22 332 registriranih birača u toj općini.  Izborni proces za sada protječe u najboljem redu, rečeno je Feni u Općinskom izbornom povjerenstvu Široki Brijeg.

15:21: Do 15 sati na 7 redovnih biračkih mjesta u općini Domaljevac-Šamac izašlo je 1 268 birača ili 32,23 posto od ukupnog biračkog tiijela. Izbori se odvijaju u miru i bez većih problema.

15:18: U općini Posušje do 15 sati glasovalo je 4198 birača od ukupno 13 213 registriranih birača s pravom glasa, odnosno 31,7 posto. Za sada glasovanje protječe u najboljem redu, potvrđeno je Feni u Općinskom izbornom povjerenstvu Posušje.

12:08: U općini Ljubuški do 11 sati glasovalo je 8,54 posto birača odnosno 2 521 birač od ukupno 21 534 registriranih birača s pravom glasa. Prema riječima predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ljubuški Tome Šimića, glasovanje protječe bez većih problema.

12:05: U općini Prozor/Rama do 11 sati glasovalo je 612 birača, potvrdio je za Fenu predsjednik općinskog izbornog povjerenstva te općine Mile Anić. Dodao je kako se glasovanje u toj općini odvija normalno bez ikakvih problema.

12:02:- Na 142 birališta na području Grada Mostara do 11 sati glasovalo je 13,705 od 97,210 upisanih birača, odnosno nešto više od 14 posto. Kako se doznaje u Izbornom povjerenstvu Grada Mostara, izborni proces za sada se odvija bez većih problema uz manje pritužbe građana koje se odnose na nedovoljnu istaknutost lokacija birališta. Sljedeći podaci o odzivu očekuju se iza 15 sati.

12:01: Na biralištima u općini Stolac do 11 sati svoju građansku dužnost obavilo je 2 288 od 10 417 upisanih birača, odnosno 22 posto. Izborni proces odvija se bez problema, a sljedeći podaci o odzivu očekuju se iza 15 sati.

12:00:  U općini Grude do 11 sati glasovalo je 11,68 posto birača odnosno 1 475 birača od ukupno 12 600 registriranih birača s pravom glasa. Glasovanje za sada protječe u najboljem redu, potvrđeno je u Općinskom izbornom povjerenstvu Grude.

11:59: Na birališta do 11 sati u općini Orašje izašlo je 2 335 birača ili 13,81 posto od registriranih. Na biralištima nema većih gužvi i izbori teku bez većih problema.

11:58: Do 11 sati u Čitluku je glasovalo 1 829 ili 13,78 birača. Po riječima predsjednice općinskog izbornog povjerenstva Anice Nakić, glasovanje do sada protječe u najboljem redu.

11:57:  Do 11 sati u općini Široki Brijeg glasovalo je 18, 41 posto odnosno 4 112 birača.  Izborni proces za sada protječe u najboljem redu, potvrđeno je u Općinskom izbornom povjerenstvu Široki Brijeg.

11:56:  Do 11 sati u općini Čapljina glasovalo je 2 950 ili 13, 77 birača, potvrdio je za Fenu predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva te općine Vedran Sušak. Dodao je kako glasovanje protječe u najboljem redu.

11:37:  U općini Posušje do 11 sati glasovala su 1 574 birača od ukupno 13 213 registriranih birača s pravom glasa.  Za sada glasovanje protječe u najboljem redu, potvrdio je Feni član Općinskog izbornog povjerenstva Posušje Zvonko Landeka.

8:00: Otvaranjem birališta jutros u 7 sati počeli su sedmi opći izbori u postdaytonskoj BiH

Na većini biračkih mjesta sve ide prema planu, iako ima mjesta gdje se kasnilo s otvaranjem.

Na pojedinim biračkim mjestima jutros su evidentirane i gužve, a prema riječima članice Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irene Hadžiabdić, SIP nije dobio prijave o kršenju izborne šutnje.

“Manjih pritužbi na terenu je bilo jedino iz nadležnosti općinskih izbornih komisija”, kazala je Hadžiabdić za Anadoliju.

Prema informacijama sa terena, većina biračkih mjesta u Sarajevu je otvorena na vrijeme, jutros u sedam sati, a na nekoliko mjesta to nije urađeno.

Takav slučaj bio je u ulici Asima Ferhatovića u općini Centar, gdje je biračko mjesto otvoreno u 7:50 sati, te je i vrijeme glasanja produženo do 19:50 sati. Razlog kašnjenja bio je tehničke prirode – nepotpuni popis ulica.

Kako je za Agenciju Fena rekao predsjednik Izborne komisije Općine Centar Zvonko Mijan, pojedini birački odbori nisu na vrijeme preuzeli glasačke listiće i trebalo je odstraniti nekoliko plakata političkih kandidata.

Biračka mjesta jutros su sa kašnjenjem od 15-20 minuta otvorena u Živinicama, Kalesiji, Višegradu, Drvaru, Bileći i Zvorniku, i to iz tehničkih razloga, izjavila je Srni glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Maksida Pirić.

Na području Dervente na tri biračka mjesta glasanje je počelo sa zakašnjenjem, dok je na preostalih 37 biračkih mjesta počelo na vrijeme u 7 sati, izjavila je predsjednica Općinske izborne komisije Nada Nović.

Od 26 redovnih biračkih mjesta u općini Čelinac, jutros u 7 sati je otvoreno 21 biračko mjesto, dok je na ostalim bilo kašnjenja od pet minuta do pola sata, potvrdio je Srni predsjednik Općinske izborne komisije Božidar Savičić.

“Otvaranje je kasnilo, jer je potrošeno više vremena na brojanje glasačkih listića, a na dva mjesta je bilo kašnjenja članova biračkog odbora”, naveo je Savičić.

Od ukupno 25 biračkih mjesta na području općine Odžak u 7 sati otvorena su njih 23, a na dva došlo je do kašnjenja od 15, odnosno 30 minuta.

Predsjednica Lokalne izborne komisije općine Odžak, Ana Majstorović kazala je u izjavi za Fenu da je do kašnjenja došlo zbog nedolaska jednog člana biračkog odbora, te zbog tehničkih poteškoća.

U Banjoj Luci je jutros u 7 sati otvorena većina biračkih mjesta, potvrdio je za Fenu predsjednik Gradske izborne komisije Aleksandar Radeta.

Na području općine Orašje 16.516 građana moći će glasati na ukupno 28 biračkih mjesta od kojih su dva mobilna.

Predsjednik Lokalne izborne komisije Orašje Marijan Živković kazao je u izjavi za Fenu da je bilo kašnjenja prilikom otvaranja pojedinih glasačkih mjesta. Jedan mobilni tim još uvijek nije u funkciji, pošto su umjesto glasačkih listića za opciju izbora predsjednika iz Federacije primili listiće za Republiku Srpsku.

Glasanje na većini biračkih mjesta u Srebrenici je počelo jutros u 7 sati, dok je na šest biračkih mjesta zabilježeno kašnjenje od 10 minuta, javlja Anadolu Agency (AA).

Početak glasanja u općini Foča kasnio je na biračkom mjestu u Mjesnoj zajednici Meštrevac, dok je ostalih 35 biračkih mjesta otvoreno na vrijeme.

Na području grada Bijeljina otvorena su sva biračka mjesta, a na nekoliko njih bilo je malih kašnjenja od pet do 10 minuta.

Članica Gradske izborne komisije Bijeljina Cvijeta Sekulić rekla je da je bilo malih problema u vezi sa glasačkim listićima, jer nije dostavljen jednak broj listića za sve razine vlasti.

Na biračkom mjestu Kijevo, u općini Sanski Most, došlo je do tučnjave dvojice promatrača političkih subjekata na općim izborima u BiH zbog čega je intervenirala i policija.

U Policijsku postaju Banja Luka – Obilićevo prijavljeno je da je na biračkom mjestu u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ primijećeno da jedna žena fotografira glasački listić.

Predsjednik Biračkog odbora oduzeo joj je listić te ga poništio, nakon čega je na mjesto događaja došao njen suprug, gdje je došlo do prepirke između supruga i predsjednika Biračkog odbora, a potom i fizičkog sukoba u kojemu nitko nije ozlijeđen.

Biračka mjesta su otvorena od 7 do 19 sati.

facebook komentari