Pratite nas

Komentar

Prema Ustavnom sudu Bandić može na slobodu i bez davanja ostavke

Objavljeno

na

Hodak se poziva na odluku Ustavnog suda koji je u slučaju Marine Lovrić Merzel odredio mjeru suspenzije rada

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić može izaći iz istražnog zatvora, a da ne mora podnijeti ostavku, rekao je u razgovoru za direktno.hr odvjetnik Zvonimir Hodak.

Hodak je podsjetio na odluku Ustavnog suda koji je bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel odredio mjeru suspenzije zabrane rada, što znači da je mogla ostati na funkciji bez da je podnijela ostavku, ali pod uvjetom da ne smije aktivno obavljati tu dužnost po izlasku na slobodu.

„Ustavni sud u slučaju Marine Lovrić Merzel odredio je mjeru suspenzije zabrane rada. U slučaju Milana Bandića, Županijski sud može upotrijebiti tu mjeru na temelju odluke Ustavnog suda i sudski donijeti rješenje da se ne može obavljati dužnost dok ne stupi prvostupanjska oduka“, rekao je Hodak.

Dodao je kako se tvrdnje koje se plasiraju u medijima i od strane političara prema kojoj Bandić može izaći na slobodu samo u slučaju ostavke ne drže vodu. „Može se donijeti mjera zabrane određene dužnosti na određeno vrijeme, osim ove mjere za koju svi tvrde da je jedina moguća. Međutim, Ustavni sud te je tvrdnje pobio“.

Bandića zatvor ne sprječava da obavlja gradonačelničku funkciju, tako da zabrana njegovog puštanja nema smisla, tvrdi Hodak.

„Bandić ima većinu u Gradskoj skupštini i sa svojom listom i dalje može vući krucijalne poteze. Po mom mišljenju, nema pravne osnove da ga se zadrži u istražnom zatvoru. To uključuje i neke stvari za koje ga se tereti, poput vožnje novinarke Mile Horvat na operaciju karcinoma u Austriju i vožnju Sandre Perković od Medulina do Zagreba. Pa Mila Horvat nije išla na facelifting, a Sandra Perković je zastupnica Gradske skupštine i uz to prvakinja u svemu što može biti. Ako ona ne može koristiti službeni automobil, tko može? Svašta se tu našlo za tih 20 milijuna kuna za koje se tereti Bandića“, kazao je Zvonimir Hodak.

Bandić do kraja suđenja neće moći aktivno obavljati dužnost

Puštanje Bandića da na slobodi čeka suđenje, kao što je pokazao Ustavni sud na slučaju Lovrić Merzel, tako je realna mogućnost na koju će se najizglednije pozvati njegovi odvjetnici.

„Mislim da hoće. Stav Ustavnog suda blaži je od dosadašnje prakse. Ustavni sud smatra da postoji međunijansa, odnosno mjera sive boje u kojoj se nekoga može pustiti iz zatvora bez podnošenja ostavke, ali ne smije aktivno obavljati dužnost“, dodaje ovaj odvjetnik.

To je jedina mjera, i Bandić do kraja suđenja neće moći aktivno obavljati gradonačelničku dužnost.

„Mislim da u ovom trenutku ne postoji ta šansa. Pravosuđe i politika sve će učiniti da se to ne dogodi. Uzmimo primjer vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe kojega je SDP podržavao i na novim izborima, iako je bio pod optužnicom. Tada su se pozivali na članak 28. Ustava RH, da je svatko nedužan dok mu se ne dokaže krivnja. Kod Bandića vidimo da drugačije razmišljaju“, dodaje.

Bandić je kao jamčevinu ponudio nekretninu od 5,8 milijuna kuna, što je sudac istrage odbio pod obrazloženjem da iznos nije dovoljan u odnosu na 20 milijuna kuna za koliko je navodno oštetio Grad.

„Bandić je za jamčevinu ponudio nekretninu, a obrazloženje je bilo da je jamčevina premalena jer ga se tereti za 20 milijuna kuna. To je pretpostavljena, a ne dokazana šteta. Tako možemo bilo koga optužiti da je ukrao 100 milijuna kuna i staviti jamčevinu od 100 milijuna kuna i tako osigurati da ta osoba ostane u istražnom zatvoru“, zaključio je Zvonimir Hodak.

direktno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marijan Knezović: U Hrvatskoj se svašta može! Samo ako si ljevičar!

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj možeš biti demokrat i borac za ljudska prava. Ali samo ako si u prošlom režimu bio totalitarist i gazio ljudska prava. Ostalima nije dozvoljeno kititi se demokracijom i ljudskim pravima.

U Hrvatskoj možeš biti tolerantan, ali samo ako si u prošlom režimu slao ljude u zatvor zbog vica ili pjesme. Ostalima nije dozvoljeno da se povezuju s tolerancijom.

U Hrvatskoj možeš biti moderan i zazivati tisuće izbjeglica, tolerirati njihovu vjeru i sve devijacije te vjere, ali samo ako u isto vrijeme pokušavaš deratizirati javnost od katolika i katoličke vjere. To jednostavno nije moderno. Isus očito za Europu nije više trend, ali Muhammed jest.

U Hrvatskoj se možeš borit za prava homoseksualaca, ali samo ako u isto vrijeme hodaš s Titovim transparentom. Da. Onog Tita koji je homoseksualce proganjao, zatvarao i ubijao.
U Hrvatskoj možeš biti aktivist za prava činčila, bogomoljki i roda kao sto su Klepetan i ekipa. Ali samo ako u isto vrijeme zagovaraš sjeckanje djeteta u majčinoj utrobi.

U Hrvatskoj možeš bez problema studentima predavati o slobodnom tržištu i slobodi. Ali samo ako si do jučer propovijedao o socijalizmu i marksizmu.
U Hrvatskoj se uistinu može bit i priznat i medijski popraćen redatelj. Ali ipak, uvjet je da u vašim predstavama prikažete Isusa Krista kako siluje muslimanku.

U Hrvatskoj možeš biti osoba koja je relevantna za komentiranje žrtve Vukovara po dokumentarnim filmovima. Ali samo ako si taj Vukovar osobno granatirao.

U Hrvatskoj možeš svaki dan pljuvat po Hrvatima iz BiH. Ali samo dok zastupaš stav da su svi ljudi jednaki i da ne treba raditi razlike među ljudima.
Svašta se u Hrvatskoj može. Samo je potrebno u CV-u naglasiti da si ljevičar ili još bolje – da ti se nazadna i licemjerna desnica gadi.

P.S. Isto vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu.

Marijan Knezović

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica: Razočarana sam radom Povjerenstva za Agrokor

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je da je razočarana radom Povjerenstva za Agrokor te da vjeruje kako će ono prestati s radom, sukladno Zakonu, sad kad je optužnica protiv Ivice Todorića i ostalih u aferi Agrokor i pravomoćna.

“Činjenica jest da podizanjem ove pravomoćne optužnice, po Zakonu prestaje rad Povjerenstva. Upozoravala sam na to da se zakon može i promijeniti i na samom je Saboru da donese odluke u tom smislu”, poručila je Predsjednica.

Grabar Kitarović, međutim, naglašava kako je uvijek podržavala rad svih državnih institucija, javlja dnevnik.hr

“Ono što želim istaknuti i što sam isticala od samog početka jest da podržavam rad svih državnih institucija da se rasvijetli stanje u Agrokoru – kako i zašto smo se našli u situaciji u kojoj se danas nalazimo, da se utvrdi odgovornost, krivnja”, dodala je.

Predsjednica smatra kako bi se iz sveg toga morala izvući i lekcija, s ciljem da se takve stvari više ne ponavljaju.

“Prije svega tu je riječ o pravosudnom procesu, dakle očekujemo da pravosuđe odigra primarnu ulogu, međutim Sabor i sam može postaviti određene parametre. Ovo je možda bila i dobra naučena lekcija, da se ubuduće izbjegnu ovakve situacije. Međutim, za to treba davati i zakonska rješenja i zakonske prijedloge. Upravo se to očekuje od zakonodavnog tijela kao što je Hrvatski sabor”, smatra Predsjednica Grabar-Kitarović.

Na kraju je istaknula kako je očekivala više odgovora od Povjerenstva.

“Isto tako bi htjela reći da me dosadašnji rad Povjerenstva razočarao, jer sam očekivala da će dati više odgovora. Očekivala sam da će biti ozbiljniji, da će biti manje politiziranja i držim da rad jednog takvog povjerenstva, ako će se nastaviti, mora biti usmjeren prije svega na usmjeravanje istine o Agrokoru, a ne na politiziranje, na prebacivanje krivnje i slično. Dakle svi želimo znati što se događalo i svi želimo da u konačnici, oni koji su odgovorni za to i odgovaraju”, zaključila je na kraju Predsjednica.

Grabar-Kitarović je komentirala i velik posao i nabavu novog borbenog zrakoplova.

“Priželjkujem onoga tko će dati najbolji paket za Hrvatsku. Naravno, prvo je pitanje cijena, jer Hrvatska si ne može priuštiti nekakve basnoslovne iznose, ali u pitanju su i strateški odosi i sve ono drugo što nude potenacijalni prodavatelji i kao ulagači, dakle, ulaganje u Hrvatsku.

Ministarstvo obrane nam je prezentiralo sve ponude koje smo dobili, međutim, o njima će se očitovati stručno Povjerenstvo koje je imenovalo Ministarstvo, a onda će odluka proći razne procedure na razini države kako bi se izbjegli bilo kakvi dojmovi da se pogodovalo bilo kome. Uvjerena sam da će se donijeti najbolja moguća odluka u interesu hrvatske javnosti”, istaknula je.

Kolinda Grabar-Kitarović očekuje oslobađajuću presudu za hrvatske uznike u Haagu

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari