Pratite nas

Pregled

Premijer Andrej Plenković u Požegi sa županima: Vjerujem da smo na dobrom putu

Objavljeno

na

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u Požegi gdje će imati brojne aktivnosti, između ostalog i zajednički sastanak Vlade sa županima i predstavnicima gradova i općina.

Na početku sastanka župan požeško-slavonski Alojz Tomašević kazao je da tako važan sastanak u Slavoniji nije održan 20 godina.

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj je riječi kazao da su prije Vlada i župani bili dva paralelna svijeta koji su se odvojeno sastajala, no da je politika njegove Vlade da se to promijeni.

Dvije su glavne teme današnjeg sastanka, kako je rekao – Strategija regionalnog razvoja RH te financiranje lokalne i područne samouprave, odnosno kako ga učiniti što transparentnijim a ujedno i što korisnijim i učinkovitijim.

“Ključno načelo kako ćemo raditi slijedećih godina i kako ćemo izvući maksimalnu korist za Hrvatsku”, poručio je premijer dodavši da bi se sastanci Vlade sa županima trebali održavati u lipnju i u prosincu, prije donošenja proračuna.

Pohvalio se i nekim projektima Vlade, poput subvencioniranja stambenih kredita za mlade obitelji te rekordnom nezaposlenošću.

“Vjerujem da smo na dobrom putu”, kazao je.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

Premijer Andrej Plenković predsjedat će u Požegi sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina i predsjednikom saborskog Odbora za lokalnu samoupravu.

Na sastanku će ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalacpredstaviti Strategiju regionalnog razvoja RH za razdoblje do kraja 2020., dok će ministar financija Zdravko Marić govoriti o fiskalnoj decentralizaciji i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Plenković će također sudjelovati na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj će ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac predstaviti provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem koji je Plenkvićeva Vlada zacrtala kao jedan od prioritetnih projekata.

Posebno će biti riječi o ugovorenim projektima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Bit će riječi i o osnivanju fonda za regionalni razvoj te o najvažnijim natječajima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Među temama o kojima će se govoriti su poljoprivreda i ruralni razvoj te zapošljavanje. Svoje aktivnosti u okviru tih tema predstavit će ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.
Predstavnici županija predstavit će strateške razvojne projekte u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

U Požegi će biti predstavljen i Program za zapošljavanje žena „ZAŽELI“. Uz premijera, program će predstaviti ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalnih politika Nada Murganić.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u lipnju je objavilo otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU pod nazivom„Zaželi – program zapošljavanja žena“. Projekt je vrijedan ukupno 400,9 milijuna kuna, a financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

SDA traži prekid gradnje Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenita BiH”.

“Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije”, kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija. “Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima.

Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstava (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH”, kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju protivan međunarodnom pravu i interesima BiH. “Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država”, zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Pelješki most više ništa ne može zaustaviti!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Mitrović Jurić: Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.

Objavljeno

na

Objavio

Fotografija uplakane djevojčice u plavom kaputiću obišla je svijet: “Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.”

Fotografija Željke Mitrović Jurić, uplakane djevojčice u plavom kaputiću koja je iz Vukovara potjerana 1991. godine obišla je svijet.

Tada šestogodišnju Željku Mitrović Jurić i njezinih četvero sestara i braće te majku srpski su okupatori nakon pada Vukovara odveli u logor u Srijemsku Mitrovicu, odakle su poslije prebačeni u Zagreb. U Zagrebu su kao prognanici živjeli više od deset godina, dok se kao povratnici nisu vratili u Vukovar.

Željka koja je danas majka osmogodišnje djevojčice napisala je knjigu pjesama “ Moja rijeka suza“ koju je predstavila u InMagazinu Nove TV gdje je gostovao i njezin brat Antonio Okreša s tamburaškim sastavom Allegro.

Tom se prilikom prisjetila što je proživljavala prije 26 godina.

„Taj period mog života je jako težak, moje djetinjstvo je ostalo zaključano u 91. Godini. Danas sam majka djevojčice od 8 godina kojoj je teško objasniti zašto sam ja tada plakala i zašto nemam druge fotografije iz svoga djetinjstva“, kaže Željka.

Ističe kako se u tim trenucima osjećala ljubav, zajedništvo i vjera u Boga

„Za vrijeme Domovinskog rata nisam bila u skloništu, već smo cijeli rat proveli u zgradi gdje su nas obilazili mnogi branitelji. Donosili su nam slatkiše i igrali se s nama tako da mi nismo osjećali taj strah rata.

“Imali smo zaštitu i branitelje te smo znali da će nas oni sačuvati“, kaže Željka.

Na naslovnici Željkine knjige nalazi se njezina osmogodišnja kći u istom kaputiću kojeg je i ona nosila prije 26 godina.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari