Connect with us

Pregled

Premijer Andrej Plenković u Požegi sa županima: Vjerujem da smo na dobrom putu

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u Požegi gdje će imati brojne aktivnosti, između ostalog i zajednički sastanak Vlade sa županima i predstavnicima gradova i općina.

Na početku sastanka župan požeško-slavonski Alojz Tomašević kazao je da tako važan sastanak u Slavoniji nije održan 20 godina.

Premijer Andrej Plenković u uvodnoj je riječi kazao da su prije Vlada i župani bili dva paralelna svijeta koji su se odvojeno sastajala, no da je politika njegove Vlade da se to promijeni.

Dvije su glavne teme današnjeg sastanka, kako je rekao – Strategija regionalnog razvoja RH te financiranje lokalne i područne samouprave, odnosno kako ga učiniti što transparentnijim a ujedno i što korisnijim i učinkovitijim.

“Ključno načelo kako ćemo raditi slijedećih godina i kako ćemo izvući maksimalnu korist za Hrvatsku”, poručio je premijer dodavši da bi se sastanci Vlade sa županima trebali održavati u lipnju i u prosincu, prije donošenja proračuna.

Pohvalio se i nekim projektima Vlade, poput subvencioniranja stambenih kredita za mlade obitelji te rekordnom nezaposlenošću.

“Vjerujem da smo na dobrom putu”, kazao je.

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

Premijer Andrej Plenković predsjedat će u Požegi sastankom Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina i predsjednikom saborskog Odbora za lokalnu samoupravu.

Na sastanku će ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalacpredstaviti Strategiju regionalnog razvoja RH za razdoblje do kraja 2020., dok će ministar financija Zdravko Marić govoriti o fiskalnoj decentralizaciji i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

Plenković će također sudjelovati na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojoj će ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac predstaviti provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem koji je Plenkvićeva Vlada zacrtala kao jedan od prioritetnih projekata.

Posebno će biti riječi o ugovorenim projektima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Bit će riječi i o osnivanju fonda za regionalni razvoj te o najvažnijim natječajima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Među temama o kojima će se govoriti su poljoprivreda i ruralni razvoj te zapošljavanje. Svoje aktivnosti u okviru tih tema predstavit će ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.
Predstavnici županija predstavit će strateške razvojne projekte u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

U Požegi će biti predstavljen i Program za zapošljavanje žena „ZAŽELI“. Uz premijera, program će predstaviti ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalnih politika Nada Murganić.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u lipnju je objavilo otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU pod nazivom„Zaželi – program zapošljavanja žena“. Projekt je vrijedan ukupno 400,9 milijuna kuna, a financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari