Connect with us

BiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić na ispitivanju zbog spornih kineskih respiratora

Objavljeno

-

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić proveo je noć na petak na policijskom ispitivanju u sklopu istrage o sumnjivoj nabavci respiratora za bolnice u tom entitetu, objavili su lokalni mediji.

Novalić ima status uhićenika zajedno s još dvije privedene osobe, piše portal “Dnevnog avaza” pozivajući se na neimenovane izvore.

Uz njega su u četvrtak poslijepodne privedeni i Fahrudin Solak, ranije suspendirani ravnatelj Civilne zaštite Federacije BiH te Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke “Srebrena malina” koja je bila posrednik u kupnji respiratora.

Mediji prenose kako policija sada čeka na odluku tužitelja o tome hoće li biti pritvoreni.

Istraga je otvorena u travnju nakon što se ispostavilo kako je “Srebrena malina” kupila 100 respiratora u Kini za 5,3 milijuna eura, znatno više nego što se na slobodnom tržištu mogu nabaviti uređaji europskih proizvođača.

Ispostavilo se kako su nabavljeni strojevi koji se koriste u vozilima hitne pomoći i ne mogu se koristiti na bolničkim odjelima intenzivne skrbi kojima su bili namijenjeni.

Ugovor o kupnji respiratora izravnom su pogodbom sklopili Solak i Hodžić, no sada se ispituje je li i kako u to bila uključna vlada Federacije odnosno Novalić.

On je zbog afere ranije otpusio predstojnika svog ureda Muhameda Ganibegovića za kojega se utvrdilo kako se nakon otvaranja istrage tajno sastajao s Kadrijom Kolićem, odvjetnikom koji zastupa Hodžića.

Novalić je kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA) za predsjednika entitetske vlade izabran još 2014. no i dalje je na dužnosti jer dosad nije formirana nova vlada na temelju rezultata izbora 2018. godine.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije je najavio kako je Novalić kandidat za još jedan premijerski mandat. (Hina)

Afera ‘Respiratori’ ne može se zataškati – Ugovor u banci krunski dokaz

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari