Connect with us

Hrvatska

Premijer Milanović za istraživanja ugljikovodika u Jadranu

Objavljeno

-

Premijer Zoran Milanović izjavio je u nedjelju kako se zalaže za istraživanja ugljikovodika u Jadranu, kako bi se utvrdila konkretna situacija sa zalihama nafte i plina, a tek tada se može donijeti odluka o tome hoće li ili neće biti eksploatacije.

“Istraživanja, a onda ćemo vidjeti za eksploataciju”, rekao je Milanović u Veloj Luci na otoku Korčuli, odgovarajući na novinarski upit hoće li Hrvatska odustati od istraživanja ugljikovodika na Jadranu.

“Ja sam jasno bio rekao onima koji bi išli svaki tjedan na referendum, protiv čega ja nemam zaista ništa protiv, da ipak malo pričekamo da vidimo imamo li mi tog plina. Pa onda, ako se utvrdi da imamo plina recimo za sljedećih pet generacija Hrvata, da kažemo da ga nećemo eksploatirati. Dakle, istraživanja, a onda kada utvrdimo da ga imamo onda ćemo to sve začepiti”, istaknuo je premijer.

[ad id=”68099″]

Konzorcij tvrtki Marathon Oil i OMV u srpnju je odustao od istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu, te je Agenciju za istraživanje ugljikovodika obavijestio da neće potpisati ugovor s hrvatskom Vladom. Kao razlog naveli su neriješeno granično pitanje Hrvatske i Crne Gore.

Vlada i Agencija najavili su da će u rujnu provesti drugo javno nadmetanje za Jadran, a da projekt ide dalje te da će se ugovori potpisati s ostalim kompanijama i ubrzati drugo javno nadmetanje potvrdila je tada i predsjednica Agencije za istraživanje ugljikovodika Barbara Dorić.

Sabor je na prijedlog Vlade u srpnju odbio interpelacije o ulozi Vlade u provedbi zakona i strateških dokumenata u vezi istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranskom moru, koje su uputili oporbeni HDZ i ORaH.

Vladajući su prihvatili stav Vlade da su osigurani svi uvjeti za provođenje zakonitog i transparentnog postupka za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Hrvatskoj, s ciljem poticanja investicija u istraživanje i eksploataciju.

U HDZ-u su, pak, isticali da Vlada nije osigurala sve uvjete za provođenje zakonitog i transparentnog postupka za snimanje dvodimenzionalnih seizmičkih podataka, kao i za raspisivanje prvog javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. Vladu su prozivali i da nije pokazala dovoljnu brigu za Jadran i očuvanje morskog okoliša raspisivanjem prvog javnog nadmetanja, čiji je obuhvat, tvrde, u suprotnosti sa strateškim dokumentima prostornoga uređenja te izdavanjem dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu bez prethodno provedene strateške procjene utjecaja na okoliš koja uključuje i prekogranične konzultacije.

Da proces istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu od samoga početka nije transparentan niti u potpunosti usklađen s hrvatskim zakonima i direktivama EU tvrdili su i u ORaH-u.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas